10 jaar njam!, 10 vragen voor Johan Segers

Happy birthday njam!. De lekkerste zender van het land bestaat 10 jaar! En dat vraagt om een smaakvolle terugblik. Onze njam!-chefs krijgen 10 hamvragen voorgeschoteld. Wat was voor hen de kers op de taart? Hoe kruidt njam! hun leven? Wanneer zaten ze met de gebakken peren en wat was de zotste reactie die ze ooit kregen van een fan? De eerlijke én gepeperde antwoorden hoor je in 10 jaar njam!, 10 vragen voor... Elke maand laten we een andere chef aan het woord en deze keer is het de beurt aan Johan Segers!

Wat is voor jou de kers op de njam!-taart?

De mooiste momenten die ik bij njam! heb beleefd, zijn de momenten die we samen als een ploeg hebben gedaan. Ik houd er niet van om alleen op 'het podium' te staan. Je kan alleen goede dingen doen, wanneer je omringt bent door goede mensen. Als ik terugkijk op die 10 jaar, zijn de mensen die ik heb leren kennen bij njam! het waardevolste. Je leert de voor- en nadelen van andere beroepen kennen en het verrijkt je ook nog eens. Daarom dat ik graag tot op de graad, tussen die vissers hun leven kijk. De crew gaat ook helemaal op in het moment. Aan mij moet je geen tekst geven of vragen om iets te zeggen, dat lukt niet. Laat mij los, laat mij mijn ding doen! En dat heb ik effectief mogen doen . Daar ben ik enorm dankbaar voor.

Wat was de leukste reactie die je kreeg van een kijker?

Als je een podium krijgt, is het belangrijk om te beseffen dat je iets met dat podium moet doen. Je moet iets voortbrengen met een toegevoegde waarde voor de mensen die je zien. Eén van mijn grootste dankbaarheid was het moment dat iemand naar mij toe liep op de markt en zei: "Jij hebt ons leren vis eten." Dat is het grootste plezier dat je hebt, wanneer je iets doet zoals mij. Mensen hebben het programma gezien en ze hebben er iets aan gehad. That’s a dream!

Hoe kruidt njam! jouw leven?

Ik ben enorm geschrokken van wat een impact het heeft op je leven om op televisie te komen. Dat had ik mij nooit kunnen voorstellen. Langs de ene kant maak je plezante dingen mee en langs de andere kant maak je ook serieuze dingen mee. De mails en de brieven die je krijgt, zijn ongelofelijk. Zo kreeg ik eens een brief waarin stond dat ik het leven van een man had gered omdat hij altijd naar mijn programma’s keek en daardoor is genezen. Door een laagdrempelige keuken naar voren te brengen, belandt je niet in een bepaalde klasse, maar je belandt bij iedereen. Daarom dat ik bij njam! ben. Er zit bij mij meer achter dan alleen op televisie komen. Ik blijf enorm trots dat ik bij de njam!-chefs hoor en dat ik mijn ding mag doen. Het geeft me een voldoening en een fierheid over het hele njam!-verhaal.

Wanneer zat je met de gebakken peren?

Ik heb ongelofelijke herinneringen aan de vismijn. We stonden op een fantastische locatie, maar het was ijs,-ijskoud. Ik ben van principe dat je dit niet mag tonen op televisie, maar er waren momenten dat ik een product wou vastpakken en dat het gewoonweg bevroren was. Dat zijn van die momenten die ik nooit zal vergeten. Tijdens bepaalde opnames zijn er ook wel eens triestige momenten gepasseerd, waar ik de schuldige van was. Ik ben van principe dat wanneer een dier is gestorven, we elk deel van dat dier moeten klaarmaken en moeten opeten. Soms zei de cameraploeg zelf: “Dat kunnen we moeilijk doen, want dat gaat niet goed overkomen.” en dan heb ik wel eens moeten zeggen: “Als ik dat niet mag doen, dan stopt mijn verhaal.”. Wanneer we er over hebben gepraat, mocht het uiteindelijk wel. Voor mij is het enorm belangrijk om al die delen klaar te kunnen maken.

Voor één dag een andere njam!-chef: In welke schoenen wil je staan?

Er zijn twee mensen die enorm tegen mijn hart liggen en dat is ten eerste Jan Tournier, omdat Jan een enorme kennis heeft over eten en drinken, dit steeds met dezelfde bedoelingen en dezelfde doelen. Ook is hij enorm sympathiek. Ten tweede, heeft onze vriend Peter Goossens ook enorme zaken gepresteerd. Hij stond altijd aan de top en heeft het podium open getrokken voor de chefs. Het is een pure soort keuken dat hij en Jan overbrengen. 

Wat is jouw favoriete kookmuziek?

Meestal hangt het van de sfeer af. Maar over het algemeen als het op eten neerkomt, vind ik Frank Boeijen met ‘Zeg me dat het niet zo is’ een heel leuk liedje. Het gaat over een reservatie in mijn lievelingsrestaurant. Het is een fantastisch mooi Nederlandstalig liedje.

Jouw laatste avondmaal: Wat eet je en wie eet mee?

Als ik ooit mijn laatste avondmaal zou moeten koken, dan kies ik voor een gerecht dat urenlang moet sudderen om eetbaar te zijn. Zo heb ik meer tijd om te leven en voor de rest is het antwoord heel simpel: ik nodig de mensen uit die het dichtste bij mij staan. Mijn vrouw, kinderen, mijn ouders moesten ze nog leven, … de harde kern dus!

Wat staat er nog op jouw boodschappenlijstje?

Moest ik nog eens een podium krijgen in het njam!-verhaal, dan doe ik liefst niets alleen, want het mooiste vind ik om naar mensen toe te gaan die dat product zo vaak klaarmaken dat je in conversatie komt met elkaar. Of het een brood, een pizza of een stuk vlees is, het maakt me niet uit. Ik wil in dialoog gaan met mensen. Het zou fantastisch zijn om in een stam terecht te komen bij een dame die altijd voor haar man en kinderen kookt met enorm weinig middelen, maar met een fantastisch resultaat.

Dit is njam! in 3 woorden …

Kijk. Kook. Gekookt. Dat vind ik drie perfecte woorden. Daar draait het uiteindelijk allemaal om. Je moet laten zien dat het allemaal niet zo moeilijk is. Iedereen kan het, maar je moet het wel doen. Hoe meer je dat doet, hoe plezanter het wordt!

Wat is jouw allerlekkerste njam!-recept?

Eén van mijn lievelingsgerechten komt uit het programma ‘Tot op het bot’. Daar hebben we vogelnestjes klaargemaakt en eigenlijk is dat heel eenvoudig. Varkensvlees, een eitje, een goede tomatensaus en dat vormt eigenlijk tot een fantastisch lekker gerecht. Je kan het vergelijken met kaviaar, zo fantastisch! Ik ben ook enorm blij dat we daar een ongelofelijke respons op hebben gehad, omdat het zo eenvoudig is, maar toch zo ongelofelijk lekker!

Ik dank ook alle kijkers van njam! die naar ons programma hebben gekeken, mijn echte grote dank daarvoor! En zeker blijven kijken. Anders vlieg ik er af ;)

Bekijk hier het volledige interview met Johan.

Lees ook...