Lunchbowls zijn dan wel vaste prik in hippe lunchtentjes, ook thuis kun je ze makkelijk nabootsen. Met een beetje voorbereiding en creativiteit zet je ze zelfs in een handomdraai op tafel (hallo thuiswerkers!). En dat wil je, want een goede lunchbowl betekent iedere hap opnieuw een feestje aan smaak en textuur.
5 tips voor lekkere en snelle lunchbowls
1. Neem een voorsprong
De basis van een lunchbowl bestaat meestal uit koolhydraten. Rijst is daarbij de meest voor de hand liggende optie, maar denk ook aan ingrediënten als (rijst)noodles, orzo of quinoa. Deze ingrediënten kun je makkelijk van tevoren bereiden.
Heb je dus een halfuurtje tijd, bijvoorbeeld op zondagavond? Kook alvast wat rijst, noodles of granen en bewaar deze (tot 3 dagen) in een afgesloten bakje in de koelkast. De dagen nadien bespaart je dit weer een hoop tijd.
2. Eat the rainbow
Gezondheidswetenschappers zweren er al jaren bij: eat the rainbow! Door een regenboog aan kleur op je bord garandeer je jezelf immers van een gevarieerde, voedzame maaltijd.
Extra troef: zo’n regenboog aan smaken is natuurlijk ook gewoon heel erg lekker. De kunst zit ‘m hierbij vooral in het slim inkopen van je ingrediënten.
Zorg bijvoorbeeld dat je groentelade standaard gevuld zit met radijs, komkommer, geraspte wortel, mango, koolsnippers en groene kruiden. In je diepvries kun je dan weer makkelijk edamame of wakame (zeewiersalade) bewaren. En vul die voorraadkast met noten en blikvoeding als peulvruchten of (baby)mais.
3. Maak jezelf meester in marinades en sausjes
De truc om ervoor te zorgen dat al die groenten ook nog eens spannend smaken, bestaat ‘m in snelle en smaakvolle sausjes. Welke saus je kiest hangt een beetje af van de ingrediënten die je in je lunchbowl stopt.
Zijn die ingrediënten eerder Aziatisch geïnspireerd? Speel dan met smaakmakers als sojasaus, vissaus, tahin, sriracha, rijstazijn, sesamolie, limoen en/of suiker (op gevoel door elkaar roeren in een kommetje, goed proeven en bijsturen is de boodschap). Of maak bijvoorbeeld nuoc cham, die heerlijke Vietnamese vinaigrette.
Vul je je kom met Mexicaanse ingrediënten als zwarte bonen en avocado, meng dan een kneepje sriracha door je mayonaise. Bevat je lunchbowl eerder Mediterrane of Midden-Oosterse ingrediënten? Roer dan wat yoghurt door een snuf oregano (of za’atar) en lepel dit over de rest van je ingrediënten.
4. Speel met de toppings
Heb je je lunchbowl eenmaal gevuld met een basis aan koolhydraten, een waaier aan kleurrijke ingrediënten en een levendig sausje? Tijd om je kom nog meer tot leven te wekken met een paar interessante toppings.
Onthoud hierbij: hoe meer textuur, hoe lekkerder. Knapperig gefrituurde uitjes, een zacht gekookt (of juist een gebakken) eitje, groene kruiden, furikake (Japans zeewierstrooisel), een paar drupjes chili-olie… In dit geval geldt: meer is meer!
Tip: Wil je nootjes toevoegen aan je bowl? Fijn gehakt en kort geroosterd in een droge koekenpan zijn ze het allerlekkerst.
5. Check wat je nog hebt
En tot slot: besef dat je een lunchbowl ook de ideale bestemming is voor de restjes uit je koelkast. Of dat nou een restje kip, een restje zelfgemaakte hummus of een portie gegrilde groenten van de dag voordien is: dit soort dingen krijgen gráág een tweede leven in je lunchkom.
Maak er dus standaard een gewoonte van om je koelkast en vriezer eerst grondig te inspecteren alvorens je naar de winkel snelt.
Liever eerst oefenen met concrete recepten?