Belgium Loves Bordeaux – Château de la Dauphine

België houdt van Bordeaux. En die liefde is helemaal wederzijds. Dat bewijzen sommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone op hun roadtrip door de adembenemende wijnregio. De liefde wordt bezégeld met een Belgische klassieker - passioneel geprepareerd door Dominique - en beklónken met een Bordeaux wijntje – zorgvuldig uitgekozen door Andy.

In deze aflevering zitten we op de rechteroever van de Dordogne, niet ver van de stad Libourne. Hier liggen de wijnen van Fronsac, Pomerol en Saint-Emilion. De Dordogne, het terroir van kalk en klei en de know-how van de wijnbouwers maken dat deze wijnen echte klassewijnen zijn, een echte persoonlijkheid hebben. En het wijnhuis dat ik vandaag bezoek in Fronsac, is daar een mooi voorbeeld van. Kardinaal de Richelieu was ooi hertog, hier in Fronsac. Hij en z’n neef hebben ervoor gezorgd dat de wijnen hier echt naam en faam kregen. In de 18e eeuw mocht je flink in je portefeuille duiken om de wijnen van Fronsac te kunnen betalen. Nu liggen ze nog wat in de schaduw van Saint-Emilion en Pomerol, maar beetje bij beetje krijgen ze hun welverdiende erkenning terug. 

Château de la Dauphine is zo’n historisch wijndomein dat getuigt van de rijke geschiedenis van Fronsac. Een oud domein van maar liefst 350 jaar oud. Het ontstond in 1750 en werd in 2015 overgenomen door de familie Labrune. Andy ontmoet Stéphanie, die al tien jaar lang de directrice is van Château de la Dauphine. Sinds 2015 draagt het wijnhuis het officiële biolabel en sinds 2019 wordt er ook aan biodynamie gedaan in de wijngaarden met respect voor de natuur en de mens. Een mooi voorbeeld van moderne wijnbouw. 

Aangezien het thema van de dag biodynamie is gaat Dominique op zoek naar biologisch en lokaal varkensvlees om er de Belgische klassieker balletjes in tomatensaus mee te maken. Gepaird met de Château de la Dauphine 2012. De wijn wordt gemaakt van 10% Cabernet Franc en 90% Merlot, is fruitig (aroma’s van rood fruit) en heeft een dieprode kleur. 

Belgium Loves Bordeaux, elke zaterdag een nieuwe aflevering om 09u45, 12u45 en 22u45 op njam!.