10 culinaire hotspots op Ibiza

¡Vamos a Ibiza! Nu reizen terug “normaal” is, neemt Ibiza haar rol als populaire vakantiebestemming in alle glorie op. Het is dit jaar dan ook bijzonder druk op het prachtige Balearische eiland. Voor iedereen die de komende maanden naar Ibiza afzakt, selecteerden we 10 culinaire hotspots die niet op je lijst mogen ontbreken. Tip: boek ruim op voorhand (zeker twee weken), want ook de restaurants profiteren van de gezellige drukte!  

1. OKU restaurant

Bij OKU restaurant, ongetwijfeld een van de beste fine dining restaurants op Ibiza, staat een Nederlander aan de stoof. Mark Vaessen mag je best beschouwen als een BK – Bekende Kok – in de Lage Landen. Mark werd bekend als chef van het populaire SushiSamba en heeft een voorliefde voor de Japanse keuken. Bij OKU restaurant in Ibiza brengt hij deze Aziatische keuken samen met smaken uit Zuid-Amerika. Dat resulteert in gerechten zoals hamachi ‘pana puri’ met limoen en jalapeño peper, de fantastische tartaar van gambero rojo met yuzu en kaviaar, of de heerlijke Japanse rundstartaar met een lopend eitje, krokante ui en ponzu. OKU Restaurant groeide op enkele jaren tijd uit tot een van de hipste restaurants in Ibiza en mag dan ook zeker niet ontbreken op jouw to-eat list voor 2022.

OKU restaurant is trouwens gelegen in het OKU hotel aan de Westkust van Ibiza. Wat ons betreft is OKU wellicht het fijnste hotel op het eiland. De goede ligging, de trendy sfeer, de uitstekende service, het warme bohemian design en het fantastische zwembad (het grootste op Ibiza) zijn de belangrijke troeven van het hotel. Naast het restaurant natuurlijk, want dat blijft zeker een van de belangrijkste redenen waarom we hier graag logeren. OKU hotel is zeer populair bij Nederlanders (en steeds meer Belgen) en je zal er dus zeker wat Nederlands horen.

2. Aiyanna Ibiza

Aiyanna Ibiza is een laid-back beachclub met een restaurant en bar, gelegen aan het strand “Cala Nova” aan de oostkust van het eiland. Het is een prachtige plek, met houten terrassen, parasols in fijne kleuren en een prachtig zicht op de zee. Het menu is origineel en biedt een mix tussen de Mediterrane en de Aziatische keuken. Er staan tevens verschillende vegan en vegetarische gerechten op de kaart. Proef er zeker de gegrilde watermeloen met feta uit Ibiza, de gestoomde mosseltjes met citroengras of de gegrilde bloemkool met munt en limoen.

3. Ses Roques

Een echt visrestaurant mag in deze lijst natuurlijk niet ontbreken. Je vindt er op Ibiza immers tientallen en velen daarvan zijn echt goed. Zo is Ses Roques een van de bekendste en dat vooral bij de lokale bevolking. Je mag je hier dus verwachten aan een echte Spaanse ervaring. Het interieur is eenvoudig en bijna alle tafels hebben een fantastisch zicht op Cala Conta, een van de mooiste baaitjes op het eiland. Uit de keuken komen vooral typische visbereidingen van op Ibiza. Zo kan je er de “El Bullit de peix con su arroz a banda” proeven, een stoofpot van verse vis met veel look en saffraan. Deze wordt gevolgd door een rijstschotel gekookt met de resterende intense vissoep. Of kies voor een van de gegrilde vissen: verser zal je ze moeilijk vinden!

