10 jaar njam!, 10 vragen voor Dagny Ros Asmundsdottir

Happy birthday njam!. De lekkerste zender van het land bestaat 10 jaar! En dat vraagt om een smaakvolle terugblik. Onze njam!-chefs krijgen 10 hamvragen voorgeschoteld. Wat was voor hen de kers op de taart? Hoe kruidt njam! hun leven? Wanneer zaten ze met de gebakken peren en wat was de zotste reactie die ze ooit kregen van een fan? De eerlijke én gepeperde antwoorden hoor je in 10 jaar njam!, 10 vragen voor... Elke maand laten we een andere chef aan het woord en deze keer is het de beurt aan Dagny Ros Asmundsdottir!

Wat is voor jou de kers op de njam!-taart?

Ik heb veel leuke programma’s gemaakt met njam!. Ook events en optredens mankeerde er niet aan. Toch heb ik één persoon, waar ik enorm graag mee samenwerk en dat is Dominique Persoone. Persoonlijk vond ik ‘Toasted’ het leukste programma van njam!. Ik voel mij enorm op mijn gemak bij Dominique. Hij is zo grappig, rock ‘n roll en relaxed … Hoe kan je niet van hem houden? Dominique is echt mijn maat! Ik herinner mij de eerste opnames van ‘Toasted’: Ik kwam op de set, ik was zo nerveus en Dominique zag dat. Dominique had tequila mee voor een recept en stelde voor om samen een shotje te doen. Het was toen 7 uur ‘s ochtends. Waarom niet? Samen deden wij 2 shotjes, met als gevolg dat we volledig klaar waren voor de rock ‘n roll in deze aflevering!

Wie ben jij achter de camera?

Veel kijkers hebben een actief en energiek beeld van mij, dat klopt. Ik ben een showbeest, ik zal steeds lachen en gezellig een glaasje wijn met jou drinken. Maar langs de andere kant is de echte Dagny Ros ook heel rustig. Sommige kijkers verschieten dat ik soms een huismuis kan zijn. Mij stel je snel tevreden met samen koken, samen wandelen, samen genieten van de natuur, enzovoort.

Wat was de leukste reactie die je kreeg van een kijker?

Ik krijg redelijk veel reacties van njam!-kijkers. Ook krijg ik vaak foto’s van recepten die fans hebben gemaakt, dat is leuk om te zien! Wanneer iemand mij zegt dat hij/zij niet weet wat te koken dan zeg ik: ‘Kijk op njam.tv!’. Daar zijn zoveel chefs en recepten, hoe kan je niet weten wat te koken? Persoonlijk vind ik het leukste wanneer mensen mijn recepten maken en deze ook kloppen. Mensen zijn zo tevreden met het resultaat van mijn recepten!

Voor 1 dag een andere njam!-chef: In welke schoenen wil je staan?

Dat zullen een paar chefs zijn. Eén van hen is Johan Segers. Johan is zo rustig en kan met alles werken. Toch zou ik ook eens in de schoenen willen staan van Jan Tournier. De laatste jaren heb ik hem goed opgevolgd. Deze man is zo creatief! Ik kan ook creatief zijn, maar meer op een lager niveau. Ik zou graag zijn Aziatische inzichten willen hebben. Dat is een keuken waar ik heel erg naar op kijk. Dat terzijde: Jan is een man en ik zou ook eens graag een man willen zijn voor een dag.

Wat is jouw favoriete kookmuziek?

Mijn man kookt ook de helft van de tijd. Doorheen de week verdelen we de kookavonden en in het weekend, koken we meestal samen. Dan koken we op muziek met een glaasje wijn. Wanneer het vrijdag is, klappen we onze computer dicht, zetten we muziek op en maken we aperitiefhapjes klaar. De laatste tijd luister ik heel veel naar Gabriel Rios, dat is echt een topper! Zo luister ik de ene topper na de andere en krijg ik dat echte vrijdagsgevoel.

Jouw laatste avondmaal: Wat eet je en wie eet mee?

Stel we hebben nog één dag te leven en ik mag iemand aan mijn tafel uitnodigen, dan zou ik David Bowie uitnodigen. Met hem zou ik veel drinken! Qua eten, zou ik Japanse keuken nemen. Het is licht eten en zeker de rauwe vis smelt heerlijk in je mond. Ook mag het wat spicy zijn en met stokjes eten maakt het volledig af! Eten is sensueel en als je dan aan tafel zit met Japans eten, David Bowie en veel alcohol. Nu moet ik toch even sorry zeggen tegen mijn man. Iedereen mag een fantasie hebben, daar is niets mis mee!

Wat staat er nog op jouw boodschappenlijstje?

Als ik mag fantaseren, dan zou ik enorm graag een programma maken over mijzelf in IJsland. Dagny Ros op de top van de ijsberg! Ik zou enorm graag samen met njam! naar IJsland willen gaan, mijn familie leren kennen, naar nostalgische plaatsen gaan, … Ik zou jullie graag willen tonen hoe ik ben wanneer ik daar ben. In IJsland ben ik volledig in mijn element!

Dit is njam! in 3 woorden…

Njam! in 3 woorden is lekker, leuk en creatief. Misschien ook wat community. Je kan alle kanten op gaan met de verschillende chefs. Ondanks het Belgische chefs zijn, hebben zij allemaal hun eigen keuken. Dat is fantastisch!

Hoe kruidt njam! jouw leven?

Ik ben geen chef van opleiding, ik kook gewoonweg al mijn hele leven. Bij njam! kom je in een groep collega’s terecht, waarbij iedereen verschillend is en je leert hun keuken kennen. Ook de njam!-fans leer je kennen en zij sturen je vaak een mail of een berichtje en ik voel mij een deel van een community. Ik ben blij dat ik één van de njam!-chefs ben. Ik ben daar enorm fier op!

Wat is jouw allerlekkerste njam!-recept?

In 10 jaar tijd heb ik enorm veel recepten gemaakt. Zo heb ik ondertussen 3 kookboeken en verschillende programma’s op njam! en cateringevents achter de rug. Toch is er één recept dat sinds het begin van njam! mij heeft achtervolgd en dat nu enorm populair is bij njam!, mijn vrienden en mijn fans en dat is: gemarineerde zalm in gin tonic met een salade van appel, rode biet en mierikswortel crème. Meer Noords kan het niet zijn! Dus ik zou zeggen: Maak het eens zelf, kijk naar mijn aflevering van ‘De Dagschotel’ en ik ben er zeker van dat jullie dat een kei sexy gerechtje gaan vinden! 

Gelukkige verjaardag liefste njam!, 10 jaar is 10 keer ‘hieperdepiep!’ en we hebben nog vele jaren om samen te genieten! Smakelijk!

Bekijk hier het volledige interview met Dagny Ros.