Koken met gedroogde vruchten

Vandaag wil ik graag wat meer vertellen over gedroogde vruchten. Ik ga er graag mee aan de slag in de keuken en omdat ze een aantal geweldige eigenschappen bevatten. Als healthy foodie houd ik er van om mijn voorraadkast zo in te richten dat ik als de bliksem een snelle en bovendien gezonde maaltijd kan klaarmaken. Wanneer je veel tijd hebt en je rustig kan gaan winkelen om vervolgens je tijd te nemen in de keuken is een gezonde maaltijd op tafel toveren een makkie. De kunst – en de sleutel tot een gezonde levensstijl – bestaat erin om op de momenten dat er weinig tijd is en je het moet doen met wat er in huis is, niet naar ongezonde alternatieven te grijpen. En net zoals er bij mij altijd volle granen en noten te vinden zullen zijn, zijn ook gedroogde vruchten onmisbaar.


Uiteraard scoren verse vruchten meer punten op mijn gezondheidslijstje maar dat wil niet zeggen dat deze gedroogde varianten geen waarde hebben. Zo worden verschillende stoffen wel degelijk bewaard; het antioxidanten gehalte van rozijnen is bijvoorbeeld best hoog. Of denk maar aan gojibessen en acaipoeder bijvoorbeeld, twee gedroogde vruchten die onder de noemer ‘superfoods’ vallen. En ja, ik blijf er bij de échte superfoods zijn groenten en fruit maar bovenop een evenwichtig en gezond eetpatroon kunnen ze zeker hun waarde hebben. Gedroogde vruchten zijn daarnaast ook perfect om te snacken on the go. Maak bijvoorbeeld een mix van noten, rozijnen en abrikozen waarvan je kan snoepen als je een klein hongertje krijgt.

Om je wat te inspireren wat je nog allemaal met gedroogde vruchten allemaal kan doen, hier enkele recepten waarmee je aan de slag kan.

Mijn gedroogde vruchten koop ik steeds van Nutridia. Neem zeker eens een kijkje op hun website www.nutridia.be voor het volledige assortiment! 

XOXO, Steffi