4. Casa Jondal

Casa Jondal is het restaurant van de bekende Spaanse chef Rafa Zafra. Rafa heeft in Barcelona en Madrid twee andere bekende seafood restaurants en opende in 2020 Casa Jondal in Ibiza. Het restaurant is prachtig gelegen in de baai van Jondal en bestaat uit een groot terras en een beachclub. Op het terras eet je er in de schaduw van de pijnbomen, met de voetjes in het zand. Net als in de andere restaurants van Rafa Zafra bestaat de kaart vooral uit het beste uit de zee. De maritieme delicatessen worden eenvoudig en met respect voor het product bereid en alles is er van topkwaliteit. Zeker proeven? De rode gamba’s, de tartaar van langoustines met kaviaar, een van de gefrituurde vissen,   de gefrituurde aardappels met padron peppers en het dessert met ananas in twee bereidingen. De prijzen zijn hier pittig, maar alles wat je eet is dan ook van uitzonderlijke kwaliteit. Dit adresje boek je best lang op voorhand.

5. Can Pujol

Can Pujol is een vaste culinaire waarde op Ibiza. Het restaurant bestaat reeds sinds de jaren ’80 en is vooral gekend voor visbereidingen en rijstgerechten. Je kan er eten op het terras op slechts enkele meters van de zee. De bekende regionale Gamba Roja’s (de overheerlijke diepzeegarnaal die rond Ibiza en Formentera gevangen wordt) zijn hier overheerlijk, maar ook de vissoep en bereidingen met kreeft mag je eigenlijk niet missen. Afsluiten kan (of moet) met de traditionele Flaó, de Ibiziaanse kaastaart met kruiden.

6. Yemanja

Yemanja ligt net als Casa Jondal in de baai van Jondal, net naast de bekende beachclub Blue Marlin. Vele mensen combineren een bezoek aan Blue Marlin met Yemanja. Het eten is er immers beter en je eet er met de voeten in het zand op enkele meters van de zee. Op de kaart ontdek je een selectie tapas en vlees, vis en rijstschotels als hoofdgerecht. Onze favorieten? De Jamón Ibérico om te starten, gevolgd door de paella met vis en zeevruchten. Afsluiten doen we hier altijd met de flinterdunne, warme appeltaart: overheerlijk!

7. Restaurante Camí de Balafia

Onze volgende stop op het eiland is het authentieke vleesrestaurant Camí de Balafia in het noordoosten. Dit is een van de favoriete restaurants van chef Sergio Herman op Ibiza en dat wilt natuurlijk wat zeggen. Verwacht hier echter geen verfijnde, ingewikkelde gerechten. Hier kom je voor het betere vleeswerk en ander lekkers van op de grill. Daarbij mogen de overheerlijke tomatensalade en gefrituurde aardappelschijfjes (patatas fritas) niet ontbreken. Je eet er op houten stoeltjes onder appelsienbomen met de geur van de grote houtskoolgrill die achterin de tuin staat. Alles wordt hier in huis gemaakt, van de overheerlijke - en krachtige - knoflooksaus (aïoli) tot de typische kruidenlikeur (hierbas), en dat proef je!

8. Es Rebost de Can Prats 

Es Rebost de Can Prats is een van de meest authentieke adressen op het eiland. Je ontdekt het restaurant net buiten het centrum van San Antonio in een prachtig pand dat meer dan 100 jaar oud is. Het interieur is zeer traditioneel ingekleed en ademt geschiedenis. Hier kan je terecht voor de echte Ibiziaanse keuken, zoals de salade met gedroogde vis en brood, de gamba roja’s en de lamskoteletjes. De pan con aïoli en de Flaó zijn hier eveneens fantastisch. 

9 & 10. Eten met een ster: La Gaia en Es Tragón

We sluiten deze lijst graag af met een dubbele tip voor sterrenjagers. Er zijn immers twee restaurants op Ibiza die recent bekroond werden met een Michelinster: La Gaia (in 2021) en Es Tragón (in 2020). In beide restaurants kan je terecht voor een verfijnde en creatieve keuken, met uitgebreide menu’s die bestaan uit een reeks inventieve gerechten.

Buen provecho!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...