Kookeet, hotspot van culinair genot in Brugge

OPENLUCHTRESTAURANT MET 8 STERREN

Kookeet is na zes jaar uitgegroeid tot één van de grootste culinaire festivals van Vlaanderen. Het eerste jaar werd afgeklokt op 60.000 bezoekers, vorig jaar werd de opkomst op 140.000 geschat. Brugge en gastronomie mogen in één adem genoemd worden. Met De Karmeliet***, De Jonkman**, A’Qi*, Sans Cravate*, Den Gouden Harynck* en Auberge de Herborist* telt Brugge negen Michelinsterren. Acht daarvan zijn vertegenwoordigd op Kookeet. Ook de aanwezigheid van de gerenommeerde hotelscholen Spermalie en Ter Groene Poorte leveren een belangrijke bijdrage aan het culinaire imago van Brugge.


De 31 Brugse topchefs die aan Kookeet deelnemen behoren zonder uitzondering tot de culinaire top, met één of meerder Michelinsterren, een Bib Gourmand vermelding of een hoge score bij Gault&Millau. Dit jaar zijn er drie nieuwe deelnemende restaurants: ’t Pakhuis, Laissez-faire en Le Mystique. Zoals de Kookeettraditie het wil is er dit jaar ook een gastchef. Voor deze editie is dat publiekslieveling Jeroen Meus. Hij verlaat even de keuken van Dagelijkse Kost om het publiek in Brugge te laten genieten van zijn kooktalent.

Dit jaar sluit Geert Van Hecke na 33 jaar zijn meesterwerk De Karmeliet***. Voor het Kookeetpubliek is het dus de laatste kans om nog eens een gerecht van deze driesterrenchef te proeven. Een echt afscheid wordt het niet, in december opent Geert Van Hecke enkele huizen verder in de Langestraat een nieuw restaurant.

DRIE DAGEN CULINAIR GENOT

Op Kookeet stelt het publiek zelf een menu samen uit een waaier aan gastronomische gerechten, tegen democratische prijzen. Gerechten kosten 4, 6 of 8 euro. Naast de 32 eetstanden is er op het Kookeetplein ook een champagnebar van Résidence Pierre en een verfijnde koffie- en wijnbar. In het Kookpaleis staan kookdemonstraties en culinaire babbels op het programma. Kookeet is grotendeels overdekt. Op zaterdagmiddag van 16u tot 18u wordt in het Kookpaleis even plaatst gemaakt voor een live uitzending van Radio2, dan zendt het programma ‘De week van Niels’ live uit vanop het Kookeetplein. Dit jaar zullen op het Kookeetplein ook grote schermen staan waar sms berichten van het publiek op zullen verschijnen. Dat zal ongetwijfeld zorgen voor extra interactie tussen de foodliefhebbers. Kookeet leeft op sociale media en dat wordt nu ook zichtbaar op het Kookeetplein.

Een van de hoogtepunten van Kookeet wordt ongetwijfeld ook de dj-set waarmee elke Kookeetdag wordt afgesloten. Op zaterdag staat Lieven Verstraete achter het mengpaneel, op zondag Chris Dusauchoit en op maandag Sven Ornelis. Meer dan ooit wordt Kookeet een culinair feest!

Uit de lange lijst van topgerechtjes kozen wij alvast enkele favorieten die je zeker niet mag missen tijdens Kookeet!

Bistro Refter - Lamsgehaktbroodje met zwarte peper, oosterse couscous, gemarineerde rode ui, rode garnalen

Assiette Blanche - Langzaam gegaard en krokant gebakken buikspek duroc d’olives, vichyssoise van doperwten en munt, gepekelde groenten

Auberge de Herborist - Toast cannibale Herborist

Rock-fort - Tartaar van langoustines, dashi van gerookte oosterscheldepaling, kruiden uit hertsberge


Würst - Haute dog argentina: ciabatta, artisjok, tomaat, rucola, beefwürst, chimichurri, aioli, chorizo, ingelegde ui


The Chocolate Line - Cho-cow-boy: dessert op basis van spek en eieren


Kom dit en nog veel meer lekkers proeven op Kookeet van zaterdag 24 tot maandag 26 september! Alle aanwezige chefs & gerechtjes vind je hier.

Place to be: Stationsplein Brugge (Kant Sint-Michiels) - Gratis inkom

Lees ook...