Bordeaux Ontkurkt: gevestigde waarden

Rock-‘n-roll in het glas én op het bord. Da’s wat topsommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone serveren in het nieuwe programma Bordeaux Ontkurkt. Samen trekken ze op culinaire roadtrip doorheen het prachtige Bordeaux. Andy bewijst dat de wijnen uit deze geweldige regio toegankelijk en betaalbaar zijn, terwijl Dominique op zoek gaat naar lokale gastronomische schatten. Samen zorgen ze voor een eigentijdse wijnselectie en een geslaagde foodpairing!

Saint-Emilion blijft voor een sommelier een soort van Mekka. Andy De Brouwer is dus helemaal in zijn nopjes en bewijst dat deze pareltjes van Bordeaux-wijnen echt betaalbaar zijn. Chef Dominique Persoone laat zich helemaal gaan in het stadje en kookt in de laatste aflevering van Bordeaux Ontkurkt voor de wijnmakers. De prachtige zonsondergang krijg je er gratis bij.

Château Fleur Cardinale

De wijnen van Saint-Emilion zijn echte klassewijnen. Het gebied ligt op de rechteroever van de Dordogne, niet ver van de stad Libourne. De eerste wijngaarden hier werden aangeplant door de Romeinen. Zij herkenden de bijzonder gevarieerde en interessante terroir al: klei, kalk en kiezel. Je hebt hier alles in huis om topwijnen te maken. De wijnhuizen hier hebben één ding gemeen: hun kleine oppervlakte. Tussen de wijngaarden van Saint-Emilion valt één heuvel heel goed op, en daarop ligt het Middeleeuws dorpje Saint-Emilion dat is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

In Saint-Emilion vind je dus heel wat pareltjes van wijnhuizen. Château Fleur Cardinale is er daar één van. Caroline Decoster en haar man Ludovic maken hier wijn sinds 2001. Op hun domein wordt vooral de Merlot druif verbouwt. Hun wijnen zijn Grand Crus Classés, karaktervolle, rijpe wijnen. 

Saint-Emilion

Saint-Emilion ligt op een half uurtje rijden van de stad Bordeaux. De streek geniet van een uitzonderlijk microklimaat en een uitmuntende bodemkwaliteit en produceert daardoor uitstekende wijnen. Verder is ook het onroerend erfgoed meer dan de moeite waard om eens een bezoekje te brengen. Het dorpje Saint-Emilion staat bekend als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk

  • Tour du Roy

Op deze indrukwekkende burchttoren uit de 13de eeuw heb je een prachtig uitzicht over de streek Saint-Emilion en haar wijngaarden.

  • Monolithische kerk

Deze kerk is de op één na grootste monolithische kerk ter wereld. Ze is volledig uit een rots gegraven op het einde van de 11de eeuw en bevindt zich grotendeels onder de grond.

  • Klooster van Cordeliers

In het oude klooster van Cordeliers kan je vandaag de dag genieten van wijnen uit de steek en bijhorende hapjes. Het is een oase van rust en een plek om te ontspannen.

Gevulde aardappel met wijngaardslakken

Chef Dominique Persoone serveert – heel toepasselijk – wijngaardslakjes met gepofte aardappelen. Ontdek het recept hier: Gepofte aardappelen met wijngaardslakken. Hierbij wordt de volle, rijpe wijn Château Fleur Cardinale Saint-Emilion – Grand Cru 2012 gedronken, de wijn waarop Caroline en Ludovic het meest trots zijn. Als afsluiter zijn er de macarons van Saint-Emilion, een zoete specilialiteit van de streek op basis van amandelen, suiker en eiwit. 

Bordeaux Ontkurkt, elke vrijdag om 17u30 en 23u45 op njam!

Lees ook...