Ga op citytrip door Antwerpen met Foodies & The City

“Op culinaire en historische ontdekking gaan in 5 Vlaamse steden”, dat is de missie van Foodie Lynn, Styliste Maud en Bartender Tess in ons nieuwste programma ‘Foodies & The City’. Ga met dit enthousiaste Nederlands trio op citytrip door Antwerpen en ontdek zelf de mooiste, tofste en lekkerste pareltjes van onze Vlaamse steden.

Antwerpen, de hoofdstad van Vlaanderen en volgens de sinjoren – zo noemen de inwoners zichzelf – ook meteen dé stad van Vlaanderen want ‘al de rest is parking’. Antwerpen heeft een hippe en moderne rand met het Eilandje in het Noorden en het Zuid in, uiteraard, het zuiden. Het midden is één en al historie en Middeleeuwse fundamenten die een volkse geschiedenis met zich meedragen. Zot van A… Dat is Antwerps voor “gek op jou” of gewoon voor “gek op Antwerpen”. En iedereen die gek is op deze stad kent ongetwijfeld de Meir, Het Zuid, de Groenplaats en het mooie station van Antwerpen wel. Maar er valt hier nog zo veel meer te ontdekken en dat doen Lynn, Maud en Tess dan ook in Foodies & The City!

Als eerste brengt Tess een bezoek aan de likeurstokerij Elixir d’Anvers. Hier komt ze alles te weten over de botteling van de lileur en de geschiedenis van dit authentieke streekproduct? Nu ja, alles? Het recept van deze godendrank is al generatieslang een goed bewaard geheim! Een rondleiding hier, steeds onder begeleiding van een professionele gids, duurt ongeveer zo’n 2 uur. Je wordt ontvangen in het authentieke directiebureel uit 1894 in Neo Vlaamse Renaissancestijl waar je een overzicht krijgt van de geschiedenis van de familie en het ontstaan van het bedrijf. Dan volgt een bezoek aan de stokerij zelf waar het productieproces uitgelegd wordt. En eindigen wordt uiteraard gedaan met proevertjes!

Ondertussen brengen Lynn en Maud een bezoek aan dé rock ’n roll slager van Antwerpen: Butcher’s Store. Hier wordt het ambacht van de slager terug naar de essentie gebracht. In het atelier van Luc De Laet & Peggy Van Haver wordt de vergeten charcuterie terug op de kaart gezet. De klok draaien ze 70 jaar terug terwijl er wordt gewerkt met de hedendaagse technologie. Butcher’s Store is gelegen op de site van de Antwerpse stadsbrouwerij De Koninck waar nog veel meer te ontdekken valt: winkels zoals The Bakery, Jitsk Chocolates en  Only Cheese maar ook restaurants Black Smoke, The Butcher’s Son en Repasse. En ssttt.. niet verdervertellen maar er is ook een speakeasy, een geheime cocktailbar, voor wie wel een drankje lust. 


Dat Antwerpen een must is voor elke modefan, zal je niet verbazen. In Antwerpen vind je dan ook de meest toonaangevende modeacademies en ook het internationaal bekende ModeMuseum. In de gezellige binnenstad vind je zowel de grote modemerken naast de hippe labels en de onafhankelijke ontwerpers. Genoeg kleding geshopt? Passeer dan zeker ook eens bij Dille & Kamille: hier vind je keukenspullen voor al je kookavonturen en allerlei moois voor je huis en tuin. Om jezelf te verwennen of om cadeau te doen! 

Onze Nederlandse foodies kunnen wel concluderen: Antwerpen bruist. Na een hele dag de stad te doorkruisen eindigen ze in één van de talkrijke B&B’s die Antwerpen telt. En wat voor een: met zicht op de kathedraal! Hier wordt er door de dames nog gezellig getafeld. Maud kiest voor een styling met leuke items van Dille & Kamille in combinatie met planten. Tess brengt met haar drankje een ode aan de stad: Aperitivo d’Anvers, uiteraard op basis van Elixir d’Anvers. Lynn op haar beurt gaat aan de slag met een heerlijk stukje vlees van Butcher’s Store en bereidt een zalige brioche toast met steak tartaar, afgewerkt met kaviaar. En dan rest er enkel nog het maken van een foto, als herinnering aan een zalige dag! Antwerpen, we zijn zot van A! 


Lees ook...