Het ABC van olie - Wanneer gebruik je welke olie?

De keuze van een vetstof voor in de keuken beperkt zich vandaag de dag helemaal niet meer tot olijfolie of boter. Vooral in de oliën is de keuze de laatste 10 jaar enorm uitgebreid. Van arachideolie tot zonnebloemolie: de keuze lijkt soms eindeloos. Njam! helpt je graag op (keuken)pad en geeft je hieronder een overzicht van de meest voorkomende soorten olie en de juiste doeleinden.  

Oliën voor in de keuken

Vooraleer we van start gaan met de verschillende soorten beginnen we graag met wat algemene weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat olie zich moeilijk laat mengen met water? Daardoor moet je in bijvoorbeeld een vinaigrette ook eigeel of een ander bindmiddel toevoegen zodat de saus kan binden. Maar je kan ook omgekeerd te werk gaan en in een saus op basis van water of bouillon op het einde wat druppeltjes olie toevoegen. Deze druppeltjes ‘drijven’ dan op de saus en dit geeft een mooi visueel effect. In de keuken gebruiken we vooral oliën afkomstig van planten en dieren en dit zijn vetstoffen die op kamertemperatuur vloeibaar blijven.    

Olijfolie

Olijfolie is de meest bekende soort keukenolie. Olijfolie wordt geperst uit zowel groene als zwarte olijven en voor 1 liter olie heb je zo’n 5 kilo olijven nodig. Olijfolie is gezonder dan boter omdat er minder verzadigde vetzuren en meer antioxidanten in zitten. Met deze olie kan je in de keuken alle kanten uit: van sauzen tot botervervanger op brood, van bakvetstof tot extra smaakmaker. Enkel wanneer je gerecht stevigheid moet krijgen door de vetstof (bijvoorbeeld een taartbodem), gebruik je best geen olijfolie. Voor dressings en koude bereidingen kies je voor olijfolie van de eerste, koude persing (extra vierge), die heeft het meeste smaak. Om te bakken gebruik je best geraffineerde (of gewone/vierge) olijfolie.

Arachideolie

Arachideolie of pindaolie is een plantaardige olie die uit pinda's gewonnen wordt. De olie is licht van kleur en smaakt subtiel naar noten. Deze olie is zeer geschikt om te bakken of voor gebruik in de Aziatische keuken.

Kokosolie

Kokosolie wordt geperst uit het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosolie bevat veel gezonde vetten. Kokosolie kan je gebruiken om te bakken, braden en te frituren en is heerlijk in gerechten met een zoet accent. Vaak vind je in de winkel kokosvet, een gestolde versie van de olie. Als je deze verwarmt, wordt ze vloeibaar en je kan ze dan zo gebruiken als kokosolie.

Koolzaadolie

Koolzaadolie wordt gebruikt voor de productie van de meeste margarines. De olie wordt geperst uit de zaadjes van een plant uit de kruisbloemenfamilie. Deze olie mag je niet verhitten. Ze heeft een frisse smaak en leent zich daardoor prima tot gebruik in salades en koude rijstgerechten. Tip: deze olie bewaar je best in de koelkast.

Pistacheolie

Ook pistacheolie, gemaakt door het persen van pistachenoten, is een olie die zich goed leent tot het gebruik in koude bereidingen en slaatjes. Ze heeft een rijke en volle smaak.

 Sesamolie

Sesamolie wordt gemaakt door sesamzaadjes koud te persen en wordt veel gebruikt in Azië. Daar gebruikt men vooral gepelde geroosterde sesamzaadjes. In het westen worden meestal ongepelde en niet-geroosterde sesamzaadjes gebruikt. De oosterse sesamolie is donkerder van kleur en krachtiger van smaak. In Aziatische landen wordt de olie vooral gebruikt in wokbereidingen en curries.

Krijg je maar niet genoeg van oliën in je keuken? Op onderstaande links vind je nog meer varianten en inspiratie:  


    Sven van de njam!-redactie 

    Lees ook...