Belgium Loves Bordeaux – Château Simon

België houdt van Bordeaux. En die liefde is helemaal wederzijds. Dat bewijzen sommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone op hun roadtrip door de adembenemende wijnregio. De liefde wordt bezégeld met een Belgische klassieker - passioneel geprepareerd door Dominique - en beklónken met een Bordeaux wijntje – zorgvuldig uitgekozen door Andy.

Andy bevindt zich in deze aflevering de grond van de Graves. Dit is de bakermat, zeg gerust de oermoeder van de grote Bordeaux-wijnen. En dus brengt hij een ode aan de vrouw. Want als je denkt dat wijn maken een echte mannenzaak is, dan bewijst hij het tegendeel. Hij bezoekt het wijndomein Château Simon dat is in handen van Pauline en Anne-Laure. Ze zijn vrouw, jong, gepassioneerd én… zussen. 

Château Simon is al sinds 1814, al meer dan 200 jaar dus, in handen van de familie Dufour. Ondertussen staat de 6de generatie aan het roer. Het domein is 33 hectare groot, op 17 hectare hiervan wordt de Sauternes druif verbouwd. Het terroir hier bestaat voornamelijk uit grind, zand en klei, met dank aan de overstromingen van de Garonne. De grond laat water gemakkelijk door, kiezels houden de warmte vast en geven die ’s nachts terug aan de wijnranken. Dit zorgt voor een betere rijping van de druiven. 

Dominique maakt in deze aflevering de Belgische klassieker steak tartaar klaar. Hierbij serveert Andy een lekker wijntje van de zussen: Château Simon l’Empreinte 2015. Een robijnrode wijn met met kruidige aroma’s zoals zoethout en kruidnagel gemaakt van de Merlot- en Cabernet Sauvignon druif.

Belgium Loves Bordeaux, elke zaterdag een nieuwe aflevering om 09u45, 12u45 en 22u45 op njam!.