Marokkaanse koekjes: enkele weetjes

Njam!-foodie Flo maakt een culinaire wereldreis en deelt daarbij haar ervaringen met de njam!-lezers. Ontdek hier haar bakavonturen in Marokko!

Tijdens mijn culinaire wereldreis stopte ik enkele dagen in Marrakech, een stad die je als foodie niet mag missen! Marokko staat bekend om zijn heerlijke zoete koekjes, daar wou ik natuurlijk alles over te weten komen. Ik volgde een privéles met twee chefs van Café Clock, zij leerden me alle kneepjes van het vak en ik kon er enkele interessante vragen stellen. In deze blog vertel ik jullie alles wat je moet weten over Marokkaanse koekjes! 

Welke ingrediënten zijn onmisbaar in de keuken als je Marokkaanse koekjes wilt bakken? 

De ingrediënten die in bijna alle Marokkaanse koekjes gebruikt worden zijn oranjebloesemwater, Arabische gom, amandelen en honing. Oranjebloesemwater en Arabische gom geven een specifieke smaak aan de koekjes die je meteen herkent wanneer je een hapje neemt. Amandelen en andere soorten noten worden vaak gebruikt voor de vulling van koekjes, denk aan een soort marsepein vulling. Veel Marokkaanse koekjes worden na het bakken even in honing gelegd, dit wordt gedaan om de houdbaarheid te verlengen. Naast enkele typische ingrediënten worden er ook enkele traditionele tools gebruikt in de Marokkaanse patisserie, bijvoorbeeld deze speciale koekjesvormpjes. 

Ghribas, ook wel ‘stupid cookies’ genoemd. 

Ghribas zijn typische koekjes die op ieder Marokkaans feest standaard op tafel staan. De ronde koekjes worden het vaakst gemaakt met een amandel in het midden gedrukt, maar ik leerde een variant maken met kokosnoot. Ghribas worden ook wel ‘stupid cookies’ genoemd, omdat het recept zo eenvoudig is dat iedereen ze kan maken! Om de koekjes te bakken gebruiken ze in Marokko een speciale bakvorm zodat de onderkant van de koekjes hol is, je kan deze vormen op de lokale markten en in winkeltjes terugvinden. Ghribas zijn zeker en vast een van mijn favoriete Marokkaanse koekjes! 

Fekkas, heerlijke koekjes afkomstig uit het Rifgebergte. 

Een van de eerste koekjes die ik in Marokko proefde waren fekkas in Fez, ik was meteen verkocht! Ik zag ze overal in de straten liggen en vroeg me af hoe het kwam dat deze koekjes hier zo populair waren. Fez is een stad die vlakbij het Rifgebergte ligt, hier trokken de Berbers vroeger dagen aan een stuk door de bergen. Om hun tochten vol te houden hadden ze uiteraard voedzaam eten nodig dat lang houdbaar bleef, zoals fekkas. Fekkas zijn droge koekjes boordevol noten en kruiden, ze geven dus niet enkel veel energie maar zijn ook lang houdbaar. Tijdens mijn les bij Clock in Marrakech vroeg ik natuurlijk of ze mij deze overheerlijke koekjes konden leren maken, en dat deden ze met veel plezier! Klik hier voor een deluxe chocolade versie van fekkas. 

Cornes de gazelle, het bekendste koekje van Marokko! 

De kans is groot dat je deze koekjes al eens ergens hebt gezien als je al een keer naar een Marokkaanse bakker bent geweest. Cornes de gazelle ofwel gazellehoorntjes zijn koekjes die hun naam te danken hebben aan hun elegante vorm, ze lijken op de hoorns van gazelles. Gazelles zijn in Marokko een symbool voor schoonheid en deze koekjes zijn dus een eerbetoon aan de schoonheid van dit land. 

Het kruimeldeeg wordt gevuld met een amandelvulling die op smaak gebracht wordt met oranjebloesemwater en kaneel. Gazellehoorntjes hebben zo’n unieke vorm dat het onmogelijk is om ze industrieel te maken, overal worden ze nog met de hand en natuurlijk ook met veel liefde gemaakt.

Wil je je zelf ook eens wagen aan het maken van deze Marokkaanse delicatesse? Hier vind je het recept voor gazellehoorntjes terug!

Lees ook...