10 tips voor vegetarisch en veganistische restaurants

Vandaag is iedereen eigenlijk wel een beetje vegetarisch of veganistisch. En iedereen doet dat op zijn manier. Een vegetarische maaltijd per week, of eens een vegetarisch menu op restaurant. Want ook meer en meer restaurants bieden heerlijke vegetarische alternatieven aan. En er zijn ook meer en meer volledig vegetarische of veganistische restaurants.  Met de zomer voor de deur, wanneer veel groenten nog beter smaken, selecteerden wij 10 adressen waar het prima vegetarisch en/of veganistisch tafelen is. Laat het smaken!

1.Loving Hut (Leuven, vegetarisch/veganistisch)

Loving Hut vind je op het Rector De Somerplein 13 in het centrum van Leuven. De eigenaars trokken zeer duidelijk de kaart van gezonde voeding en je kan hier terecht voor vegetarische, veganistische, hallal, kosjer, lactosevrije of glutenvrije gerechten. Een greep uit het aanbod: de ‘spicy gonzalez’ sojaburger, de ‘sweet ’n sour’ wrap met krokante sojareepjes, salades, rijstnoedels en groentekokoscurry.

2.Dolma (Elsene, vegetarisch)

© Foto restaurant Dolma

De chefs bij Dolma in Elsene zien de vegetarische keuken als een bron van inspiratie. Ze creëren creatieve bereidingen die je naar hartenlust kan opscheppen aan het buffet. Lokale seizoensproducten vormen daarbij de basis. Met gerechten zoals “geroosterde paddenstoelen met kruiden en vegan yoghurt”, “tajine van kikkererwten, groene olijf en gember” of “bulgur met kurkuma en gedroogde abrikozen”, weet je dat het niet fout kan gaan!

3.Humus x Hortense (Brussel, vegetarisch/veganistisch)

© Foto restaurant Humus x Hortense

De chef van het Brusselse Humus x Hortense, Nicolas Decloedt, werd in 2019 door restaurantgids Gault&Millau bekroond als ‘Groentechef van het jaar 2019’. Dit jaar kreeg het restaurant de titel van 'Beste veganistische restaurant van de wereld' en staat het op nummer 7 van de top 100 van beste groenterestaurants van “We're Smart Green Guide”. Het mag dus duidelijk zijn: deze chef is een culinaire kunstenaar met groenten. In het restaurant geniet je van creatieve menu’s in verschillende gangen, die volledig veganistisch gemaakt kunnen worden op aanvraag.

4.Lokaal (Gent, vegetarisch)

© Foto restaurant Lokaal

De uitbaters van Lokaal in Gent omschrijven hun restaurant als “uw tweede living om naar hartenlust te smullen van groentjes en ander natuurlijk lekkers uit onze eigenste contreien”. De chefs koken er met seizoensgebonden plantaardige ingrediënten en je kan hier terecht voor lunch of diner. Heerlijke soepjes, bruschetta’s met hummus, salades, quiches, en bliki-burgers: er is voor ieder wat wils!

5. Barbiet (Gent, vegetarisch)

Nog zo’n leuke plek in Gent: Barbiet. Ook hier is gezelligheid troef en het is er altijd een beetje thuiskomen. Je kan er terecht voor ontbijt of lunch en mag je verwachten aan gerechten zoals “taco’s met pulled jackfruit, mango salsa, guacamole en gepekelde rode kool” of “notenburger in huisgemaakt desembrood met veganaise en gepekelde komkommer, geserveerd met gegrilde groene asperge”.

6. De Levensboom (Hasselt, vegetarisch/veganistisch)

© Foto restaurant De Levensboom

De levensboom is een biologisch-vegetarisch natuurvoedingsrestaurant in Hasselt. Men gaat hier op een creatieve manier aan de slag met biologische, lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Biologische groenten en volle granen zoals rijst en quinoa vormen daarbij de basis, eiwitrijke producten zoals tofu en kikkererwten zijn de vleesvervangers. Die filosofie resulteert in bereidingen als “butternut carpaccio met kweepeer”, “drie uiencappuccino met eekhoorntjesbrood” of “acai panna cotta”.

7. Funky Jungle (Mechelen, vegetarisch/veganistisch)

Funky Jungle in de Mechelse binnenstad is een leuk restaurant waar creativiteit en plezier centraal staan. Het is er smullen van verse, gezonde en smaakvolle gerechten van de 100% plantaardige menukaart. Ook vegan gerechten en creatieve dranken zoals de ‘Hangover killer’ zijn er verkrijgbaar.

8. Récollets (Antwerpen, vegetarisch/veganistisch)

Récollets is een zeer origineel adresje in het originele interieur van Bakkerij Van Spilbeeck dat dateert van 1879. Hier komt je voor de klassieke keuken in een plantaardige versie: een uiterst originele combinatie! De ambachtelijke huisgemaakte kroketten “Croquettes Récollets” zijn inmiddels legendarisch. Maar ook de “Pompoen & cheddar Lasagne” en de “Mediterrane ovenschotel” moet je er proberen.

9.Hart (Antwerpen, vegetarisch)

© Foto restaurant HART

HART is het restaurant van Karen Neven in de Antwerpse binnenstad. Je kan hier de hele dag terecht voor zowel ontbijt, lunch als diner. Gezondheid en het welzijn van onze planeet en de dieren staan er centraal. Op het menu onder meer pancakes, havermout, granola, soep, groenten uit de oven en bananenmuffins.

10.De Brugsche tafel (Brugge, vegetarisch/veganistisch)

De Brugsche tafel is een 100% vegan restaurant. Je vindt het restaurant niet zo ver van de Grote Markt in Brugge. Op het menu verschillende internationaal getinte gerechten zoals ramen, Buddha bowls of Vegan Love risotto. Wil je toch een klein beetje zondigen, ga dan voor een overheerlijke Belgische wafel met toppings.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...