Duurzame vis op je bord dankzij het MSC-label

Wij bij njam! zijn verzot op receptjes met vis. En dat is prima, want af en toe vis op het menu zetten blijkt een goede keuze voor onze gezondheid. Maar zijn onze viskeuzes wel zo gezond voor het milieu? In dit artikel geven we je graag een woordje uitleg over hoe jij duurzame viskeuzes kan maken, kan bijdragen aan het behoud van gezonde oceanen en dus vis eten zonder schuldgevoel.

Duurzame Visserij voor een Gezonde Oceaan (Het MSC-label) 

De oceaan vormt maar liefst 70% van onze planeet en is een essentiële bron van voedsel, zuurstof en biodiversiteit. Toch staan de oceanen onder grote druk door overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. Om de toekomst van onze zeeën te beschermen, is duurzame visserij van cruciaal belang. Daarom werd de internationale non-profitorganisatie Marine Stewardship Council (MSC) opgericht om overbevissing aan te pakken. Ze maakten er hun missie van om, via het blauwe MSC-keurmerk en certificeringsprogramma, de gezondheid van oceanen wereldwijd te verbeteren door duurzame vispraktijken te erkennen én te belonen met een label. Op basis van dit internationaal label kunnen consumenten producten van duurzame visserij snel herkennen, en kunnen ze makkelijker bewuste vis keuzes maken.

Wat is het MSC-label?

Het MSC-label wordt toegekend aan visserijen die voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria. Dit betekent dat de vis op een verantwoorde manier is gevangen, zonder schade aan het ecosysteem of overbevissing te veroorzaken. Wanneer je het blauwe MSC-keurmerk op een verpakking ziet, weet je zeker dat de vis afkomstig is van een duurzame bron. Maar wat is dat nu, duurzaam vissen? Duurzame vis voldoet aan onderstaande zaken:

  • De visserij mag geen overbevissing veroorzaken en de vispopulaties moeten zich kunnen herstellen.
  • De visserij mag geen significante impact hebben op het zeeleven in ruimere zin, zoals zeezoogdieren, vogels en koralen.
  • Er moet een duidelijk beheerplan zijn en regels die worden nageleefd.

Een onafhankelijke beoordelaar gaat na of de visserij voldoet aan de MSC-standaard.

Hoe kan jij bijdragen aan duurzame visserij? 

Als consument heb je een krachtige stem. Door bewust te kiezen voor duurzame vis met het MSC-keurmerk, draag je bij aan het behoud van gezonde oceanen. Wij geven graag enkele tips van hoe jij kan helpen:

1. Kies eens voor minder populaire vissoorten op je bord

Is jouw favoriete vis zalm, kabeljauw of haring? Dan hoor je wellicht bij 90% van onze visetende bevolking. Helaas heeft onze specifieke voorkeur voor een klein groepje vissen een grote impact op het zeeleven, met name overbevissing van deze soorten. Onbekend is onbemind, toch? Probeer dus eens een minder bekende vissoort uit. Als we vaker kiezen voor alternatieve vissoorten komt er minder druk op de populaire soorten en kunnen de overbeviste populaties weer aangroeien. Bovendien zijn deze onbekende soorten vaak rijk aan smaak en geven ze je de kans om nieuwe culinaire avonturen aan te gaan. In Snel, Makkelijk & Lekker gaat chef Bert Meewis bijvoorbeeld aan de slag met MSC- label pladijs. Een minder populair visje, maar oh zo lekker. Gestoomde pladijs met witte wijnsaus, tomaat en aardappeltjes. Geef nu toe, dat klinkt toch overheerlijk? Recept vind je hier

2. Let op het blauwe MSC-keurmerk

Wanneer je vis koopt, controleer dan altijd of het MSC-keurmerk aanwezig is. Dit keurmerk garandeert dat de vis op een milieuvriendelijke manier gevangen is. Wil je weten of jouw favoriete restaurant een MSC certificaat heeft? Raadpleeg dan hier de lijst met MSC gecertificeerde restaurants, merken en supermarkten. In Snel, Makkelijk & Lekker ging chef Sam D’Huyvetter, aan de slag met kabeljauw, maar van duurzame vangst en voorzien van het MSC-label. Hij gebruikte het haasje van de kabeljauw en maakte een heerlijk recept met Gandaham, kruidige puree en een mediterraans sausje. Kijk hier voor het recept.

3. Verminder voedselverspilling, varieer van kop tot staart

Gooi minder vis weg en probeer alle delen van de vis te gebruiken. Om echt duurzaam bezig te zijn moeten we verder kijken dan het bekendste stukje van de vis, namelijk de filet. Dit kan door creatief te zijn in de keuken met restjes, bijvoorbeeld door vissoep te maken of visafval te gebruiken in bouillon.

4. Inspiratie in jouw dagdagelijkse keuken

Wil je graag aan de slag met duurzame vis in je eigen keuken? In Snel, Makkelijk & Lekker geven onze chefs je nog een overvloed aan inspiratie. Chef Mounir Toub werkt bijvoorbeeld met MSC-label mosselen. Een klassieke delicatesse die hij verwerkt op Mediterraanse wijze. Mosselen zijn niet alleen duurzaam, maar ook gezond en snel te bereiden. Ideaal dus voor een doordeweekse maaltijd. Het recept kan je hier terugvinden.

Samen kunnen we het verschil maken. Door bewuste keuzes te maken in de supermarkt en in de keuken, kunnen we bijdragen aan gezonde zeeën en een duurzame toekomst. Ga aan de slag met de heerlijke recepten uit Snel, Makkelijk & Lekker en proef het verschil dat duurzame vis kan maken!

Lees ook...