Bordeaux Ontkurkt: milieu en duurzaamheid

Rock-‘n-roll in het glas én op het bord. Da’s wat topsommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone serveren in het nieuwe programma Bordeaux Ontkurkt. Samen trekken ze op culinaire roadtrip doorheen het prachtige Bordeaux. Andy bewijst dat de wijnen uit deze geweldige regio toegankelijk en betaalbaar zijn, terwijl Dominique op zoek gaat naar lokale gastronomische schatten. Verwacht je aan een eigentijdse wijnselectie en een geslaagde foodpairing!

Biodynamiek is een trend in het wijnlandschap. Ook de regio Bordeaux is helemaal mee. Château Peybonhomme is een echte pionier, met zus Rachel en broer Guillaume als gepassioneerde drijvende krachten. Dat ontdekt sommelier Andy De Brouwer in de derde aflevering van Bordeaux Ontkurkt. Chef Dominique Persoone zorgt dan weer voor de perfecte foodpairing met eend, na een toertje sightseeing in de regio.

Château Peybonhomme

Château Peybonhomme is gelegen in de wijnstreek van Blaye, op zo’n 50 km van de stad Bordeaux en op 30 km van de zee. Het is de plek in de Bordeaux-regio waar het altijd twee tot drie graden warmer is dan in de rest van de streek. Dat komt omdat het estuarium van de Gironde, de grootste riviermonding van West-Europa, hier gelegen is. De twee grootste rivieren van de Bordeauxstreek, de Dordogne en de Garonne, komen hier namelijk samen.

Château Peybonhomme ligt in het wijngebied Côtes de Bordeaux, vlakbij de stad Blaye en profiteert dus ook van het microklimaat van het estuarium. Rachel en haar broer Guillaume Hubert zijn de 5de generatie wijnbouwers op het domein en ze zijn grote voorstanders van biodynamische wijnbouw. De wijn hier wordt verbouwt op het ritme van de natuur en gemaakt wordt zonder enige toevoegingen. Er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden, herbiciden of andere chemische oplossingen. Wel worden er extra bomen en planten gezet om bijen aan te trekken. Op het domein worden vooral rode wijnen geproduceerd. Het terroir is kleiachtig en kalkrijk. De grond hier houdt het water goed vast en dat is ideaal voor onder andere de Merlot-druif. De wijnen hier zijn rond en fruitig en laten zich gemakkelijk jong drinken. 

Bezienswaardigheden Blaye

 De regio Blaye, gelegen op de rechteroever van de Gironne telt heel wat prachtige wijnhuizen maar daarnaast ook nog andere leuke must see’s!

  • Citadelle de Blaye

De statige citadel van Blaye kijkt uit over het estuarium van de Gironde. Het werd in de 17de eeuw ontworpen en gebouwd om Bordeaux te beschermen voor aanvallen vanaf de zee. De citadel is UNESCO werelderfgoed.

  • La Route de le Corniche

Een prachtige, pittoreske route langs het water met uitzicht op het estuarium. Je rijdt voorbij kleine vissershuisjes, gezellige hutjes en wondermooie tuinen vol wilde bloemen.

  • Figue de Bourg

In het typisch Franse dorpje Bourg sur Gironde kan je genieten van de plaatselijke specialiteit , La Figue de Bourg. Een heerlijk gebakje gemaakt van amandelen, vijgen, crème, chocolade en alcohol van vijgen.

Eend in een kruidenjasje met salade 

Chef Dominique Persoone gaat in deze aflevering aan de slag met een stukje eend en serveert Canard à la Dominique. Hij maakt een lekkere kruidenmengeling om de eendenborst mee in te wrijven en serveert bij het gerecht een fris slaatje. Het recept kan je hier ontdekken: Eend in een kruidenjasje met salade. In het glas komt een heerlijke rode wijn: Château Peybonhomme Les Tours. 

Bordeaux Ontkurkt, elke vrijdag om 17u30 en 23u45 op njam!

Lees ook...