6 iconische gerechten uit de streken van Italië

Elke regio van Italië bruist van eigen smaken en tradities, waardoor elk gerecht voelt als een culinaire reis. Vlaams-Venetiaanse schrijfster Sarah Puozzo, auteur van het reis- en kookboek “Mangiamo all’italiana”, neemt je mee op een ontdekkingstocht langs zes iconische Italiaanse gerechten die je simpelweg moet proberen. Ben je klaar voor een heerlijke reis door het hart van Italië? 

 1. Risotto alla Milanese - Lombardije

Onze reis begint in het noorden, in de modehoofdstad van Italië: Milaan. Hier komt de beroemde risotto alla milanese vandaan, een romige risotto die zijn gouden kleur en subtiele smaak dankt aan saffraan. Deze rijke, fluweelzachte risotto wordt vaak gecombineerd met een klassiek stuk kalfsschenkel, bekend als ossobuco. Lombardije staat bekend om zijn verfijnde eenvoud, en dit gerecht is daar een perfect voorbeeld van.

2. Pizza Montanara - Campanië

Gefrituurde pizza? Delicioso! De smaak is een mooi huwelijk tussen een oliebol en een pizza. De pizza Montanara komt uit Napels, waar ze ontstond als een eenvoudig gerecht in de bergachtige gebieden rondom de stad. Omdat ovens niet altijd beschikbaar waren, werd het deeg gefrituurd in plaats van gebakken. Dit zorgde voor een knapperige en luchtige textuur. De naam "Montanara" is afgeleid van het Italiaanse woord voor "berg" (montagna). Oorspronkelijk een straatvoedsel voor de armere bevolking, wordt de Montanara tegenwoordig vaak kort afgebakken in de oven na het frituren en belegd met traditionele ingrediënten zoals tomatensaus, mozzarella en basilicum.

 3. Focaccia Genovese - Ligurië

Geen bezoek aan Ligurië is compleet zonder een focaccia Genovese.Met zijn zachte, luchtige binnenkant en knapperige korst, besprenkeld met een rijkelijke hoeveelheid extra vergine olijfolie en grove zeezoutkorrels, stelt dit brood de rustieke charme van Genua voor. Elke hap is een eerbetoon aan de eeuwenoude tradities van de streek, waar de geur van versgebakken focaccia de smalle straatjes vult en je meteen meevoert naar de mediterrane kust. De Genovese eten het de hele dag door, zelfs bij het ontbijt! Dus laat de volgende keer je boterham met hagelslag staan en ga voor een vierkantje focaccia om de dag te starten. 

4. Ravioli met lopende eierdooier en truffel - Piëmont

Een Italiaanse culinaire reis is niet compleet zonder een stop in het prachtige Piëmont. Deze ravioli is een pareltje op je bord. Het is delicaat gevuld met een mengsel van ricotta en Parmezaanse kaas, en in het hart een vloeibare eierdooier die bij elke hap langzaam uitloopt. Daarbij een bodempje van zachte gesmolten boter en een wolkje truffel die de aardse tonen van de Piemontese keuken omvat. Eenvoud en elegantie uit Piëmont! 

5. Brioche met pistacheijs - Sicilië

We dalen af naar de punt van de laars op Sicilië, voor een ontbijt met brioche con gelato. Terwijl de zon langzaam over de Middellandse Zee opstijgt, zet je je neer aan een klein tafeltje in een charmant straatcafé. Voor je ligt een goudbruine, boterige brioche, perfect zacht, gevuld met een flinke schep romig ijs. Of je nu kiest voor pistache, vanille of stracciatella, met elke hap waan je je in la bella vita. En daarom houden we van Sicilianen. 

 6. Canederli met Zuid-Tiroolse speck - Zuid-Tirol

Onze reis eindigt terug in het noorden,  in de prachtige Alpenregio Zuid-Tirol, waar de culinaire invloeden van Italië en Oostenrijk samensmelten. Hier staat de stevige canederli op het menu. Deze hartige knoedels, gemaakt van oud brood, speck (gerookte ham), uien en kruiden, worden vaak geserveerd in een bouillon of met gesmolten boter. Het gerecht is voedzaam en perfect voor de koude winterdagen in de bergen. De combinatie van de rokerige speck en de zachte textuur van de knoedels is onweerstaanbaar.

Boek Mangiamo all’italiana

Benieuwd om deze iconische recepten na te maken? In het boek Mangiamo all’italiana vind je alle recepten en word je meegenomen op een culinaire reis door de laars, met onder andere een podcast en playlist om de ervaring compleet te maken. Bestel hier jouw gesigneerd exemplaar. (link: https://sarahpuozzo.com/product/mangiamo-allitaliana-gesigneerd-boek/)

Lees ook...