De lekkerste bakkerijen van Nederland

Voor de beste baguettes en meesterlijke croissants moet je al lang niet meer in Parijs zijn. Ook Nederland kent namelijk steeds meer bakkers van topniveau. Welke bakkers dat dan zijn? Wij zetten de lekkerste adresjes op een rijtje. 

1. Fort Negen (Amsterdam)

De lange wachtrijen op de stoep van zuurdesembakker Fort 9 zeggen genoeg: simpelweg alles wat daar in de toonbank ligt, is lekker. Wat je er écht niet kunt overslaan? De amandelcroissants, de boterzachte brioche en de onweerstaanbare cannelés. Kortom: hier ben je aan het juiste adres voor je wekelijkse weekend treat.

2. Ulmus (Amsterdam)

Ondanks zijn grote succes weet Ulmus de sfeer in de bakkerij gemoedelijk en laagdrempelig te houden. Kijk niet vreemd op van cruffins met verveine of rabarbercrème, of hartige Danish met oude kaas en radijs: verrassende ingrediënten worden er niet geschuwd. Tip: Ulmus heeft een aantal zitplekken waar je de lekkernijen ter plaatse kunt opeten met koffie.  

3. Das Brot (Rotterdam)

Als je weet dat ze bij Das Brot gemiddeld zo’n drie dagen nodig hebben om hun croissant of pain au chocolat te maken, dan weet je dat ze hun vakmanschap serieus nemen. Het zal je niet verbazen dat je dat ook proeft in de kwaliteit van hun wat ze verkopen: zowel hun klassiekers als hun specials (zoals aardappel-tijmbrood) zijn subliem.

4. LOAF (Utrecht)

Als het niet de meesterlijke zuurdesembroden van LOAF zijn, dan kom je wel voor de focaccia’s of de kaneelbroodjes van deze Utrechtste bakker. Na je reis door de Domstad hoef je trouwens niet onmiddellijk rechtsomkeer te maken; je kunt je lekkernijen ook ter plaatsen opeten met een kop van hun specialty koffie. Ook leuk:  Vergeet geen flesje wijn van Vleck mee te nemen, ook te koop bij de bakker. Perfect voor bij je kaasplank.

5. ECHT BROOD (Breda)

Bij ECHT BROOD in Breda bakken ze zoals vroeger. Dat wil zeggen: met behulp van zuurdesem en zonder geheimzinnige ingrediënten. In hun open bakkerij zie je hoe de broden er rijzen tot ze de oven ingaan en transformeren tot broden met die begeerlijke, krokante korst. Naast brood verkoopt ECHT BROOD ook focaccia’s, traditionele croissants en lekkernijen als macarons.

6. Meneer Leffers (Delft)

Van rustieke baguettes tot donkere roggebroden en kaneelbroodjes: bij Meneer Leffers in Delft leg je ongetwijfeld méér in je winkelmand dan je oorspronkelijk voor ogen had. Leuk om te weten: inspiratie voor deze zaak deden de uitbaters op bij een bakkerij in Kopenhagen. De Scandinavische invloeden zijn daarom zichtbaar aanwezig. 

7. Mamie Gourmande (Leiden)

Mamie Gourmande in Leiden klinkt niet alleen heerlijk, dat ís het ook. Naast rustieke broden verkopen ze er ook viennoiserie en patisserie. Vooral die laatste categorie wil je trouwens niet missen. Denk: madeleines met pistache tot traditionele eclairs en elegante tartelettes. Dat wil je. 

8. Pompernikkel (Den Haag)

Met biologische ingrediënten en zuurdesem maken ze bij Pompernikkel in Den Haag de lekkerste creaties met hun eigen, originele twists. Zo hebben ze kouign amann met vijgenbladsuiker of spandauers met anijspudding. Of wat dacht je van croissants met speculaas, marsepein en mandarijn? Behoorlijk briljant allemaal, als je ’t ons vraagt. 

9. Bakkerij Hermans (Maastricht)

Bakkerij Hermans is een begrip in Maastricht. Dat komt niet alleen door hun klassieke broden, maar ook door de traditionele vlaaien en gebak. Wat je er niet mag overslaan? De slagroom kersen tompouce en de feuilleté met blauwe bes. 

Lees ook...