Atypische kerstgerechten waar je gegarandeerd mee scoort

Tijdens de kerstdagen komen meestal de traditionele gerechten op tafel: van tomatenroomsoep tot varkenshaasje met groentenkrans. Ben je op zoek naar kerstgerechten die wat meer creativiteit, frisheid en exotiek uitstralen? Laat je dan inspireren door de wereldkeuken. Aziatisch, mediterraans of Caribisch: elk land heeft zo zijn specialiteiten die zowel de vleesliefhebber, de zoetebek, de vegetariër als de ‘health foodie’ zullen bekoren.

kerstgerechten

Pimp je garnalencocktail

Met kerst krijgt vlees meestal de hoofdrol toebedeeld. In je zoektocht naar iets ‘anders dan anders’ kom je dus al snel bij vis terecht. Een hoofdgerecht met vis heeft als voordeel dat het je kerstmenu lichter maakt – als je tenminste niet kiest voor zware roomsauzen en aardappelgratin als bijgerecht. Bovendien vraagt vis ook om een lichtere, witte wijn. Ook dat kan een verademing zijn in het feestseizoen waarin de alcohol rijkelijk vloeit en je de traditionele combinatie van vlees met rode wijn al eens graag afwisselt met een licht alternatief.

Ga bijvoorbeeld van start met een frisse garnalencocktail. Niet de traditionele versie met grijze garnalen, tomaatjes en de onvermijdelijke cocktailsaus, maar wel de Caribische variant met scampi, stukjes avocado, frisse komkommerblokjes en een beetje limoensaus. Kruiden met peper, zout, en eventueel een beetje tabasco of cayennepeper als je het graag pittig hebt. Het ideale voorgerechtje om een atypisch kerstmenu mee te starten.

Origineel kerstgerecht: een Marokkaanse tajine

Over naar het hoofdgerecht. Wil je toch graag vlees serveren in je kerstmenu? Kom dan origineel uit de hoek met een Marokkaanse tajine. Deze heerlijke stoofpotjes kun je zo winters, verfijnd of exotisch maken als je zelf wil. Een klassieker is de tajine met kip, citroen en olijven, maar je kunt ook een tajine maken met lamsvlees of zelfs een vegetarische versie met geroosterde groenten. Kies voor couscous met zoete paprika of pompoen als bijgerecht en combineer met de typisch Marokkaanse slaatjes op basis van gekookte groenten: rode bietjes met citroendressing en peterselie of worteltjes met verse koriander en olijfolie.

Origineel kerstdessert: Rome, New York of Lissabon?

Ervan uitgaande dat je tafelgasten de afgelopen dagen al genoeg tiramisu, chocomousse en kerststronken gegeten hebben, maak je ze wellicht heel blij met een origineel dessert. Wat je zoal kunt klaarmaken? Zelfgebakken Italiaanse biscotti doen het altijd goed bij koffie of thee. En als je niet opziet tegen een beetje voorbereidend werk, is een echte New York-cheesecake ook altijd een topper als feestelijk nagerecht. Tot slot willen we nog een lans breken voor die heerlijke, kleine gebakjes met kaneel die een beetje aan crème brûlée doen denken: de Portugese pastéis de nata. Beroemd in Lissabon en omstreken, maar misschien nog onbekend en onbemind bij je gasten. Succes gegarandeerd!

Lees ook...