Belgium Loves Bordeaux - Château Tour de Mirambeau

België houdt van Bordeaux. En die liefde is helemaal wederzijds. Dat bewijzen sommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone op hun roadtrip door de adembenemende wijnregio. De liefde wordt bezégeld met een Belgische klassieker - passioneel geprepareerd door Dominique - en beklónken met een Bordeaux wijntje – zorgvuldig uitgekozen door Andy.

In de eerste aflevering trekken Andy en Dominque naar Entre-Deux-Mers, letterlijk tussen twee rivieren. En dat zijn De Garonne en de Dordogne. Het is één van de grootste regio’s van Bordeaux met een zeer afwisselend landschap. Glooiend, vol bossen, landbouwgronden en natuurlijk veel wijngaarden! Bij Bordeauxwijnen denken veel mensen vaak enkel aan rode wijn maar vergis je niet, hier worden ook prachtige witte wijnen gemaakt. Helder, fris en fruitig. De ligging ‘Entre-Deux-Mers’ is top, de streek wordt beïnvloed door de koele Atlantische Oceaan en de sterke westenwind.



Terwijl Dominque op zoek gaat naar heerlijke oesters in het Bassin d’Arcachon brengt Andy een bezoekje aan de familie Despagne. De familie kocht al in 1812 hun eerste wijngaard in Bordeaux en zijn nu de één van de grootste spelers in de regio Entre-Deux-Mers. Aan het roer staan Thibault en Basaline Despagne. Broer en zus. Gepassioneerd en ambitieus. De wijn die ze uitkiezen bij het gerecht dat Dominique gaat klaarmaken, totjespap met oesters, is de Château Tour de Mirambeau Réservé Blanc. Een witgouden wijn met een frisse schittering gemaakt van de Sauvignon Blanc- en de Semillondruif. Deze moderne witte Bordeauxwijn heeft aroma’s van eikenhout, zure tropische vruchten en vanille. Hij is laag in alcohol en past perfect bij vis, schaal- en schelpdieren.




Lees ook...