De Britse smaaktovenaar Heston Blumenthal

Heston Blumenthal wordt beschouwd als een van de beste chefs ter wereld en tovert traditionele Britse gerechten op creatieve en verrassende wijze op tafel. De Britse chef is afkomstig uit Londen en werd geboren in 1966. Hij volgde een traditionele kookopleiding en deed ervaring op in bekende Franse restaurants. In zijn programma ‘In search of perfection’ konden we ontdekken hoe Blumenthal er met zijn wetenschappelijke expertise, zijn obsessie en zijn overweldigende passie in slaagt om onze smaakpapillen een resem ongelooflijke sensaties te bezorgen. Hij ging er op zoek naar de meest perfecte bereidingswijze voor bekende gerechten en het ging er vaak op maniakale wijze aan toe.

The Fat Duck

Heston Blumenthal is natuurlijk vooral gekend van zijn toprestaurant ‘The fat duck’ in het dorpje Bray op een uurtje rijden van Londen. Dit restaurant heeft sinds 2004 3 Michelinsterren en werd in 2005 uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld door San Pellegrino. Heston Blumenthal werd er bekend door zijn ultra-creatieve gerechten en moleculaire, multi-sensoriële kookstijl. In zijn restaurant kan je dan ook proeven, ruiken, kijken, voelen én luisteren. We laten je even meegenieten van enkele iconische gerechten:

‘The sound of the sea’

Een gerecht geïnspireerd op de zee, met oesters, schaaldieren, zee-egel, mossels, eetbaar zand, zeegras, en Aziatische toetsen. Bij het gerecht komt een schelp met een iPod met geluiden uit de zee om zo de ervaring compleet te maken.

 

Gerecht sound of sea

‘Bacon and eggs icecream’

Dit ijs wordt aan tafel gecreëerd door het toevoegen van vloeibaar stikstof (of droog ijs) aan een bereiding op basis van roerei en bacon. Een visuele show voor het oog en een uitdaging voor de smaakpapillen!

‘Whisk(e)y gums’

Op een map worden verschillende winegums (bereid met whisky) geplaatst, op de respectievelijke locatie waar de whisky van afkomstig is. Het unieke aan deze snoepjes is dat ze echt smaken naar de whisky en je de karakteristieke smaken van de verschillende soorten kan proeven.

 

Whiskey Winegums

 

Dinner by Heston

In 2011 opende Heston Blumenthal een tweede restaurant: Dinner by Heston. In dit restaurant, gevestigd in het Mandarin Oriental Hyde Park Hotel in Londen, kan je proeven van gerechten gebaseerd op eeuwenoude Britse klassiekers. Zo is ‘meat fruit’ een bereiding die dateert uit het jaar 1500. Het gerecht wordt gepresenteerd als een grote mandarijn en bestaat uit een parfait van kippenlever en mandarijn-jelly.

Meat Fruit

Ook de ‘tipsy cake’ is ondertussen wereldbekend. Het recept dateert uit het jaar 1810 en wordt vandaag geserveerd als een brioche gedrenkt in Sauternes, ijs met brandy en vanille, en aan het spit geroosterde ananas.

Voor meer informatie en reservaties kan je terecht op www.thefatduck.co.uk en www.dinnerbyheston.com

Sven van de njam!-redactie
 

 

Lees ook...