7 tips en recepten voor een heerlijke pokébowl

De pokébowl is een van oorsprong Hawaïaanse bereiding die de laatste jaren sterk aan populariteit won. De naam is afkomstig van de Hawaïaanse term “Poké”, wat snijden betekent. Het gerecht ontstond toen de vissers de restjes van de vis verwerkten in een gemakkelijke bereiding met rijst en groenten. De Poké werd geserveerd in een kommetje en zo ontstond de naam “Poké Bowl”. Door de jaren heen werden er steeds meer Japanse en andere Aziatische smaakmakers aan de bereiding toegevoegd, zoals soja, ponzu en wasabi. Daardoor doet een pokébowl vaak denken aan “sushi in een kommetje”. De meeste pokébowls zijn zeer gemakkelijk te maken, gezond en overheerlijk. Geen wonder dus dat er vandaag zelfs gespecialiseerde pokébowl-restaurants bestaan. In dit artikel duiken we dieper in de pokébowl met 7 tips en recepten.

Tip: de basis ingrediënten

De basisingrediënten van een pokébowl zijn rijst, rauwe groenten en vis, kip of vlees. Voor de rijst is het belangrijk om sushirijst te gebruiken, deze rijstsoort plakt immers beter en wordt op smaak gebracht met sushiazijn. Die combinatie van textuur en smaak zijn perfect voor een pokébowl. Als tweede basisingrediënt zijn er de (rauwe) groenten. Hiervoor kan je naar smaak variëren, maar komkommer, avocado en edamame boontjes worden bijna altijd gebruikt. Wij voegen daar graag ook nog een zoete toets aan toe, zoals stukjes mango. Tenslotte is er de vis, kip of vlees. Rauwe vis wordt het meest gebruikt en dan denken we vooral aan zalm. Maar je kan ook prima andere vissoorten gebruiken, zolang ze maar van goede kwaliteit zijn. Qua hoeveelheid kan je best 1/4e rijst, 2/4e groenten en 1/4e vis voorzien. Zo zal je pokébowl mooi in balans zijn.

Tip: de smaakmakers

Een pokébowl op smaak brengen doe je met Aziatische smaakmakers. Meestal worden daarvoor sojasaus, sesamolie en rijstazijn gebruikt. Wij voegen daar graag ook nog wat wasabi aan toe om de bereiding van scherpte te voorzien én het sushigevoel compleet te maken. De smaakmakers voeg je toe op het einde van de bereiding, zo blijft de textuur van de ingrediënten optimaal. Zet ook een extra potje van de dressing (of sojasaus) op tafel voor diegenen die wat meer willen kruiden. 

Tip: de schikking en presentatie 

Een belangrijk onderdeel van een pokébowl is de presentatie. Het woordje “bowl” zit dan ook niet toevallig in de naam. Kies daarom voor jouw pokébowl een mooi kommetje dat leuk contrasteert met de kleurrijke ingrediënten, bijvoorbeeld wit of zwart. Schik de ingrediënten zo dat ze mooi naast elkaar liggen en werk ook daar met contrasten (bijvoorbeeld roze zalm naast groene edamame boontjes). De rijst kan je in het midden schikken, maar nog beter is dat je deze op de bodem van je kom legt. Daarop kan je dan alle andere ingrediënten schikken en zo kan je nadien gemakkelijk de ingrediënten mengen. Belangrijk: probeer alle producten zeer fijn en allemaal in gelijke blokjes te snijden, dat oogt mooier en geeft een beter mondgevoel. Als basisregel hanteren we daarbij blokjes van ongeveer 1 centimeter.

Recept: Pokébowl

Het basisrecept voor een echte pokébowl. Goedkoop, gezond en klaar in een handomdraai.

Recept: Pokélicious burger

Krijg je maar niet genoeg van pokébowls maar wil je eens een leuke variant proberen? Maak dan deze “Pokélicious burger”. Alle ingrediënten van een pokébowl, tussen een krokant broodje, met een zelfgemaakte srirachamayonaise. Overheerlijk! 

Recept: Pokébowl met spicy gemarineerde zalm

Voor dit recept wordt de zalm gemarineerd in een dressing met onder meer Jalapeño peper. Zo krijgt deze pokébowl een heerlijk pikant accent. 

Recept: Poké bowl met krokant gebakken kip

Dat je ook met kip een prima pokébowl kan maken, bewijzen we met dit recept. De kip wordt met panko krokant gebakken en nadien verwerkt in een pokébowl met sushirijst, wortelen, radijzen en komkommer. 

Smakelijk! 

Lees ook...