Groenten klaarmaken saai? Niet wanneer je je groenten stoomt. Met deze kooktechniek behouden groenten hun vitaminen én hun volle smaak. Dubbel voordeel dus. En we gooien er zelfs nog een derde voordeel tegenaan: stomen is ook nog eens heel makkelijk. Waar wacht je nog op? Haal dat stoommandje maar snel uit de kast ...
Groenten stomen voor een pure smaakEen van de belangrijkste voordelen van groenten stomen, is de pure smaak. Wanneer je groenten in water kookt, gaan er veel sappen en smaken verloren in het kookwater. Dat is meteen ook de reden waarom er zo veel vitaminen verloren gaan. Bij het stomen komen de groenten zelf niet in aanraking met het water. De waterdamp zorgt ervoor dat ze gaar worden. Het resultaat? Knapperige groenten die beetgaar zijn (als je de stoomtijden respecteert, uiteraard) en heerlijk vol smaken. Zout en peper toevoegen is overbodig. Ook aan vetstoffen en sausjes heb je geen behoefte: gestoomde groenten zijn smaakvol genoeg. Goed voor de gezondheid én voor de slanke lijn.
Hoe moet je groenten stomen?
Er zijn verschillende manieren om groenten te stomen. Met of zonder specifiek stoommateriaal.
1. Met een bamboemandje
Een van de bekendste stoomtoestellen is ook het eenvoudigste: het bamboemandje. In Azië gebruiken ze zo’n stoommandje al jaar en dag om er dim sum, spring rolls, gestoomde groentenpakketjes of rijst in te stomen. Je legt je groenten in het mandje en plaatst dat bovenop een pot met kokend water: zo makkelijk is het. Er zijn wel twee nadelen aan verbonden: een bamboemandje is moeilijk af te wassen, en voedingswaren blijven tijdens het stomen weleens plakken aan de onderkant. Dat laatste kun je makkelijk oplossen door de onderkant van het mandje met blaadjes sla te bedekken en je stoomgroenten op de sla te leggen. Zo haal je ze er, als ze klaar zijn, makkelijk en zonder plakken weer af.
2. Met een stoomoven
Als je veel kookt met stoom, kun je de aanschaf van een stoomoven overwegen. In de meeste combi-ovens is vandaag trouwens sowieso een stoomfunctie voorzien. Je kunt de stoomoven ook handig inzetten als bordenverwarmer: door de stoom gaat er geen warmte verloren en hou je je borden warm tot vlak voor je ze gaat dresseren.
3. In papillote
We leggen allemaal graag een stukje vis met groenten ‘en papillote’ op de barbecue. Dat wil zeggen dat je de ingrediënten in een pakketje van zilverpapier op de grill laat garen. Dit is ook een stoomtechniek: door het zilverpapier kan de warmte niet weg, en zo stoom je de vis en de groentjes gaar in hun eigen vocht. Wat kruiden toevoegen en een scheutje olijfolie, en klaar is jouw gestoomd gerechtje! Deze gestoomde kabeljauw met citroensaus is alvast het proberen waard.
4. Gewoon in een kookpot
Wil je het niet te ingewikkeld maken? Neem dan gewoon een kookpot, vul die met een bodempje water en stoom daar je groenten in gaar. Doe het deksel erop, en de stoom van het kokende water doet de rest. Bijkomend voordeel: dit is een heel energiezuinige vorm van koken. Probeer zeker dit recept voor gegrilde kip met gestoomde groentjes eens uit, en ontdek hoe makkelijk het is.