Zwarte risotto met inktvis

Een recept van Peppe Giacomazza
Foto: Roos Mestdagh ©

Het Hageland, zoveel om van te proeven

Het Hageland, zoveel om van te proeven

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
750 ml visbouillon
200 gr risottorijst
1 ui, fijngesnipperd
2 el witte wijn
1 klontje boter
1 scheutje olijfolie
1 teentje look
1 handje kerstomaatjes
1 scheutje witte wijn
basilicum
dille
peterselie

Riso venere is genoemd naar de godin Venus. De soort is toevallig gecreëerd door een Chinese onderzoeker die de keizerlijke rijst uit de negentiende eeuw opnieuw probeerde te kweken. De zwarte rijst is dus een jonge aanwinst voor de Italiaanse keuken, getest en goedgekeurd door Peppe!

Bereiden:

Maak de risotto:

Maak, 35 minuten voor je aan de risotto begint, de visbouillon volgens het basisrecept. Bak de ui aan in olijfolie,voeg de rijst toe en laat kort meestoven. Blus met witte wijn. Giet een scheutje visbouillon bij de rijst en roer tot de rijst de bouillon heeft opgenomen. Blijf geleidelijk bouillon toevoegen en roeren tot de rijst beetgaar is. Bij riso venere duurt dit ongeveer 40 minuten. Daarom vereist dit recept 3 koppen bouillon per kop rijst. Roer boter en olijfolie door de rijst om hem extra smeuïg te maken.

Maak de calamari:

Terwijl de rijst gaart, begin je aan de calamari. Stoof ze in de pan met olijfolie en een teentje knoflook. Voeg vervolgens kerstomaatjes toe en blus met witte wijn. Breng op smaak met basilicum, peterselie en dille en laat 15 minuten sudderen op een zachtvuur.

Serveren:

Schep de risotto met een lepel in een dresseerring en leg de calamari er boven op. Verwijder de ring.

Uit het boek "Peppe’s Bella Vita"

Waar is het leven mooier dan in een échte Italiaanse pizzeria? In de keuken van een volkse trattoria in Bologna misschien, waar een struise mamma puur op buikgevoel de pasta maakt, zoals moeder het haar heeft geleerd. Of op het rijstfestival op het platteland van Verona. Honderden koks maken er hun beste risotto klaar, honderdduizenden mensen proeven en genieten. Je gelooft je ogen niet!

In mijn vorige boek Njamma Mia! hebben we al een reis gemaakt langs de twintig Italiaanse regio’s. Nu keren we terug voor de drie gerechten die het leven in Italië smaak geven: pizza, pasta en risotto. Ik verklap je alle keukengeheimen en vertel je ook de verhalen, legendes en tradities achter de producten en recepten. Mijn broer Gaspare selecteerde lekkere Italiaanse wijnen en er zijn zelfs adresjes voor wie op reis wil naar Napels, Bologna of Verona.

Hoe bak je een luchtige, krokante pizza? Met welke rijst maak je de beste risotto? En hoe voorkom je dat ravioli openbarst tijdens het koken? In dit boek leg ik je de spelregels voor pizza, pasta en risotto in detail uit. De basisrecepten worden stap voor stap getoond en zijn het vertrekpunt voor veertig heerlijke recepten. Sommige heb je misschien gezien op njam! of geproefd in La Botte, andere ontdek je hier voor het eerst.

Aan de slag dus! Italiaans koken is reizen, een verhaal vertellen met ingrediënten en feestvieren met al je zintuigen. Dek de tafel, nodig je vrienden en familie uit en het feest kan beginnen! La vita è bella… in cucina ed a tavola!

  • Titel: Peppe’s Bella Vita
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-839-8
  • Pagina's: 216
  • Fotografie: Roos Mestdagh en Koen Bauters
Lees meer over Peppe’s Bella Vita

Inspiratie & blog