15 jaar Tomorrowland met Roger van Damme in 15 vragen

Roger van Damme staat dit jaar op de 15e editie van Tomorrowland. En dat is heus niet de eerste keer. De bezige njam!-chef tekent voor maar liefst de 8e keer present op het beste dance festival ter wereld. En ook dat is een understatement: Roger kookt, loopt en vliegt zelfs op en rond het festival. Tomorrowland viert bovendien dit jaar zijn 15e verjaardag: tijd voor een gesprek in 15 vragen met de bekendste Tomorrowland-chef, Roger van Damme.

Dag Roger, zoals we gewoon van je zijn, ben je weer druk in de weer. Haal je uit een festival als Tomorrowland nog energie of is het echt werken?

Eigenlijk de twee: het is natuurlijk altijd wat werken omdat je voor duizenden festivalgangers eten moet voorzien. Maar het feit dat je jaar na jaar iets nieuws kan creëren, is fantastisch. Het grensverleggende aspect en de reacties op het festival geven me veel energie.

Wat doe je dit jaar op het festival?

Omdat het de 15e verjaardag van Tomorrowland is, serveer ik in het restaurant B-eat een speciale reuze verjaardagstaart. Op deze taart staan kleine taartjes waarmee de feestvierders hun eetervaring in B-eat afsluiten. Een echt zoet dessertje met biscuit en marsepein in de vorm van een kasteeltje. Daarvan serveer ik er zo’n 1.000 per dag. Ik serveer daarnaast op de artiestenzone ijsjes en heb net als vorig jaar een eigen stand met wafels en ijsjes.


Hoe was het eerste weekend?

Het was een super ervaring en de reacties waren fantastisch. Het is altijd overweldigend om de reacties van zo’n internationaal publiek te zien.

Doe je hetzelfde op het tweede weekend? 

Ik doe identiek hetzelfde en iedereen is dus welkom bij B-eat voor een lekker taartje of aan mijn eigen stand voor wafels en ijsjes. Met dit weer gaan deze laatste zeker van pas komen (lacht)!


Hoe lang ben je al actief op Tomorrowland?   

Ik ben er al 8 jaar actief.

Hoe ben je er de eerste keer terecht gekomen?

De samenwerking is ontstaan toen Michiel (een van de 2 eigenaars van het festival) me vroeg om er een dessert te maken voor de artiesten.

Wat is voor jou het indrukwekkendste gerecht of dessert dat je zelf op het festival gemaakt hebt?

Dat is zeker de dj-tafel die ik samen creëerde met Dimitri Vegas en Like Mike. Een samenwerking die trouwens ontstond doordat we Tweets naar elkaar stuurden op Twitter. Het dessert was eigenlijk een dj-tafel in chocolade en werd begeleid door live beats van het dj-duo. Echt onvergetelijk!

Wat is de beste dj-set die je op Tomorrowland in al die jaren gezien hebt?

Ik probeer er elk jaar 1 of 2 mee te pikken en het is eigenlijk moeilijk om een keuze te maken. Afgelopen weekend was “3 are Legend” echt heel goed. Door de jaren heen heb ik al fantastische sets gezien van Tiësto, Steve Angello en David Guetta.

Je doet ook de party flights op Tomorrowland. Wat doe je daar en kan je ons daar iets over vertellen? 

Die party flights zijn een hele uitdaging en ik leer er ook heel veel van. Mensen krijgen tijdens de vlucht op grote hoogte een dessertje voorgeschoteld onder begeleiding van live beats van een dj. De desserts moeten natuurlijk heel blijven tijdens het opstijgen en dat is vaak niet eenvoudig (lacht). Dit jaar serveer ik een creatieve chocolademousse: een echte hit bij internationale festivalgangers.

Heb je ook al een van de buitenlandse edities van Tomorrowland gemaakt?

Nog niet. Tomorrowland is en blijft voor mij iets typisch Belgisch en ik ben trots dat ik hier in dit prachtige verhaal een rol mag spelen.


Je mooiste herinnering van het dansfestival?

De eerste keer dat Dimitri Vegas en Like Mike op de mainstage moesten draaien was fantastisch. Er lag zo’n druk op hen, maar ze hebben daar laten zien wat ze kunnen en het was een groot feest. Een andere zeer mooie herinnering heb ik aan die keer dat Peppe Giacomazza na mij moest koken op B-eat. We werkten er toen nog met echt porselein, maar het was zo’n feest geweest dat alles gebroken was. Vanaf het jaar nadien werd er met wegwerpbordjes gewerkt (lacht).

Je grappigste anekdote op Tomorrowland? 

Toen Martin Garrix moest draaien in B-eat en hij net niet boven de dj-tafel uitkwam. We hebben toen een verhoog moeten plaatsen om hem te kunnen laten draaien.

Het lekkerste gerecht dat je reeds op Tomorrowland gegeten hebt?

Het broodje kroket van de Blend Brothers.

Je hebt een echte band met het festival, hoe is dat gekomen? 

Door er jaar na jaar keihard voor te werken, steeds weer iets nieuws te willen doen en mijn vriendschappen met de twee broers en Dimitri Vegas en Like Mike.

Hoe zie je de toekomst van Tomorrowland? 

Steeds groter, het festival blijft maar groeien en dat zowel bij ons als in het buitenland. Een verschuiving die ik misschien zie is dat er meer echte live bands zullen komen naast de DJ’s.

Waar droom je nog van om op Tomorrowland te kunnen doen? 

Ik wil het nog zo lang mogelijk blijven doen en vooral elk jaar grootser en spectaculairder: net als het festival zelf!

Bedankt, Roger!