Historical Belgian Culinary Timetable

Meesterkoks herontdekken culinaire hoogtepunten uit de Belgische geschiedenis

Op 18 januari organiseerden de Meesterkoks van België het culinaire event “Historical Belgian Culinary Timetable” waarbij de beroemde Belgische koks en Belgen samen aan tafel gingen. Met het event wilden ze de geschiedenis van de Belgische gastronomie in beeld brengen en de Belgische keuken promoten in zowel binnen- als buitenland. De Meesterkoks vormen het nationale culinaire team van België en bestaan en 35 jaar. De njam!-redactie schoof aan aan de Historical Belgian Timetable en ontdekte wat de Belgische keuken te bieden had anno 1960!

timetable

Het is niet algemeen geweten, maar ondanks de kleine oppervlakte van ons land, heeft België in haar 186-jarig bestaan verschillende grote namen en culinaire periodes gekend. Die werden tijdens dit unieke event rijkelijk naar voren gebracht. Maar naast een terugblik werpen de Meesterkoks ook een blik op de toekomst. Het team van de Beste Belgische chefs slaat de handen in elkaar om de Belgische producten en gastronomie in het buitenland te promoten.

Nadruk op samen

Met dit event tonen de chefs aan dat Meesterkoks een gezamenlijk initiatief is. “Momenteel worden onze Belgische topchefs nog te weinig gezien als een hechte groep die het land op culinair vlak vertegenwoordigen. Ze worden nog te veel als individuele sterren bekeken. Nochtans is de missie van de Meesterkoks duidelijk: samen de Belgische culinaire geschiedenis is leven houden. Dat betekend zowel respectvol terugblikken als actief toekomst schrijven door zo veel mogelijk mensen te laten proeven van baanbrekende, culinaire ideeën” aldus voorzitter Frank Fol.

Timetable

Twaalf keer anders

Tijdens het event lichtten de chefs de geschiedenis van de Belgische gastronomie toe aan de hand van twaalf tafels. Ze startten in het jaar 1812 met de “Nieuwe culinaire dynastie” en eindigen met “de North Sea Chefs” in 2010. Aan elke tafel een topchef, een beroemde Belg en een culinair journalist. Op het menu de meest uiteenlopende Belgische specialiteiten, gaande van Mechelse koekoek tot kuikentje met gebakken banaan. Op ons bord vonden we knoedels van snoek met nantuasaus terug. Een heerlijke bereiding naar een recept van 1960, de tijd van de Belgische culinaire Godfather J. Vermeersch. 

Bali

Lees ook...