1 augustus is het nationale frietjesdag: 10 weetjes, tips en recepten

Er zijn tegenwoordig feestdagen voor zowat alles wat eetbaar is: van Internationale Sushidag tot  Wereld Pasta Dag. Dat is prima, want feestjes zijn leuk, en lekker eten des te meer. Maar er is toch een van die feestdagen waar we als Belgen extra trots op zijn: nationale frietjesdag. 1 augustus is het zover: dan zetten we de rasechte Belgische klassieker in de bloemetjes. Tijd voor 10 weetjes, tips én recepten!

Weetje: er zijn meer dan 4.500 frituren in België

In België zijn er maar liefst meer dan 4.500 frituren. In elk dorp of elke gemeente vind je dan ook een “frietkraam” of “frituur”. Dat is nodig, want meer dan 60 procent van de Belgen eet elke week zijn of haar portie frietjes. 

Weetje: French Fries zijn Belgische frietjes

Frietjes zoals wij ze kennen worden door Engelstaligen “French fries” genoemd. Maar toch is België het land waar volgens velen voor het eerst frietjes gemaakt werden. Het misverstand ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten frietjes leerden kennen in de Franstalige regio van België. Daardoor dachten ze dat ze in Frankrijk waren en kreeg de knapperige lekkernij dus een verkeerde benaming. 

Weetje: België is de grootste frietproducent ter wereld

Er wordt in België jaarlijks zo'n 5 miljoen ton aardappelen verwerkt tot verschillende aardappelproducten. Een groot deel daarvan zijn frietjes en dat maakt van België de grootste frietproducten ter wereld. Zowat overal kan je dus van onze gouden delicatesse genieten! 

Tip: kies voor bintjes of een bloemige aardappel

Een perfecte friet is smeuïg vanbinnen, krokant vanbuiten en heeft een aangename aardappelsmaak. Om dat laatste te bekomen, kies je best voor bintjes of een andere bloemige aardappel. Je gebruikt daarbij best de langere exemplaren zodat je frietjes niet te kort uitvallen.

Tip: snij je (Belgische) frietjes net iets dikker dan een centimeter

Over de perfecte dikte van een frietje bestaat wel wat discussie. Over het algemeen geldt dat de échte Belgische friet iets dikker is dan een centimeter, namelijk zo’n 10 tot 12 millimeter. Zo proef je de smeuïge aardappel nog het beste én kan je eveneens genieten van een krokante korst. De Amerikaanse maar ook de Nederlandse frietjes zijn vaak wat dunner dan de Belgische. Na het snijden was je de frietjes beter niet (het zetmeel zorgt net voor een knapperig resultaat), behalve bij zeer dun gesneden frietjes (anders plakken ze sne aan elkaar).

Tip: bak je frietjes in ossenwit en bak ze twee keer

Échte Belgische frietjes worden gebakken in ossenwit. Ossenwit is gefilterd rundsvet en bevat meer smaak dan plantaardig vet. Het is wel iets minder gezond, daarom kan je er eventueel voor kiezen om een mengeling van ossenwit en plantaardige olie te gebruiken. De perfect krokante friet bak je twee keer: een eerste keer op 140 graden gedurende zo’n 5 minuten, en een tweede keer op 180 graden tot ze goudbruin zijn.

Tip: frietjes en bier zijn de juiste eet & drank combinatie

Twijfel je over de juiste drank pairing bij jouw frietjes? Twijfel niet en ga voor bier. Niet alleen heb je zo een op en top Belgisch geheel, het zoet-bittere van het bier past ook uitstekend bij het hartige van de frietjes. Wijn is daarentegen moeilijk te combineren met de vettige, zoute smaak van frietjes. 

Recept: Gevulde tomaat met frietjes 
Recept: Entrecote met knapperige salade en frietjes
Recept: Stoofvlees met frietjes 

Smakelijk!
 

Lees ook...