De Chalet vol heerlijke wijnen

Heerlijke gerechten vragen om minstens even heerlijke wijnen. Dus trekken Dominique Persoone, Roger van Damme en Peppe Giacomazza enkele lekkere Italiaanse wijntjes open om te serveren bij al het lekkers in het gloednieuwe seizoen van De Chalet.

Dit jaar kiezen de drie chefs voor wijnen van Vini Fantini. Dit bedrijf bestaat uit achttien jonge, getalenteerde wijnbouwers met internationale ervaring die elke dag hun uiterste best doen om wijnen van topklasse te produceren in zeven Zuid- en Centraal-Italiaanse streken: Abruzzo, Toscane, Campanië, Basilicata, Puglia, Sardinië en Sicilië. Je kan ze hier bestellen! 

De groep haalde al heel wat prijzen binnen. Zo werd de Farnese Group in 2016, 2017 en 2019 tot 'beste Italiaanse producent' gekroond door een van de belangrijkste Italiaanse wijngidsen, 'Annuario dei Migliori Vini Italiani' van Luca Maroni. Ook in de beroemde Duitse wijnwedstrijd Mundus Vini ging de groep in 2017 en 2020 met diezelfde eer lopen, en de Belgische wijnauteur Alain Bloeykens noemde hen 'Wijnmaker van het Jaar 2021'. Fantini kreeg ook de Frankfurt International Trophy voor 'Best Italian Producer 2021'. Een bedrijf dat garant staan voor topwijnen dus.

In ‘De Chalet – Hollandse maatjes’ pairen ze enkele van die toppers met de vier volgende gerechten:

Gerecht: Drie zelf gedraaide worsten met vlees van meesterslager en zelfgemaakte joppiesaus 

Pairing: Collection ‘Supreme Red Blend’

Een swingend gerecht vraagt een even frivole wijn. De wijngaarden bevinden zich ten zuiden van Pescara in de Abruzzen. Montepulciano neemt meer dan de helft van de blend voor zijn rekening en wordt aangevuld met sangiovese en cliegiolo. 

Ook al domineert het rode fruit met morellenkers en pruim, er hangt ook een zweem van zoete specerijen in het glas. Die kruidigheid komt goed van pas met de Italiaanse worst. De passage op houten vaten en de daarbij horende vanilletoetsen vangen dan weer de rookworst goed op en de klassieke Belgische worst kan het goed vinden met het fruitige karakter. Omdat deze wijn toch rond en zacht is, zorgt het pittige kantje van de mosterd in de Joppiesaus voor het nodige vuurwerk.

Gerecht: Kalkoenrollade met gnocchi

Pairing: Edizione Bianco

Laat ons even de lans breken en kiezen voor een stevige witte wijn bij de kalkoenrollade. Deze wijn wordt omschreven als ‘The Italian Blend of the Century’ en kreeg 99/100 van Luca Maroni. Een blend van 3 druiven uit 3 regio’s. 

De rollade wordt gevuld met paddenstoelen en truffel, dus we willen wel wat fijne aardse en minerale toetsen. Deze worden in deze blend verzorgd door de pecorino-druif uit de Abruzzen. De richesse van dit gerecht wordt ondersteund door de Siciliaanse grillo terwijl fiano uit Basilicata het peper en zout is in dit samenspel en de kruidigheid accentueert. 

Gerecht: abbacchio alla romana 

Pairing: Yume

De lamsbout, wordt samen met het zadel als het nobelste stukje van het lam aanzien. Doordat het gegrild wordt mogen we een wijn kiezen die een passage op eiken vat heeft ondergaan, weliswaar niet overdreven. De pittige n’duja zoekt zijn evenknie qua spicyness en kan deze vinden in de montepulcianodruif. Een druif die gelukkig ook veel frisheid heeft, want niet onbelangrijk in dit gerecht is de savooikool met ansjovis. Het zout van de ansjovis accordeert schitterend met het zachte karakter van deze Yume. Match made in Abruzzo!

Gerecht: ciambella di pasta met ragu van bosduif en truffel

Pairing: Montepulciano d’Abruzzo ‘Colline Teramane’

Een ragú heeft altijd een rijke en intense smaak door het trage proces. Zeker wanneer we als hoofdingrediënt bosduif gebruiken willen we toch wel een wijn met een innemend karakter. Wetende dat er ook oesterzwammen en truffel aan bod komen, willen we aardse toetsen terugvinden in de wijn. Dit kan door kiezen voor bepaalde druiven ofwel een wijn selecteren die al enkele jaren heeft kunnen rijpen. Deze 2015 biedt naast zijn volle jeugdige karakter toch al licht tertiaire toetsen die we ook kunnen terugvinden tijdens de herfstwandelingen zoals paddenstoelen en kreupelhout. De fijne tanninestructuur wordt omarmd door de verse pasta. 

La vita è bella!

Meer weten? Ontdek alle domeinen van de groep: https://www.lewine.be/portfolio/domeinen
Wil je de wijn bestellen? Klik hier!

Lees ook...