De 5 food festivals die je dit jaar niet mag missen

Het betere weer is eindelijk in aantocht en dat betekent festivaltijd. De njam!-redactie is daarbij uiteraard vooral geïnteresseerd in het smakelijkste soort festivals: de Food Festivals. Proeven van nationale en internationale hapjes en gerechten in een zomerse festivalsetting: dat is voor elke foodie puur genieten. En dat kan op de Food Festivals bovendien vaak aan zeer toegankelijke prijzen. Redenen genoeg om de 5 niet-te-missen Food Festivals voor de komende maanden op te lijsten.

1. StrEat Fest

Het eerste Food Festival dat je dit jaar niet mag missen? Dat is StrEat Fest, een Food Festival dat plaatsvindt bij Tour & Taxis in Brussel van 11 tot en met 14 mei. StrEat Fest staat voor 5000 vierkante meter eet-, kunst- en muziekplezier. Streetfood staat er centraal en chefs uit de vier hoeken van ons land worden uitgedaagd om hun visie op de streetfood keuken te laten zien. Maar er zijn ook concerten, dj-sets, optredens van straatartiesten en animatie voor het hele gezin.

2. Gent Smaakt

Na Brussel is het de beurt aan Gent, want daar mag je absoluut Gent Smaakt niet missen. Dit grote Food Festival vindt plaats van woensdag 17 mei tot en met zondag 21 mei. De hele Gentse binnenstad staat dan in het teken van lekker eten en drinken. Daarvoor zorgen meer dan 60 Gentse chefs, restaurateurs en lokale producenten. Je kan ook deelnemen aan verschillende workshops of kennis opdoen tijdens diverse lezingen. En ook voor de kinderen is er animatie voorzien. 

3. Antwerpen Proeft

Tijdens het Hemelvaartsweekend raden we je aan om je te tijd goed in te delen. Want ook het bekendste Food Festival van Antwerpen, Antwerpen Proeft, vindt dan plaats. Van donderdag 18 mei tot en met zondag 21 mei kan je terecht bij de Antwerpse Waagnatie voor de 15e editie van Antwerpen Proeft. En daar wil je bij zijn, want je kan er proeven van gerechten en dranken van sterrenchefs, jong keukentalent én… njam!-chefs. Zo zal je er kunnen proeven van creaties van Roger van Damme, maar ook van Wout Bru, Viki Geunes en vele andere chefs. De gerechtjes kosten slechts 6 tot 9 euro: dat wordt proeven geblazen! 

4. Drip Fest

Op zaterdag 3 en zondag 4 juni moet je in Antwerpen zijn. De reden? Burgers! Op Drip Fest, het burgerfestival van Mathieu Terryn en Bockie de Repper, kan je proeven van burgers, buns en broodjes van 12 van de beste burgerrestaurants en chefs uit België en Nederland. Dit jaar staan onder meer Bar Bask, Day Drippers, Rambo, Burgers & Grapes en The Beef Chief op het “burger-programma”. Maar verwacht je ook aan een Sneaker Shop, een Tattoo Shop, DJ’s, natuurwijnen en originele bieren. Yeah, baby!  

5. Vegan Street Festival

Het schooljaar goed én smakelijk starten kan je in september op het Vegan Street Festival in Brussel. In samenwerking met Plein Publiek organiseert Vegan Brussels dit bijzondere outdoor foodfestival. Je kan er proeven van vegan streetfood of vegan shoppen op de vegan markt. Er zijn ook sprekers, muziek, leuke drankjes en meer. 100% vegan en 100% fun!

Lees ook...