Heropening horeca – 10 creatieve restaurants om NU te (her)ontdekken

We mogen terug! Sinds 9 juni kunnen we terug gezellig op restaurant – binnen én buiten. Dat we daar blij mee zijn, staat buiten kijf. Want bijna alle restaurants zitten goed vol – binnen én buiten. Vandaag zetten we een speciale selectie restaurants in de kijker: de creatieve zaken. Want creativiteit is samen met productkeuze wellicht de belangrijkste factor waarmee een restaurant zich kan onderscheiden. Bon appétit!

1. Cuchara (Lommel)

Bovenaan in deze lijst plaatsen we graag Cuchara van onze njam!-chef Jan Tournier. Want Cuchara is wat ons betreft een van de meest creatieve restaurants van ons land. Jan brengt een keuken geënt op Japanse smaken en gedurfde combinaties. Zo kan je hier proeven van gerechten zoals “asperges, shiso-bearnaise, pistache, wasabi, mierikswortel en plankton” of  “gepocheerde Ierse oesters met beurre blanc van yuzu kosho, wakame, tartaar van hamashi (ikejime), koreaanse furikake & avocado. Spectaculair!

2. Cochon de Luxe (Gent)

Cochon de Luxe is een fijn en verrassend adres gelegen in centrum Gent. Chef Tom Van Lysebettens serveert er een creatieve keuken en geeft zijn gerechten daarbij humoristische namen. Wat denk je bijvoorbeeld van “Breaking Bad’s Pollos Hermanos”, een gerecht op basis van karnemelk, kip en jalapeños, of “Kikkerdrilsoep”, een hapje met een eetbare kikker? Ps: het restaurant is momenteel gesloten omdat de chef ziek is. Hopelijk komt hij er snel bovenop zodat we terug van zijn creatieve kookkunsten kunnen genieten!

3. Innesto (Houthalen)

Bij Innesto in Houthalen combineert chef Koen Verjans een genereuze maar verfijnde keuken met creativiteit. Op het menu vind je mooie ingrediënten die de chef accentueert met internationale toetsen. Zo krijgt kreeft het gezelschap van tomaat, Parmesaanse kaas en dragon, en Holstein rund van zure room, dashi en bieslook.

4. Zappaz (Leuven)

© Johan Kafkot 

Ook in Leuven kan je creatief culinair genieten. Bij het trendy Zappaz bijvoorbeeld. Dit restaurant is gelegen aan de Vaartkom aan de rand van de stad. De jonge chef Seppe Dezeure brengt er een meergangenmenu waar de Franse keuken creatief wordt gecombineerd met internationale smaakmakers. Zo proef je er groene minestrone met schelpjes, peterselie en kaviaar, of kreeft met vlierbloesem en kapucijn.

5. Nuance (Duffel)

Nuance is het tweede restaurant van een njam!-chef in deze lijst. Thierry Theys behaalde met zijn restaurant een score van 18/20 in de Gault&Millau gids en twee Michelin sterren. Daarvoor combineert hij een verfijnde keuken gebaseerd op de allerbeste producten met… creativiteit. Op de kaart vind je heerlijke bereidingen zoals Langoustine Royal met duindoorn en saffraan XO, of aardbei met chili en vijgenblad.

6. The Jane (Antwerpen)

In Antwerpen moet je voor een verfijnde, creatieve topervaring bij The Jane zijn. Chef Nick Bril serveert er in een prachtig kader (een oude kapel) een uitgebreid en zeer creatief degustatiemenu. Zo wordt witte heilbot uit de Noordzee gecombineerd met een verfrissende salade met gebrande komkommer, aromatische kruiden uit de eigen daktuin, geitenyoghurt en een saus van scheermessen & karnemelk.

7. L’air du Temps (Liernu)

Het meest creatieve restaurant van Wallonië is wellicht L’air du Temps. Deze topzaak van chef Sang-Hoon Degeimbre is dan ook internationaal bekend. Het restaurant is prachtig gelegen tussen de velden en vele ingrediënten komen uit eigen tuin of de nabijgelegen regio. Als creatieve twist gebruikt Sang-Hoon vaak gefermenteerde en Koreaanse ingrediënten. Je mag je verwachten aan gerechten zoals “Groenten uit eigen tuin, lacto jus, olie van basilicum” en “paling met verbrande ui, bottarga en zwarte sesam”.

8. L’air de Rien (Esneux)

L’air de Rien is een gezellig restaurant gelegen in Esneux in Wallonië. Chef Stéphane Diffels staat er achter het vuur en is gekend voor zijn creatieve en verrassende keuken. De prijs-kwaliteitverhouding is bovendien voortreffelijk. Een niet te missen adresje voor een creatieve culinaire trip in Wallonië.

9. Cuines, 33 (Knokke)

Ook in Knokke kan je creatief culinair genieten. Bij Cuines, 33 komen fijnproevers al jarenlang voor de verfijnde en verrassende keuken van chef Edwin Menue. Je kan er een heerlijk menu degusteren met gerechten zoals Oosterschelde paling gecombineerd met ganzenlever, gepekelde gele biet, galia meloen en een vinaigrette van citrusafrikaan.

10. Humphrey chez Pias (Brussel)

Humphrey chez Pias is een verrassend restaurant dat je kan ontdekken in het centrum van Brussel. Chef van dienst Glen Ramaekers brengt er een keuken gebaseerd op Filipijnse gerechten. Zijn vrouw Julie is gepassioneerd door groenten en bijna alle groenten komen uit eigen tuin. Op het menu veel sharing dishes, zoals tatin van bietjes, Humphrey salad en Kinilaw coquilles met drakenfruit.

Smakelijk! 

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...