Lekker Klassiek: het Do-Re-Mi van Jan Buytaert

Studio 100, njam! & De Schorre presenteren op 26 augustus een gloednieuw festival: Lekker Klassiek. Een uniek concept dat klassieke muziek gebracht door topmuzikanten combineert met heerlijke gerechten op njam!-niveau.Niet alleen het oor, maar dus ook de smaakpapillen worden verwend. Want tijdens het festival kan je ter plaatse bij de verschillende foodstands heerlijke gerechten bestellen op culinair hoogstaand niveau. Daar zorgen de topchefs van kookzender njam! voor. Bovendien zullen de chefs ook ter plaatse zijn: Roger van Damme, Peppe Giacomazza, Dominique Persoone, Michaël Vrijmoed, Jan Buytaert, Jan Tournier, Johan Segers, Dagny Ros Asmundsdottir, Julie Baekelandt, Manuel Wouters en Quyên Truong Thi. Wij stelden njam!-chef Jan Buytaert  alvast enkele vragen over klassieke muziek én lekker eten!


Wat is jouw favoriete klassieke gerecht & waarom?

Een vol-au-vent. Alles wat je er voor nodig hebt, vind ik erg lekker (zwezerik, een rijke gevogeltesaus, een goede poularde, mousseline, truffels, bladerdeeg) . Ook de benaming is typisch voor de stijl van de barokkeuken : een cholesterolbom maar wel één ‘qui vole au vent’.

Kook je weleens op muziek?!

Nooit. Ik vind zowel koken als muziek beluisteren zeer belangrijke bezigheden en schijnbaar is het dan toch zo dat mannen maar één ding tegelijk aankunnen. ;-) 

Met welke artiest/muziekstijl zou je jezelf/jouw kookkunsten vergelijken?

Ik hoop met de romantiek : zeker niet vederlicht, rijk, soms beetje dramatisch, soms speels, met schwung en passie.

Welke herinneringen wekken klassieke muziek bij jou op?

Zeer uiteenlopend. Een toccata en fuga van Bach zet een mens aan tot andere gedachten dan de Impromptus van Schubert.

Wanneer luister jij het liefst naar klassieke muziek?

Zet ze altijd zo snoeihard dat iedereen weg vlucht, dus alleen. Voor de goede orde : Mijn partner Christine en ik zijn al bijna een halve eeuw zeer regelmatige concertbezoekers.

Welk klassiek nummer is de perfecte match met jouw favoriete gerecht?

Een vol-au-vent is even geladen en perfect als het adagio van het clarinetconcerto van Mozart. Alleen vind ik wel, alle foodies ten spijt, dat  een perfect muziekstuk toch nog een trapje hoger op de rangorde staat dan een culinair hoogstandje. Ik weet ook dat dit een zeer moeilijk verdedigbaar standpunt is.

Bespeel je of heb je ooit zelf een muziekinstrument bespeeld?

Piano tot mijn 14. Cynisch genoeg heet in het Franse keukenslang een fornuis ook ‘un piano’.

Als je een basis/klassiek ingrediënt zou kiezen voor het leven, iets dat je nooit beu zou worden, wat zou dat zijn?

Langoustines. En het clarinetconcerto van Mozart.

Welke gerecht van jou kunnen de mensen proeven op Lekker Klassiek?

Kabeljauwbeignets met zelfgemaakte tartaarsaus! 


Bestel hier je tickets voor Lekker Klassiek!

Lees ook...