3 feiten over zeezout die je wellicht nog niet wist

Zeezout lijkt wel overal op te duiken: in toprestaurants, maar evengoed in de broodjesbar en in onze eigen keuken. Het krijgt allerlei kwaliteiten toegeschreven die niet alleen betrekking hebben op de smaak, maar ook op onze gezondheid en algemeen welzijn. Maar zijn die lofbetuigingen terecht? En heeft zeezout nog andere, minder gekende eigenschappen? Je leest het hier!

zeezout

1. Zeezoutwinning: zo gaat het in zijn werk

Dat zeezout een stuk ‘rijker’ is dan gewoon keukenzout staat buiten kijf. Terwijl het laatste voornamelijk uit natriumchloride bestaat, is de samenstelling van zeezout diverser. Eén liter zeewater bevat ongeveer 35 gram verschillende zouten, waaronder ook magnesiumchloride en calciumchloride. Het resultaat: een andere textuur en een breder smaakpalet.

Zeezout wordt rechtstreeks uit de zee gewonnen met behulp van bekkens, de zogeheten zoutpannen. Wanneer het zeewater van het ene naar het andere bekken stroomt, gaat dat gepaard met verdamping en zoutneerslag. Na die neerslag wordt het zeezout verzameld en schoongemaakt. Deze methode stamt al uit de tijd van de Romeinen en in landen als China en India was het lang de enige manier om zout te winnen.

2. Niet (on)gezonder dan keukenzout

Vóór we over de gastronomische troeven van keukenzout uitweiden, moeten we toch even een mythe uit de wereld helpen. Hoewel zeezout naast natriumchloride nog andere mineralen bevat, blijft die eerste de grote slokop. En dat heeft zowel voor- als nadelen. Natriumchloride helpt je spieren en zenuwen goed te functioneren, maar een teveel kan dan weer leiden tot hartklachten en een hoge bloeddruk. Doseren is de boodschap!

3. Keltisch zout en ‘fleur de sel’: een culinaire meerwaarde

Al gehoord van Keltisch zout of ‘sel gris’? Dat wordt op honderd procent natuurlijke wijze gewonnen en is dus niet bewerkt of geraffineerd. Een heerlijke afwerker van visgerechten. Hou je van verfijnd eten? Dan ben je wellicht ook vertrouwd met de term ‘fleur de sel’. Dat is afkomstig van het dunne vliesje dat bij de verdamping van zeewater op het zout ligt. Dit meest exclusieve zeezout met een fijne kristalstructuur heeft een bijzonder subtiele smaak én geur. Ideaal om je gerecht mee af te werken: van een chocolademoelleux tot een tartaar van zeebaars!

Lees ook...