Het Weekmenu: mealpreppen met Johan Segers

Bij njam! staat dit najaar alles in het teken van mealpreppen. In het nieuwe programma “Het Weekmenu” maken de njam!-chefs telkens vier gerechten klaar om zo de hele week snel een verse maaltijd op tafel te kunnen toveren. Deze week is het de beurt aan Johan Segers! Ontdek hier zijn mealprep receptjes en enkele tips voor als je ze klaarmaakt!

Ovenschotel in laagjes met kabeljauw, prei en puree

Zet eerst een pot op met kokend water voor de patatjes en de vis. Dan kan het water koken terwijl je verder doet met je andere voorbereidingen.

Vis koop je best in een viswinkel. Daar liggen vissen vaak in hun geheel en kan je vragen om er moten uit te snijden. Zo ben je zeker dat je vis erg vers is en dat je zeker de vis krijgt die je wil. Bewaar je vis altijd op de koelst mogelijke plaats in de koelkast omwille van de beperkte houdbaarheid. 

Vis koken doe je in water dat je eerst naar het kookpunt hebt gebracht. Voeg grof zout van een goede kwaliteit toe aan je pot waarin je de vis kookt. Wanneer je de vis in de pot doet zal de temperatuur meteen sterk dalen. Zet daarom je pot even op hoog vuur totdat het water weer kookt en zet nadien het vuur weer zachter en laat zachtjes pruttelen. Zo zal je vis goed garen en niet kapot koken. Hoe weet je of je vis gaar is? Prik met een mes langs de graat en als je mes er mooi doorgaat zonder te duwen weet je dat de vis gaar is. 

Was de gesneden prei in een pot met koud water. Zo zal het zand naar de bodem zakken en haal nadien met je handen door losjes te ‘scheppen’ de prei eruit. Stoof de prei op een laag vuur in wat gezouten boter maar voeg nadien geen zout meer toe aan je bereiding omdat je al gezouten boter gebruikt.  

Eet de ovenschotel met vis als eerste op omdat vis een beperkte houdbaarheid heeft. 

Burrata met tomatensaus, linzen, bonen en kikkererwten

Begin op tijd met het voorbereiden van de kikkererwten. Deze moeten eerst een nachtje weken in koud water en daarna nog een uur pruttelen in een grote pot met voldoende water.

Voeg tijdens het koken van de linzen geen extra kruiden toe omdat linzen al van zichzelf een peperachtige smaak hebben.

Gebruik gerust bonen uit blik of uit een bokaal. Die zijn even goed van smaak.

Laat de olie in een pan goed heet worden om de bonenin te bakken zodat even knapperig worden als croutons. Laat ze nadien verder garen in de oven.

Serveer de tomatensaus met bonen op een bord en leg in het midden de burrata. Door de warmte van de saus en de bonen zal de burrata mooi smelten. 

Gebakken rijst met worstjes

Volkorenrijst is een gezonder alternatief voor witte rijst. Stoof de rijst eerst aan in wat olijfolie en voeg nadien per kopje rijst 3 kopjes water toe.

Chipolata’s met kalfsgehakt hebben een beperkte houdbaarheid. Pocheer ze daarom in wat water en laat garen tot dat ze koken. Dit verlengt de houdbaarheid.

Spoel ook de kikkererwten en boontjes af onder koud water om het kookproces tegen te gaan. De boontjes zullen schrikken van het koude water en zo mooi groen blijven.

Boerenomelet

Een boerenomelet is perfect om restjes in te verwerken en om je koelkast leeg te maken.

Reken ongeveer een 2-tal eitjes per persoon voor dit gerecht. 

Gebruik geen water maar een borsteltje om de champignons schoon te maken. Champignons absorberen water en verliezen zo hun smaak en textuur. 

Meer recepten uit Het Weekmenu ontdek jehier! 

Lees ook...