De 10 hotspots in Bali van Belgische chef Nic Vanderbeeken

Chef Nic Vanderbeeken kennen we van zijn vorige restaurant Cascades in Ubud, Bali. Enkele jaren geleden was de njam!-redactie er reeds op bezoek om deze Belg in Bali aan het werk te zien. Ondertussen waren er ook al verschillende njam!-chefs te gast, zoals Michaël Vrijmoed en Piet Huysentruyt. Nic is duidelijk een echte culi-ondernemer en daar is zijn nieuwe project het ultieme bewijs van. Eind 2018 opende de chef immers zijn nieuwe restaurant: Apéritif.

Restaurant Apéritif is, net als zijn vorige restaurant Cascades, gevestigd in het luxueuze Viceroy Bali hotel. Gasten verblijven er in 25 privé villa’s en worden er op alle vlakken in de watten gelegd. En vandaag zeker op gastronomisch vlak. Het nieuwe restaurant Apéritif is een prestigieus project en ligt op enkele minuten wandelen van het hotel. De naam zegt direct iets over de filosofie, die gebaseerd is op het aperitiefmoment. En dat neemt men bij chef Nic letterlijk: alle gasten worden voor de start van het diner uitgenodigd voor een cocktail met enkele hapjes in bar. De bekende cocktail shaker Ran Van Ongevalle, broer van onze njam!-bartender Hannah, stelde deze cocktails trouwens op punt. In het bord brengt Nic nog steeds een heerlijke mix van Europese en Aziatische invloeden, met sporadische uitstappen naar andere continenten.

Wij trokken (zonder tegenzin) naar Bali en bezochten Nic’s favoriete plaatsen op het eiland.

1. Babi Guling bij Pande Egi

Babi Guling is het nationale gerecht van Bali. Het is een aan het spit gegaard speenvarken, op smaak gebracht met de ‘Bumbu’ kruidenmix, dat wordt geserveerd met rijst, krokante varkenshuid, saté van het varken, worstjes van het varken, gebakken ingewanden en pikante sauzen. Wij bezochten met Nic een van de beste adressen voor Babi Guling op het eiland: Pande Egi. In dit landelijk gelegen restaurant komen vooral locals en verser kan je het gerecht echt niet krijgen. Gemiddeld bezoeken zo’n 700 (!) mensen per dag het restaurant. De productie bevindt zich slechts op enkele honderden meters van het restaurant en nieuwsgierigen (zoals wij) kunnen er op aanvraag zelfs een kijkje nemen hoe het gerecht tot stand komt.

2. Tirta Empul

De tempel van Tirta Empul is een Hindoe-Balinese watertempel. Het tempelcomplex heeft een “petirana” of badplaats en is beroemd om zijn heilig bronwater. Dertig kleine fonteintjes zijn er verspreid over twee baden. Volgens het ritueel begint men aan de linkerkant en reinigt men zich vervolgens aan (een deel van) de fonteinen. Niet alleen Balinese Hindoes komen hier voor een rituele reiniging, ook onze Belgische Chef Nic komt hier af en toe herbronnen. Ook al is Nic niet echt bijgelovig, het is wel een plaats waar hij kan stilstaan bij de toekomst. Meerdere wensen die hij hier deed, werden omgezet in werkelijkheid.

3. Vismarkt in Jimbaran (Kedonganan fish market)

De Kedonganan vismarkt is de belangrijkste vismarkt van Bali. Op deze markt, vlak bij de bekende badplaats Jimbaran, koopt Nic het grootste deel van zijn vis voor in het restaurant. Je vindt hier een ruim assortiment aan lokale vis, van kleine haaien tot kreeft. Het ziet er misschien naar onze Westerse normen niet al te hygiënisch uit, maar supervers is het alleszins. Leuk weetje: je kan hier je vis kopen en deze tegen een kleine vergoeding laten grillen bij een van de naburige restaurants.

