Ga op citytrip door Hasselt met Foodies & The City

“Op culinaire en historische ontdekking gaan in 5 Vlaamse steden”, dat is de missie van Foodie Lynn, Styliste Maud en Bartender Tess in ons nieuwste programma ‘Foodies & The City’. Ga met dit enthousiaste Nederlands trio op citytrip door Hasselt en ontdek zelf de mooiste, tofste en lekkerste pareltjes van onze Vlaamse steden.

In het hart van Belgisch Limburg ligt de gezellige stad Hasselt, een schatkist vol culinaire verrassingen en historische pracht. Met zijn 80.000 inwoners mag Hasselt dan misschien wel de kleinste provinciehoofdstad van Vlaanderen zijn, de stad staat bekend als 'hoofdstad van de smaak' vanwege zijn rijke culinaire erfgoed en talloze gastronomische hoogstandjes. De stad heeft dus een rijke geschiedenis en een bruisende culinaire scene die Lynn, Maud en Tess met veel plezier gaan verkennen. 

De eerste stop die de vriendinnen maken is bij ‘Het Jenevermuseum’, een absolute must-visit voor liefhebbers van sterke drank. Jenever is immers een belangrijk onderdeel van de Hasseltse cultuur. Tess, jenever kenner van de drie, neemt haar vriendinnen mee in de geheimen van het productieproces van jenever, terwijl ze worden begeleid door deskundige gids en brouwer Maarten. Het museum maakt een reis door de tijd, waarbij jij al bezoeker kan genieten van proeverijen en interactieve tentoonstellingen die het rijke erfgoed van deze populaire spirit in beeld brengen. Maak zeker een stop in het oude cafétje aan het museum om een paar soorten te degusteren en mee te nemen als souvenir. Zoals Tess die een flesje meeneemt voor haar Goud Levenswater cocktail. Wandel buiten uit het jenevermuseum en maak kennis met standbeelden die de stad kleuren zoals het Speculaasmannetje en het duo Hendrik en Katrien. Het standbeeld van ‘Hendrik en Katrien’ beeldt de Hasseltse jeugd uit, die naar de toekomst kijkt. Een andere theorie is dat Hendrik en Katrien de allereerste inwones van Hasselt waren. Welke theorie ook klopt, het is zeker de moeite om tijdens je wandeling in de stad even een ommetje te maken om de beelden te bezichtigen. Het beeld is trouwens het vaste ontmoetingspunt van de Hasseltse bevolking, door wie het standbeeld ook wel "Kat en Henny" genoemd wordt. 

Andere bezienswaardigheden waar je tijdens je wandeling zeker even een korte kijk-pauze zal willen inlassen zijn de Virga-Jessebasiliek (gebouwd in 1727 en gekenmerkt door late-barok en vroeg-classicistische stijl) en de Sint-Quintinuskathedraal (gebouwd in de 11e eeuw). Ze liggen beiden in het hart van de stap op wandelafstand van mekaar, een kleine moeite dus om zoveel extra pracht te zien. 

De fashionista’s onder jullie kunnen we aanraden om het Mode Museum op je lijstje te zetten. In dit museum krijg je, in hun permanente expositie, de evolutie van klederdracht doorheen de tijd te zien. Vaak zijn er daarnaast ook tijdelijke exposities te bewonderen, met de focus op een specifiek thema, die absoluut de moeite lonen om een ticketje voor te kopen. 

Verder in de stad bezoekt Lynn, in één van de gezellige Hasseltse straatjes, ‘De Bakkersdochter’, een bakkerij die door vader Jacques samen met zijn dochter Heleen wordt uitbaat. Lynn wordt verwelkomd door een warme geur van versgebakken Hasseltse speculaas, een specialiteit die de culinaire traditie van deze stad weerspiegelt. En dat wil foodie Lynn uiteraard proberen! Ze neemt een zakje van de speculaaskruiden mee om te verwerken in haar Amandelcake met rabarbercompote. 

Ga zelf zeker eens langs om een paar stuks van deze Hasseltse specialiteit te proeven tijdens je citytrip, en je zal overdonderd zijn van de kruidigheid van dit authentieke exemplaar. De Bakkersdochter is bovendien één van de enige drie zaken die nog verse, Hasseltse speculaas verkopen.

Terwijl Lynn speculaas rolt met bakker Jacques, neemt Maud Tess mee naar de Bloemencowboy, waar ecologisch verantwoorde bloemenpluk centraal staat. Hier kan je onder begeleiding van Dimitri je eigen boeket, van slow flowers, samenstellen te midden van een prachtig bloemenveld als je beschikt over een bloemenabonnementen. Dimitri geeft zijn bloemen alle tijd die ze nodig hebben om te groeien, vandaar de naam slow flowers. 

Algemeen gezien wordt Hasselt omringd door prachtig natuurgebied. Wanneer je langer dan 1 dag in de buurt van Hasselt blijft kunnen we dus aanraden om zeker en leuke wandel- of fietsroute uit te stippelen door de ongerepte landschappen. 

Een echte must om te bezoeken als je houdt van natuur en tuinbouw is trouwens de Japanse tuin.  Bovendien is het dé plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven en ontdekken. Wie op zoek is naar rust in het midden van de stad is hier aan het juiste adres. Het is de perfecte omgeving voor het lezen van een boek, om te mediteren, rustig op een bankje weg te dromen, of een gezellige picknick te doen. Je kan deze oase aan rust en groen bezoeken op eigen houtje, maar het is ook mogelijk om een rondleiding met gids te boeken. 

Zoek je liever de hippere buurten op, dan is Quartier Bleu de place to be. Het gloednieuwe hippe stadskwartier aan de Hasseltse jachthaven is ideaal om gezellig van winkel naar winkel te kuieren of te genieten van een drankje op één van de vele hotspot terrasjes. 

Na een heerlijke dag Hasselt, schuiven de dames aan rond een tafel met kleurrijke bloemen, die Maud meebracht van De Bloemencowboy. Om vervolgens te genieten van een zalig stukje amandelcake met speculaaskruiden van Lynn, en een cocktail op basis van de jenever die Tess meebracht uit het Jenevermuseum. Dat alles in een charmante Hasseltse B&B. Een dag Hasselt zorgt voor leuke tafel verhalen en de avond is nog jong, want de stad heeft nog zoveel leuke adresjes om verder te ontdekken. Maar trek er vooral zelf opuit en geniet van het bruisende Hasselt.

Lees ook...