Culinair weekendje Antwerpen? Bezoek Smaakmeesters!

© Jonathan Ramael

Staat Antwerpen al een tijdje op je ‘te bezoeken’-lijstje? Dan heb je 1, 2 en 3 oktober nog meer reden om naar deze levendige stad af te zakken. Tijdens het culinaire festival Smaakmeesters stellen tal van Antwerpse horecazaken hun gastronomisch vakmanschap tentoon, van waanzinnige cocktails tot tongstrelende dessertjes. Op zondag, de laatste dag van Smaakmeesters, pakt het festival uit met een gloednieuw en uniek concept: Smaakmeesters Deluxe.

Kom proeven!

Innovatieve foodconcepten, gespecialiseerde chocolatiers of familierestaurants waar het meesterschap van generatie op generatie wordt doorgegeven: de deelnemers van Smaakmeesters 2021 zijn weer bijzonder divers. Tijdens de zevende -coronaproof- editie van dit festival laten Antwerpse horecazaken je proeven van hun culinaire verwennerijen. Stuk voor stuk laten ze je met proevertjes proeven van hun specialiteiten aan democratische prijzen van 3, 5 of 8 euro die je op een van de eetpleinen kan op eten. Of ga voor een Smaakmeesterssuggestie: een gerecht of drankje dat de ziel van de zaak perfect vat. Kiezen is verliezen, maar op Smaakmeesters kan je zo veel proeven als je maar wil. 

Wanneer je door de stad wandelt, herken je de deelnemende zaken meteen aan de ballonnen en borden die buiten staan. Ga je liever gericht op zoek naar je favoriete zaken? Gebruik dan de website smaakmeesters.be of de brochure met een overzicht van alle deelnemers én handige kaarten. Je kan deze afhalen aan het infopunt op de Groenplaats, bij de deelnemende zaken of bij de toeristische infopunten van de stad op de Grote markt of in het Centraal station.

© Jonathan Ramael

Activiteiten à la carte

Niet alleen de Smaakmeesterssuggesties zijn de moeite om op ontdekking te gaan in Antwerpen. In de historische binnenstad geniet je het hele weekend lang van verrassende, culinaire activiteiten. 

Wat dacht je van een kookdemonstratie van visrestaurant Fiskebar? Of wil je typisch Antwerpse cocktails leren maken met café De Kroeg? Alle demonstraties vinden zaterdag en zondag plaats op de Groenplaats. Daarnaast kan je ook deelnemen aan een rondleiding of workshop op originele locaties zoals PAKT. 

Voor Blind Tasting moet je op de Oostendekaai zijn en op de Napoleonkaai kuier je door een Antwerpse streekmarkt. Een dag vol lekkers in stijl afsluiten? Dat doe je op de Cocktail Nights of bij de Late Night Foodtrucks op de gezelligste pleintjes van Antwerpen. Hou de website van Smaakmeesters in het oog voor meer straffe activiteiten. Zei er iemand Bier Yoga?

© Jonathan Ramael

Smaakmeesters Deluxe: genieten op topniveau

De kers op de taart van je bezoek? Smaakmeesters Deluxe. Tijdens dit unieke evenement op zondag 3 oktober verrassen Antwerpse topchefs je met een heerlijk driegangenmenu. Elke gang wordt in een andere zaak geserveerd, waarvan er minstens één een Michelinster heeft. De combinaties zijn zo gekozen dat je te voet van de ene zaak naar de andere kan. Zo krijg je bijvoorbeeld aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en koffie bij Dôme, Ardent en Cuichine, in willekeurige volgorde. Het menu blijft een geheim, maar dat het verfijnd, overheerlijk en meesterlijk zal zijn: dat staat vast.

Je kan een Deluxe-arrangement boeken per twee personen. Je aperitief wordt geserveerd om 12 uur, om 13.45 word je in het tweede restaurant verwacht en afsluiten doe je om 15 uur in de derde zaak. Voor dit unieke concept betaal je 165 euro per persoon. De plaatsen zijn beperkt. Enkele arrangementen zijn zelfs al uitverkocht, dus wees er snel bij. Wil jij op één namiddag bij drie Antwerpse topzaken aanschuiven? Bekijk hier alle arrangementen.

Sfeer in de stad

Antwerpen leeft weer helemaal op, en al zeker tijdens het Smaakmeesters-weekend. Benieuwd wat je mag verwachten? Bekijk hier de aftermovie van Smaakmeesters 2020. Zo raak je meteen in de sfeer voor 1, 2 en 3 oktober.


Plan je bezoek

Antwerpen is makkelijk bereikbaar. Op de website visitantwerpen.be/bereikbaarheid vind je in een notendop alle bereikbaarheidsinformatie terug.

WIN WIN WIN

Zin om culinair te gaan genieten in Antwerpen en om te proeven van Smaakmeesters? Kruis het weekend van 1 tem 3 oktober aan in je agenda en doe hier mee met de wedstrijd. Je maakt kans op 103 waardebonnen. Iedere deelnemer van Smaakmeesters schenkt 2x hun smaakmeesterssuggestie weg waar jij van kan gaan genieten. Elke winnaar krijgt 1 waardebon die goed is voor 2 maal de smaakmeesterssuggestie van een deelnemende zaak (niet naar keuze, dus laat je met 2 verrassen door Smaakmeesters!). 

Daarbovenop mogen we ook nog 2 Deluxe-arrangementen wegschenken voor zondag 3 oktober. Elk arrangement is voor 2 personen, meer informatie over Smaakmeesters Deluxe vind je hier.