Culinair Nederland: 7 te ontdekken restaurants bij onze Noorderburen

We mogen in België absoluut niet klagen als het op gastronomie aankomt. Van topgastronomie tot kwalitatief fast food: zowat alles hebben we ‘in huis’. Maar ook bij onze Noorderburen kunnen ze er wat van. Het aantal restaurants met Michelinsterren en hoge Gault&Millau punten groeit er gestaag en ook in de andere culinaire segmenten kan je er steeds vaker uitstekend eten. Conceptuele en internationale restaurants zijn vooral in de grote steden vaak sociale hotspots. En met het Frites Atelier van Sergio Herman kan je er zelfs uitmuntende frietjes eten! Hoog tijd dus voor een culinaire (digitale) roadtrip naar onze Noorderburen. Wij presenteren je vandaag 7 restaurants die daarbij niet op je planning mogen ontbrekken.

We starten aan de top – letterlijk en figuurlijk. Ciel Bleu kan je immers ontdekken op de 23e verdieping van het Okura Hotel in Amsterdam. Het uitzicht op de stad is er dan ook fantastisch. In een modern en luxueus kader geniet je van verfijnde gastronomie van de hand van chefs Onno Kokmeijer en Arjan Speelman. Voor hun creatieve topkeuken worden zij beloond met twee Michelinsterren en een score van 19 punten op 20 in de Nederlandse Gault&Millau gids. Verwacht je aan een avond culinair spektakel van het hoogste niveau, met topproducten zoals kreeft, kaviaar en wagyu in de hoofrol.

Restaurant Meliefste is het creatieve fine dining restaurant van jonge en talentvolle chef Thijs Meliefste. Je kan het restaurant ontdekken aan de rand van het Veerse meer in Zeeland. Daardoor is het uitstekend te combineren met een weekendje in deze prachtige regio. De natuurpracht komt trouwens terug in het menu van de chef met de passende naam “Reflectie van de natuur”. Bereidingen zoals langoustine met spitskool en koolrabi of eend met rode biet en macadamianoten combineren mooie, pure producten met een gezonde dosis innovatie. Geen wonder dat Thijs vorig jaar nog bekroond werd tot “Jonge topchef van het Jaar” door Gault&Millau.

Het hoeft natuurlijk niet altijd de verfijnde keuken te zijn. Dat bewijst het bekende Black Smoke in Rotterdam. De slogan is er “Good Food, Good Booze, Good Times” en dat zegt inderdaad alles. No-nonsense genieten van het beste van de grill, dat is wat njam!-chef Jord Althuizen en zijn vennoot Kasper Stuart er willen brengen. Je kan er smullen van gerechten zoals de “Overloaded nachos” met pulled beef, brisket en slow smoked pork, drenched in warme cheddarsaus met salsa fresca, jalapeños, avocado, koriander en zure room. 

Of de “Black Smoke BBQ Bonanza 3.0”, met chicken wings in adobo-honing-gerookte boter glaze met ranch dressing en koriander, full slab |BS| signature style ribs, een Black Smoke signature sausage en royale servings Heyde Hoeve pulled pork, brisket en Korean style pulled beef. Een heuse mond (en buikje) vol! Ps: Black Smoke heeft ook een vestiging in Antwerpen in de Boomgaardstraat nummer 1. 

Terug naar het verfijndere segment. De Lindehof in Nuenen, nabij Eindhoven, is het levenswerk van Soenil Bahadoer. Soenil heeft een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond en combineert de keuken uit die regio met een Frans-Nederlandse basis. Creativiteit en intense smaken kenmerken zijn gerechten. Daarmee werd hij beloond met twee Michelinsterren en een score van 17.5 op 20 in de Nederlandse Gault&Millau gids. Hij werd door diezelfde gids tevens bekroond tot chef van het jaar 2020. Op het menu ontdek je bereidingen zoals Rendang met bereidingen van kool, sorbet van gemberbier en blanke soja of Cremeux van kokos met biscuit van kokos, sorbet van mango, krokant van mango en banaan en saus van mango lassi.

Het beste uit de Noordzee. Daarvoor kom je bij De Oesterij in Yerseke. De familie Dhooge is reeds sinds 1906 professioneel bezig met de kweek van schaal- en schelpdieren. Inmiddels staat het bedrijf bekend als een van de meest kwalitatieve schaal- en schelpdierleveranciers in de Benelux. Verschillende topchefs zoals Syrco Bakker en Sergio Herman werken dan ook met hun producten. Je kan het bedrijf bezoeken, maar wij komen er vooral graag om te proeven! Heerlijke oesters, plateaux fruits de mer, mosselen en kreeft: alles is hier ultravers en overheerlijk. 

De restaurants van de “Happyhappyjoyjoy”-keten zijn ondertussen een waar begrip in Amsterdam. Er zijn vier locaties en alle vier zijn ze een bezoekje waard. Je proeft er de allerbeste Aziatische smaken in een eclectisch, kleurrijk en vooral heel gezellig kader. Dim sums, bao’s, curries, soepen, noedels en een Aziatische drankenkaart brengen het Verre Oosten in het bord en het glas. Maar het is vooral het chaotische en creatieve kader dat deze restaurants zo speciaal maakt. Een echte hotspot voor een supergezellige avond met vrienden.

Onze lijst afsluiten doen we met het restaurant van onze Nederlandse njam!-chef Syrco Bakker: Pure C. Syrco kookte er ondertussen twee Michelinsterren en een score van 17,5/20 in de Nederlandse Gault&Millau gids bij elkaar. Zijn restaurant is een eerbetoon aan de rijkdom van Zeeland en de Noordzee. In een sfeervol en sereen kader serveert hij gerechten die het beste van het product naar boven brengen. Zo worden Zeeuwse mosselen creatief gecombineerd met chawanmushi, Osietra kaviaar, kruisbes en brandnetel. Tip: het restaurant is gevestigd in het prachtige Strandhotel in Cadzand, waar je na je diner heerlijk kan overnachten. 

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie