10 food trends voor 2023

In het begin van het nieuwe jaar blikken we op onze njam!-blog graag vooruit op wat het nieuwe jaar in het bord zal brengen. Onze (culinaire) wereld is immers meer dan ooit in verandering. In dit artikel ontdek je onze 10 food trends voor 2023.

1. Alcoholvrij wordt een standaard, zowel thuis als op restaurant

Een paar jaar geleden bestonden er slechts enkele alcoholvrije alternatieven voor wijn, bier en sterke drank. Vandaag is dat wel anders: in elke supermarkt en op elke drankenkaart in restaurants vind je vandaag lekkere en kwalitatieve alternatieven voor alcoholhoudende dranken. En dat aanbod zal in 2023 nog toenemen. Alcoholvrij wordt een standaard, dat is duidelijk.

2. De consument moet zich aanpassen aan de restaurants, niet (meer) omgekeerd 

Door de stijgende energie- en grondstoffenprijzen en de personeelsproblematiek in de horeca, zijn restaurants genoodzaakt om zich anders te gaan structureren. Openingsuren, menu’s en de manier van bedienen zijn daardoor snel aan het veranderen. Daardoor moet de consument zich aanpassen aan de mogelijkheden van de restaurants. En niet omgekeerd, zoals het in het verleden meestal het geval was.

3. Tik-tok food trends

Deze trend is geen food trend an sich, maar wel een medium dat meer en meer food trends bepaalt: de Tik Tok Food Trends of Challenges. Door de vele video’s rond een bepaalde bereiding of uitdagingen, ontstaan er soms echte nieuwe food trends. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van (of meegedaan aan) de “Butter-board” of de “Pasta chips”?

4. Tafelbereidingen op restaurants zijn de nieuwe keukenbereidingen

Een trend die eigenlijk voorkomt uit een traditie uit de klassieke Franse keuken: tafelbereidingen. We zien deze trend natuurlijk al langer op restaurant, bijvoorbeeld het aan tafel versnijden van vlees of een gerecht afwerken met saus. Maar in 2023 gaat de restaurantsector verder: zowat alles, van het flamberen van pannenkoeken tot het maken van guacamole, zal meer en meer aan tafel gebeuren. Voor de ogen van de gast, want dat geeft niet alleen een extra beleving maar ook vertrouwen.

5. Eten uit blikjes

Ingeblikte vis (zoals sardientjes op olie) is vandaag reeds een vaste waarde in de supermarkt. Maar de vaak nostalgische blikjes winnen meer en meer aan populariteit. En ze bevatten daarbij niet alleen vis: van inktvis tot schaaldieren, van paté tot champignons: er zijn steeds meer varianten te verkrijgen. In vele (groot)steden bestaan er reeds winkels waar je uitsluitend van die in mooi verpakkingspapier gewikkelde voedselblikjes kan kopen.

6. De Koreaanse keuken

Een internationale keuken die in 2023 trending zal zijn, is volgens ons de Koreaanse keuken. Daarbij denken we zeker niet alleen aan restaurants, maar vooral aan de ingrediënten. Zo is het drankje Sujo snel aan populariteit aan het winnen (wist je trouwens dat dit de bestverkopende sterke drank ter wereld is?), maar zullen we ook vaker Korean fried chicken, bibimbap of kimchi op het menu zien.

7. Het klimaat komt centraal in het bord

Rekening houden met het klimaat is eigenlijk geen trend maar een noodzaak. Dat is al even zo, maar in 2023 komt het klimaatgegeven centraal in het bord. Van meer en meer vegetarische gerechten op restaurant, tot (standaard) verantwoorde ingrediënten in het bord thuis: iedereen zal bewust of onbewust een culinair steentje bijdragen aan het milieu.

8. Paddenstoelen zijn hipper dan ooit

Paddenstoelen zijn om verschillende redenen populairder dan ooit. Ze zijn natuurlijk overheerlijk en supergezond, maar bovendien ook zeer lokaal. En dat is gezien de voorgaande trend natuurlijk mooi meegenomen. Ook de prijs valt goed mee, en je kan er in de keuken alle kanten mee uit: van chips tot paddenstoelendesserts. Redenen genoeg om van paddenstoelen hét hipste ingrediënt van 2023 te maken!

9. Nostalgisch eten

Nostalgisch eten is al even aan een opmars bezig in de keukens thuis en op restaurant. In 2023 zet die trend zich voort. Van balkenbrij tot stoemp met worst: de nostalgische, vaak zeer huiselijke keuken, is hot.

10. Conceptrestaurants 

Wandel je in 2023 in de grootsteden rond, dan zal je het enorme aanbod aan conceptuele restaurants (waar je vaak (variaties op) slechts 1 gerecht kan eten) meer dan ooit opvallen. Van spaghettiketens tot tacopaleizen: er is voor ieder wat wils.   

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...