Heerlijke cocktails met Zacapa

Wie nog zoekt naar een lekkere cocktail voor de feestdagen, kan die zoektocht nu staken. Onze njam!-chef Dominique Persoone ontwikkelde twee heerlijke cocktails op basis van Zacapa Centenario 23, een rum die meer dan 40 jaar geleden speciaal ontwikkeld werd om feest te vieren. Zacapa rum werd immers gemaakt ter ere van de ‘centenario’, oftewel de 100e verjaardag, van de gelijknamige stad in het oosten van Guatemala. De rum kreeg de gepaste naam Zacapa Centenario mee. Een honderdjarig bestaan daar hoort natuurlijk niet zomaar de eerste de beste rum bij. Daarom ging het stadsbestuur van Zacapa kloppen bij de meest toonaangevende rumproducent van de streek.

Met hoge bergtoppen, actieve vulkanen en groene natuur is de streek niet enkel idyllisch mooi. De streek is ook nog eens uitermate geschikt om een uitgesproken rum te produceren. Het tropische klimaat en de vruchtbare vulkanische grond zijn uitstekende omstandigheden voor de teelt van suikerriet, de grondstof van rum. Vele rums worden gemaakt met de melasse van suikerruit, maar voor de verjaardag van de stad werd geopteerd voor een rum op basis van “Virgin Sugercane Honey” van suikerriet, het sap van eerste persing.

Maar daar stopt het verhaal van Zacapa rum nog niet. Na de distillatie verhuist de rum naar de highlands van Guatemala, waar de rum wordt gerijpt op 2300 meter boven zeeniveau. Daar werd een speciale rijpkamer gebouwd die de koosnaam ‘the house above the clouds’ meekreeg. De frisse en ijle lucht op die hoogte zorgt voor ideale omstandigheden voor rijping. Er zijn geen grote temperatuurverschillen en slechts een beperkt verlies aan Angel’s Share. Zo krijgt de rum de gelegenheid om zijn diepe, volle smaak volledig te ontwikkelen.

De rijping gebeurt volgens het Solera-systeem. Hierbij wordt rum van verschillende leeftijden en samenstellingen samengebracht om verder te rijpen. In het huis boven de wolken worden verschillende soorten vaten gebruikt; van Bourbon whiskey tot sherry. Zacapa Centenario 23 krijgt nog een finale rijping in nieuwe, geschroeide eiken vaten om nog wat extra houttonen op te nemen. Aan het einde van het rijpingsproces bevat elke fles een donker mahonie-kleurige blend van rum van 6 tot 23 jaar oud. 

Zacapa Centenario 23 is een rum waar niet enkel bartenders maar ook chefs graag mee aan de slag gaan. De rum combineert goed met food, zowel als cocktail of als ingrediënt. Onze njam!-chef Dominique Persoone ontwikkelde zelfs een praline op basis van deze rum. Tijdens de ontwikkeling van de praline kreeg hij de smaak te pakken en zo besloot hij ook enkele cocktails voor de feestdagen te ontwikkelen.

Zacapa cocktails uit 'De Chalet':

Old fashioned


Spicy Hot Chocolate

Klik hier voor nog meer heerlijke recepten uit 'De Chalet'!