4. Jimbaran Seafood Barbecue

Een bekende ‘attractie’ in Bali is de Jimbaran Seafood Barbecue. Ook chef Nic brengt op het mooie strand van Jimbaran graag zijn vrije dagen door. Hier kom je voor 1 ding: de seafood barbecue. Je maakt aan van de vele standjes op het strand de keuze uit de verse zeevruchten en de vis en deze wordt nadien gegrild op de barbecue. En het kost praktisch niets! Het succes van de Jimbaran Seafood Barbecue zit hem in de saus die gebruikt wordt om te grillen. Het is een pittige saus gebaseerd op sambal met chili, ui, knoflook en suiker. Tip 1: probeer je seafood barbecue te plannen tijdens zonsondergang, dan is de sfeer het leukste en het uitzicht het mooiste. Tip 2: Nyoman cafe is Nic’s favoriete restaurant in Jimbaran. Je weet dus waarheen voor de Chef’s favourite.

5. Zonsondergang in Seminyak

Heb je weinig tijd en wens je zoveel mogelijk van het eiland te zien, combineer dan (net als wij) een JImbaran Seafood Barbecue met een zonsondergang op het strand van Seminyak. Seminyak is een van de bekendste uitgaansplaatsen op het eiland en de sfeer tijdens de zonsondergang is echt uniek. Neem er plaats in een van de vele beachclubs, bestel een heerlijke cocktail of een lokaal Bintang biertje, en genieten maar…

Moeilijk kiezen waar je de ultieme zonsondergang op het strand van Seminyak kan beleven? Ga op zoek naar La Plancha. Dit is een van de eerste plaatsen waar men de zitzakken op het strand introduceerde en dit in alle kleuren van de regenboog. Het uitzicht bij aankomst is dan ook best indrukwekkend en dan is de zonsondergang nog niet eens begonnen! De internationale muziekkeuze zorgt voor een wereldse, funky sfeer en de cocktails zijn er top. 

6. Naughty Nuri’s

Honger gekregen van de cocktails op het strand van Seminyak? Op naar Naughty Nuri’s! Dit restaurant kreeg door de jaren heen een legendarische status door zijn succulente ribbetjes of de ‘Naughty Nuri's Signature BBQ Pork Spare Ribs’. Deze worden royaal bedekt met een geheime saus en à la minute gegrild op de houtskoolgrill. Het vlees is boterzacht en valt zo van de beentjes af. Een leuke extra zijn de gigantische margaritas. Krijg je er daar 4 van op, dan wordt je naam vereeuwigd op de muur van het restaurant. En ja hoor, de onze staat er bij!

7. Club Jenja

Na zo’n portie calorieën is het tijd om de benen te strekken. Daarvoor trekt chef Nic naar Club Jenja in Kuta. Deze club is gekend voor de uitgekiende selectie van internationale top DJ’s die vooral house en techno draaien. Zo was de Belgische top DJ Marco Bailey er onlangs nog te gast. Tip: bekijk voor je gaat event de Facebookpagina van de club, je kan je hier vaak aanmelden voor gratis guestlist. 

8. Who’s Who

Nic Vanderbeeken is niet de enige chef aan het werk in Bali. In het centrum van Ubud, niet ver van Nic’s restaurant, kan je bij Who’s Who ook terecht bij Chef Tom die oorspronkelijk afkomstig is uit Leuven. Tom serveert bij Who’s Who een meer toegankelijke, internationale keuken met lokale toetsen. Van lookbroodjes tot penne, van pompoensoep tot chocolademousse. 

9. The Fire Station

En er zijn nog meer Belgen in Bali. The Fire Station is het restaurant van Frederik de Stercke, een goede vriend van Nic. Hier komt Nic graag voor het stevige werk: uitstekende burgers, rib eye steak of de befaamde ‘Fire Station Pie’: een bereiding met rundvlees, lam en champignons in een bladerdeegkorst, die wordt geserveerd met ratatouille en echte Belgische frietjes. Dit restaurant vind je in Sanur, een kuststad in de buurt van Denpasar.

10. Apéritif

Hier konden we niet omheen: het was immers ons vertrek- en eindpunt. Apéritif Bali is dé nieuwe culinaire hotspot in Bali, zo eenvoudig is het. Wij aten er tijdens onze week in Bali verschillende keren en waren onder de indruk van het prachtige interieur, de hoogstaande, verfijnde keuken, het professionele team en de unieke sfeer. Een restaurant dat niet mag ontbreken op de wishlist van elke foodie die Bali bezoekt. 

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren