5 tips voor een gezellige winterbarbecue

Dat de winter zich niet echt leent om gezellig buiten te eten, hoeven we je niet uit te leggen. Maar wist je dat je in dit seizoen wél goed kan barbecueën? In dit artikel willen we je graag bewijzen dat een barbecue in de winter misschien wel gezelliger kan zijn dan in de zomer. Want de warmte van het vuur en de grilsmaak in je bord zorgen er net voor dat je de koude temperaturen snel zal vergeten. Tijd voor 5 tips voor de ultieme winterbarbecue.

Kies voor het juiste barbecuetoestel 

In de winter speelt het belang van een goed barbecuetoestel extra mee. Want gezien het buiten veel kouder is, moet je binnenin je barbecue de temperatuur beter op peil kunnen houden. Daarom werkt een gesloten barbecue veel beter. Kies bijvoorbeeld, zoals de njam!-chefs dat eerder deden in het programma “De Chalet”, voor een Yakiniku Kamado barbecue. Deze soort barbecue ontstond duizenden jaren geleden in Azië als een soort ronde kookpot van klei met een afneembaar koepelvormig deksel. De Japanners noemden dit type barbecue een “Kamado”, wat oven of haard betekent. De hitte in dit soort barbecues is perfect te regelen omdat het toestel volledig afsluitbaar is. Bovendien zijn de Yakiniku barbecues gemaakt van hoogwaardige materialen, waardoor de warmte langer aanwezig blijft. Via de luchtkleppen kan je de temperatuur makkelijk en nauwkeurig regelen, zelfs op een ijskoude winteravond.

Voorzie binnen-en buitenzones om te grillen en te eten 

Een winterbarbecue kan je op verschillende manieren invullen. Het grillen doe je sowieso best buiten, eventueel onder een afdak als het regent. Eten kan je echter zowel buiten als binnen. Kies je voor de eerste optie, dan is het slim om een tent en vooral terraswarmers of vuurtjes te voorzien. Want hoe gezellig het ook is, buiten zal iedereen het op een bepaald moment koud krijgen. Je kan je winterbarbecue echter ook prima binnen laten plaatsvinden. Plaats de grill dan niet te ver op het terras of in de tuin zodat je gemakkelijk kan bijsturen waar nodig. Een tussenoplossing – en misschien wel de leukste optie – is een combinatie van binnen en buiten. Serveer bijvoorbeeld het aperitief buiten met een eerste gegrild hapje en de rest van de maaltijd lekker warm binnen.

Ga voor sfeer, sfeer en sfeer 

Waar je winterbarbecue ook plaatsvindt, de sfeer moet - zeker in de winter - extra goed zitten. Daarvoor heb je verschillende opties, zowel qua decoratie als de gepaste soundtrack. Zo zijn er fantastische gekleurde lampionnetjes die je buiten kan hangen. Of versier je huis binnen met tientallen kaarsen. Ook de muziekkeuze speelt mee. Kies daarom voor echte winterse muziek, zoals Christmas Songs of Jazz uit de jaren ‘20.   

Kies voor seizoensproducten

Ook al is het een barbecue, in de winter kies je best niet voor de typische barbecuegerechten. Je winterbarbecue zal immers een heel ander en natuurlijker karakter krijgen als je kiest voor winterse ingrediënten. Zo kan je bieten, pastinaken en savooikool heerlijk grillen. Maar ook winters vlees zoals hert en wild zijn super lekker op de barbecue.

Winterse bijgerechten en dranken

Bij een echte winterbarbecue horen ook winterse bijgerechten en passende winterdranken. Een fris groen slaatje laat je dan ook best achterwege. Inspiratie nodig? Geen probleem, met onderstaande recepten helpen we je graag op weg. Gebruik daarbij je barbecue als oven – de heerlijke grillsmaak krijg je er gratis en voor niets bij!


Veel grillplezier!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...