10 jaar njam!, 10 vragen voor Roger van Damme

Happy birthday njam!. De lekkerste zender van het land bestaat 10 jaar! En dat vraagt om een smaakvolle terugblik. Onze njam!-chefs krijgen 10 hamvragen voorgeschoteld. Wat was voor hen de kers op de taart? Hoe kruidt njam! hun leven? Wanneer zaten ze met de gebakken peren en wat was de zotste reactie die ze ooit kregen van een fan? De eerlijke én gepeperde antwoorden hoor je in 10 jaar njam!, 10 vragen voor... Elke maand laten we een andere chef aan het woord en deze keer is het de beurt aan Roger van Damme!

Jouw eerste keer…?

Als ik terugkijk naar de eerste opnames: dan kwam Gert Verhulst nog langs op de set om te kijken hoe ik bepaalde gerechten maakte. Hierdoor werd ik helemaal in de war. Ik begon slagroom met melk te verwarren en ik had een enorme cameravrees. Nu nog steeds, maar je leert bij. De eerste opnames zijn 10 jaar geleden. Je ziet deze afleveringen nog steeds op njam! en uiteraard word je ermee geconfronteerd, want als ik naar die afleveringen kijk, merk ik dat ik het zo goed wou doen, waardoor ik iets moeilijker begon te verwoorden dan dat het eigenlijk was. Technische termen en vakjargon kwamen naar boven en toen moest ik nadenken hoe ik dit kon verwoorden in de volkstaal. 

Wat is voor jouw de kers op de njam-taart?

Het allerleukste en het aller speciaalste was de weg naar El Boelie. Hier stonden we plotseling in één van de grootste tempels ter wereld, bij Ferran Adrià die de deur open deed en waar je gewoon met de cameraman naar binnen mocht. Ook zag je de gebroeders Rockart. Dat waren toen de nummer één van de wereld en wij met njam! mochten rustig binnen wandelen en werden ontvangen als helden. Dat is iets dat mij enorm heeft bijgebleven. Het mooiste hieraan is dat je dit nadien met heel Vlaanderen kan delen.

Wat was de leukste reactie die je kreeg van een kijker?

Jammer genoeg heb ik eens meegemaakt dat iemand flauw viel wanneer die mij zag. Dat is toch wel schrikken. Het gebeurde op een event in Maasmechelen Village en die persoon keek zo naar mij op en werd zo zenuwachtig, dat die flauw viel. Ook op Tomorrwland draaide een fan eens helemaal door toen die mij zag. Hoe bekender je wordt, hoe meer je wordt verwend. Soms wordt je eenmaal anders behandeld dan een ander persoon. Uiteraard kies ik voor het normale. Maar langs de andere kant, begrijp ik die fans wel. Ik schreef vroeger ook wel eens een fanbrief naar een bekende biljarter of een bekende voetballer. En wanneer ik een kaartje terug kreeg, was ik helemaal in de wolken. 

Wanneer zat je met de gebakken peren?

Bloopers van mij zijn er genoeg. Bekijk ze maar eens in de video!

Voor 1 dag een andere njam!-chef: In welke schoenen wil je staan?

Er is maar één godfather en dat is Peter Goossens. De culinaire kennis die hij heeft op zowel het gebied als bakken, als patisserie, als in de keuken, ... Hij is gewoon een volmaakte persoon. Ooit belde ik hem op met een vraag over temperaturen bij het bakken van brood. Hij wist het antwoord, hij weet alles! Als je dan een dag die culinaire kennis mag hebben, is dat fantastisch. Ook de kennis over vis, wild, … beheert hij. Hij weet alles! 

Dit gerecht doet me stevig watertanden…

Mijn lievelingsgerechten kent heel Vlaanderen. Dat is een goede pannenkoek, een stukje appelcake of een rijsttaartje. Een pannenkoek met aardbeienconfituur … Daar doe ik het voor!

Wat is jouw favoriete kookmuziek?

Muziek is iets dat heel mijn leven beheerst. Van trommelen, tot muziek spelen, tot dj, tot een eigen dj-tafel, … Muziek loopt door heel mijn leven. Op Tomorrowland zullen mensen mij uit mijn dak zien gaan, maar op een Schlagerfestival even goed. Waar het ook is, zal ik veel plezier maken. Mijn favoriete liedje is Joe Smooth met ‘Promised Land’. Van Céline Dion, tot Dimitri Vegas, … Ik vind alle muziek goed wanneer er iets leuks in zit of wanneer ik er een goede herinnering aan heb. 

Dit is njam! in 3 woorden …

Njam! in drie woorden: fun, kwaliteit en samenhorigheid. Laten we het daar op houden!

Wat staat er nog op jouw boodschappenlijstje?

Als ik zou mogen dromen, zou ik samen met njam! alle bekende chefs die ik over de hele wereld ken, gaan bezoeken en samen gerechtjes maken. Er zijn heel veel topchefs die ik ken. Ik heb destijds het geluk gehad dat ik als 20 tot 25-jarige wekelijks in contact kwam met de crème de la crème van de wereld, terwijl ik het zelf niet besefte. Ook het reizen met njam! is het ultieme, maar langs de andere kant: een nieuw bakprogramma met lekkere, simpele taarten, is ook iets dat ik graag nog zou willen doen!

Wat is jouw allerlekkerste njam!-recept?

Het mooiste recept dat ik heb gemaakt was de stokbrood, daar was ik enorm van onder de indruk toen die mooi gebarsten uit de oven kwam. Maar het lekkerste recept was toch de paté en croute uit 'De Chalet'. Het was een mooie, grote paté die stap per stap werd gemaakt. Wanneer deze uit de oven kwam, stonden Dominique en Roger te watertanden. Het mooiste hieraan was dat heel veel mensen mij rond de feestdagen vroegen: “Roger, hoe heb je dat verzonnen? Het was zo lekker!” 

Ik wil tegen jullie allemaal zeggen: Dikke dankjewel om ons al 10 jaar te volgen en wij zijn zo trots dat wij dit al 10 jaar met jullie kunnen delen. Hopelijk nog vele jaren!

Bekijk hier het volledige interview met Roger.