8 vragen aan onze nieuwe njam!- en streetfood-chef Lynn van de Vorst

Het beste streetfood ter wereld vind je in de straten van New York, Mumbai, Mexico City en… Nederland! Lynn Van de Vorst, bekende Nederlandse foodie en een echte streetfood fan, neemt ons in de nieuwe reeks “streetfood” mee langs de lekkerste streetfoodhallen van de Lage Landen. Ze proeft er nieuwe smaken, snuift de bruisende sfeer op en ontmoet mensen met dezelfde passie voor lekker eten. Tijd voor een kennismaking via 8 smakelijke vragen met onze nieuwe njam!- en streetfood-chef Lynn van de Vorst.

Dag Lynn, welkom bij njam!. Laten we starten bij het begin: waar komt jouw liefde voor lekker eten vandaan? 

Die liefde kreeg ik zonder twijfel van jongs af aan van thuis mee. Er werd bij ons elke dag vers gekookt, met liefde, tijd, en mooie kwalitatieve ingrediënten. Zo kook ik vandaag ook. Daarnaast zijn vele familieleden echt culinair aangelegd: zo hebben twee van mijn tantes een koksopleiding, eentje heeft een restaurant in Spanje, een andere heeft een snackbar gehad, en mijn opa baatte vroeger een loempiafabriek uit. Zo’n culinaire familie zorgt natuurlijk voor een aangeboren culinaire passie (lacht)!

Je bent in Nederland ondertussen een bekende foodie. Vanwaar die bekendheid en waar houd je je vooral mee bezig? 

Het is eigenlijk allemaal begonnen vanuit mijn kleine studentenkeukentje. Ik kookte toen al veel en graag en maakte er gemakkelijke en “budget proof” recepten. Die begon ik online te delen en dat sloeg aan. Er ontstond zelfs een soort van wisselwerking met mijn volgers: ik kreeg vragen en feedback en speelde daar graag op in. Zo kwam er op een dag een vraag of ik van al die fijne recepten geen kookboek wou maken. Daar schrok ik eerst wat van, maar snel besefte ik dat als ik al die recepten zou bundelen, goed zou uitschrijven en er ook nog eens mooie foto’s van zou nemen, het echt wel iets zou kunnen worden. Zo ontstond mijn eerste online receptenboek. En ondertussen zijn dat er vier geworden!

Via dezelfde weg kreeg ik een tijdje geleden de vraag of ik geen restaurant zou beginnen. Dat vond ik ook een leuk idee en zo kwam mijn eerste pop-up restaurant in Amsterdam tot stand. De tickets daarvoor waren op een uur uitverkocht, dat was fantastisch. Binnenkort vindt dan ook de twee editie plaats, maar ook die is uitverkocht (lacht).


Je zal het nieuwe programma “Streetfood” op njam!-TV presenteren. Vanwaar jouw passie voor streetfood?

Ik vind het heel leuk om thuis goed te koken, maar ik vind het ook fijn als mensen voor mij koken. In mijn thuisstad Amsterdam kan je op ongelooflijk veel plekken heerlijk eten, van 6 gangen menu’s tot kleine zaakjes waar familierecepten al 100 jaar op dezelfde manier gemaakt worden. Ik vind het heerlijk om je te verdiepen in een andere cultuur, daar krijg ik zeer veel inspiratie van. En streetfood ligt echt aan de basis van vele food culturen. Als ik op vakantie ga, kijk ik dan ook vooral naar waar je lekker kan eten. Daardoor reizen we van food highlight naar food highlight. Dat is zo’n bron van inspiratie!

Kan je ons al iets vertellen over wat we in jouw nieuwe programma mogen verwachten?

Ik bezoek in elke aflevering een stad in Nederland: Amsterdam, Eindhoven, Tilburg, Den Haag en Rotterdam. Ik doe er een rondje in de foodhallen, foodmarkets en streetfood tentjes en proef er van al het lekkers dat er te vinden is. Wat ik trouwens aan die foodhallen zo leuk vind, is dat de mensen daar zo authentiek staan te koken. Ik dacht dat het soms te toeristisch zou zijn, maar de kennis en de kunde die je er vindt, zijn ongelooflijk. Mensen weten echt waarmee ze bezig zijn, daar was ik van onder de indruk. Na die bezoeken steek ik dan zelf de handen uit de mouwen en kook ik enkele gerechten bij elkaar. Dat doe ik in de foodhall zelf, met de kennis die ik daar heb opgedaan.

Tijd voor enkele van jouw favorieten. Waar kan je volgens jou het beste streetfood vinden ter wereld?

Ik ben er zelf nog niet geweest, maar volgens mij moet dat in Thailand zijn. Ik ben echt benieuwd hoe het daar moet zijn om over de markten te lopen en van alles te kunnen proeven. In Nederland heb je in bijna iedere foodhall wel een Thais kraampje zitten en alles wat ik daar proefde, was gewoon super lekker.

Waar vind je volgens jou de beste streetfood in Nederland?

Ik woon in Amsterdam en ken op dat gebied mijn eigen stad het beste. Maar volgens mij kan je op elke plek waar culturen samenkomen, zoals meestal in grote steden, fantastisch lekker eten. Dus ook in Rotterdam bijvoorbeeld vind je heerlijk streetfood. De   smeltkroes van culturen zorgt voor een gevarieerd aanbod, maar ook voor een hoge kwaliteit van eten.

We kennen streetfood vooral van de buitenlandse keukens, maar heeft Nederland zelf ook streetfood gerechten?

Ik moet dan vooral aan poffertjes – de heerlijke Nederlandse minipannenkoekjes - denken (lacht). Oliebollen zijn nog zo’n streetfood klassieker, maar ook broodjes met vis, haring met uitjes, en kroketten uit de muur mogen in deze lijst niet ontbreken. Als ik aan Nederlands streetfood denk, denk ik echter ook aan de internationale keukens omdat we die hier zo talrijk kunnen vinden.

Tenslotte: wat is jouw favoriete streetfood?

Wel, ik heb een broodje dat ik bij Tjin’s Toko in Amsterdam uithaal. Dat is een krokant pistoletje met crispy pork belly, zure groentjes, en een fantastisch sausje. De eerste keer dat ik dat at, moest ik even stoppen omdat het zo lekker was. Mals, knapperig, zuur, hartig: dit broodje heeft het allemaal!

Bedankt Lynn, en veel succes met het programma!

Lees ook...