Maak kennis met hobbybakker Julie Van den Driesschen

Julie Van den Driesschen werd vorig jaar plotsklaps beroemd in bakkend Vlaanderen als winnares van Bake Off Vlaanderen 2018. Julie is een fan van ‘basic gebak’ en toont zo dat bakken echt voor iedereen weggelegd is. In het gloednieuwe culinaire tv-magazine op njam! 'In de mix' inspireert ze in haar eigen rubriek met korte recepten en reportages over producten van bij ons. Naast Julie zal ook topchef Bart Desmidt aperitiefhapjes bereiden en zorgt bartender Hannah Van Ongevalle voor verrassende mocktails. Healthy foodie Steffi Vertriest en allrounder Jeroen De Pauw gaan op hun beurt aan de slag met allerlei handige keukentoestellen. Wij strikten het nieuwe njam!-gezicht Julie Van den Driesschen voor een kennismakingsgesprek.

Dag Julie, laten we beginnen bij het begin: waar is bij jou de liefde voor lekker eten ontstaan?

Goh, van kleins af aan eigenlijk. Mijn vader baat al lang een restaurant uit in Aalst dat bekroond is met een Michelinster. Van in mijn kindertijd aan stond culinair genieten dan ook centraal, zowel thuis als op restaurant. Ik raakte ook snel in de ban van kookprogramma’s en las veel culinaire boeken. Daarnaast lust ik echt alles, wat zowel voor- als nadelen heeft (lacht). Mijn grootmoeder heb ik zelf jammer genoeg niet gekend, maar zij bakte ook heel veel. Van taarten tot meer verfijnde patisserie. Het bakken zit dus blijkbaar in onze genen.

Je vader is maître in en uitbater van het bekende restaurant Kelderman. Heb je zelf ooit ambitie gehad om chef te worden? 

Als tiener had ik inderdaad die ambitie. Ik wou naar de hotelschool in Koksijde om me daar algemeen in de gastronomie te gaan bijscholen. Maar mijn vader heeft me daar wat van weg gehouden, omdat de horeca zo’n harde stiel is. Hij raadde me aan om het als hobby te houden en die wijze raad heb ik ook opgevolgd. Het is een hobby gebleven, maar geleidelijk aan heb ik toch mijn weg gevonden.

Hoe ben je dan bij bakken terecht gekomen? 

Het bakken heb ik eigenlijk volledig zelf ontdekt. Ik ben fan van alles wat Brits is en bakken valt daar natuurlijk ook onder. De programma’s van Nigella Lawson vond ik vroeger dan ook fantastisch. Ik heb zelf geen bakopleiding of workshops genoten en heb het meeste dus zelf aangeleerd. Voor mij is bakken echt een vorm van ontspanning. Pure gezelligheid thuis. Het is begonnen met eenvoudige baksels zoals cupcakes en gewone cakes, maar geleidelijk aan geëvolueerd naar iets ‘zottere’ creaties. En vandaag geniet ik van alles wat met bakken te maken heeft. En eigenlijk vooral van het feit dat je anderen blij kan maken met je bakcreaties! Want wie wordt er eigenlijk niet gelukkig van taart en gebak (lacht)?

Je bent natuurlijk bekend geworden als winnares van ‘Bake Off Vlaanderen 2018’. Kan je ons daarover iets meer vertellen?

De Britse versie van Bake Off was vroeger reeds een van mijn favoriete programma’s. De setting en de sfeer vind ik echt super. Toen het programma naar België kwam, durfde ik me in eerste instantie niet inschrijven. Uiteindelijk is het er toch van gekomen en voor je het weet sta je in de tent voor de camera te bakken. Ik heb elke aflevering genoten en het is nooit een echte ambitie geweest om te winnen. Maar dat is dan toch gebeurd en ik ben er eigenlijk wel fier op!

Op welke creatie uit het programma ben je zelf het meest trots? 

Tijdens de aflevering waar we een peperkoekenhuis moesten maken, creëerde ik een echt Halloween House. Dat vond ik zeker een van mijn mooiste creaties. Maar ook op mijn stuk in de finale, rond Belle en het Beest, ben ik echt trots. Daarvoor maakte ik onder meer een roos volledig uit suikerwerk: iets wat ik nog steeds moeilijk kan geloven.

Van welke type gebak houd je zelf het meeste?

Ik bak het liefste cakes en taarten met veel kruiden zoals kaneel, gember en kruidnagel. Gembercakes en rozijnenbroodjes met kaneel vind ik bijvoorbeeld heerlijk. Maar ook alles met citrus, zoals citroenmeringue, vind ik fantastisch. Als er iets is wat ik minder graag doe, zijn het de baksels met minder kruiding of zoetigheid in, zoals broden. Bij Bake Off probeerde ik mijn creaties ook steeds een thema te geven (bijvoorbeeld films of series) om zo een eigen stempel te drukken op mijn deelname. Maar dit doe ik thuis eerlijk gezegd iets minder.

Wat is je favoriete gebakje? 

Citroenmeringue!

Je hebt ook een eigen blog, Fairytale Baking (https://fairytalebaking.com/). Hoe ben je daarmee gestart en kan je ons daar iets mee over vertellen? 

Mijn blog is eigenlijk ontstaan omdat veel mensen op Instagram me vroegen naar de recepten. Je kan er dus alle basisrecepten en foto’s vinden om thuis direct aan de slag te gaan. Het blijft zeer toegankelijk zodat het voor iedereen werkbaar is. Ik ben er pas dit jaar mee gestart en alles is dus nog vrij nieuw. Ik schrijf zelf ook heel graag, dus de combinatie van bakken en schrijven ligt me wel. Er is zelfs ambitie om een boek te schrijven in de toekomst.

Kan je ons iets vertellen over je rol in het njam!-programma ‘In the Mix’? 

In het programma heb ik gekozen voor een focus op ‘de basics’ van het bakken. Toegankelijke recepten voor thuis die voor iedereen haalbaar zijn. Vaak is een keukenrobot zelfs geen must voor de recepten die ik er maak. Het gaat ook enkel over cakes en varianten daarop. Van pittige gembercake tot frisse citroencake. De boodschap die ik er wil geven is vooral dat je het jezelf bij het bakken niet te moeilijk moet maken.

Om af te sluiten: wat is je favoriete njam!-programma ;-)?

Dat is niet moeilijk… Het bakprogramma van Roger van Damme!

Bedankt Julie, en nog veel succes!

Sven van de njam!-redactie