De Branders & de Big Green Egg

Tijdens hun road-trip door Georgia USA nemen De Branders, alias de chef-koks IJsbrant Wilbrenninck en Martin Strik, hun trouwe metgezel mee: de Big Green Egg. Om de beste ingrediënten die zij tijdens hun zoektocht vinden te bereiden. Ontdek waarom zij niet zonder hun EGG kunnen, waar deze bijzondere kamado vandaan komt en wat hem nu precies zo bijzonder maakt.

In de feel good movie ‘The road to EGGtoberfest’, op zaterdag en zondag om 20.10 uur te zien op njam!, crossen de gabbers in hun gehuurde camper door deze Amerikaanse staat met maar één doel voor ogen, het scoren van de beste ingrediënten om deze op hun EGG te bereiden. Een food safari in aanloop naar het jaarlijkse EGGtoberfest in Atlanta, de bakermat van Big Green Egg, waar deze culinaire vrienden de Amerikaanse foodies laten proeven van haute BBQ à la De Branders. 

Since ’74

De oorsprong van de Big Green Egg als kooktoestel ligt in Azië en gaat zo’n 5.000 jaar terug. De tandoor, een keramische kleipot, wordt gezien als de oerkamado. Ruim 100 jaar geleden werd de hieraan verwante rijststomer van een deksel voorzien. Dit hield de warmte vast en er ontstond een betere controle over het vuur. Maar het echte verhaal begint in 1974, toen de inwoners van Atlanta in Georgia USA kennismaakten met deze Aziatische kamado. In dat jaar van de geschiedenis besluit Big Green Egg-grondlegger Ed Fisher de Aziatisch kamado’s te gaan importeren. 

The Evergreen

Sinds die tijd is er veel gebeurd en is de Big Green Egg volledig geperfectioneerd. Na zeer uitgebreide research werd de Big Green Egg vanaf halverwege de jaren ’90 geproduceerd in een high-tech fabriek in Mexico, van keramiek waarbij gebruik is gemaakt van voor NASA ontwikkelde technologieën. Dit maakte de Big Green Egg onder andere vele malen sterker, duurzamer en lichter. Daarnaast werd deze unieke kamado voorzien van een solide porseleinglazuur. Sindsdien is de samenstelling en de productiemethode van het keramiek niet meer gewijzigd en staat de Big Green Egg bekend als The Evergreen onder de kamado’s. De exacte samenstelling van de grondstoffen voor het Big Green Egg keramiek kun je zien als een ingrediëntenlijst van een geheim familierecept.

Smaakvol en sappig

Dus kies je net als De Branders voor de Big Green Egg, dan kies je voor een kamado van de allerbeste kwaliteit. De belangrijkste factor? Het keramiek, waarop het premium merk levenslange garantie biedt. Want alleen het beste keramiek blinkt onder andere uit op het gebied van duurzaamheid en heeft een positieve invloed op de ingrediënten en gerechten die je erop maakt. Het fijne, uitgebalanceerde en extreem hittebestendige fijne keramiek van de Big Green Egg absorbeert minder vocht uit de ingrediënten dan kamado’s met een grovere keramiek. Zo heeft het eindresultaat meer smaak en blijft het sappiger.

Het hele jaar EGGen

Een extra eigenschap van het dikke, hoogwaardige keramiek is de extreem isolerende werking. Het houdt daardoor de warmte vast en is ongevoelig voor de buitentemperatuur. Ook ver onder het vriespunt is het een eitje om de temperatuur van je EGG nauwkeurig te regelen en stabiel te houden. Daarnaast weerkaatst het keramiek de warmte, waardoor in combinatie met de vorm die gewilde luchtstroom ontstaat. Een fijne bijkomstigheid van de isolerende werking is het extreem lage houtskoolverbruik.

De veelzijdigheid van de Big Green Egg

Een kamado als de Big Green Egg koop je dan ook niet zomaar. Die schaf je aan omdat je gek bent op buitenkoken, voor het lekkere smaakaccent wat je eten krijgt en de vele mogelijkheden die deze kamado biedt. Een mooie steak grillen? Het is slechts een van de basistechnieken. Dankzij de deksel, de vorm, het keramiek, de geweldige isolerende eigenschappen, het temperatuurbereik van ongeveer 70 tot 350 °C en het feit dat je deze perfect kunt regelen leent je Big Green Egg zich ook voor vele andere kooktechnieken. Slow cooking, warm of koud roken, stoven, stomen, bakken of roerbakken, geen kooktechniek is de Big Green Egg te gek. Dankzij deze veelzijdigheid kun je er elk gerecht op maken. Van Spaanse paella, sappige pulled pork en klassieke Baked New York cheesecake tot krokante Flammkuchen.

Haute BBQ à la De Branders

Wil jij echt alle mogelijkheden van de Big Green Egg ontdekken? Laat je inspireren door de vele recepten die speciaal voor deze unieke kamado zijn ontwikkeld. Dan serveer ook jij in no time haute BBQ à la De Branders. Nog meer tips, ideeën en BBQ-inspiratie vind je op de Facebookpagina en het Instagramaccount van Big Green Egg.