Vleesbrood met gevulde bloemkool

Een recept van Wim Ballieu, zoals gezien in Bal National
Foto: Stephanie Bex ©

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
750 gr kippengehakt
250 gr kalkoenfilet
1 ei
50 ml volle melk
3 ronde beschuiten
4 el paneermeel
1 el amandelschilfers
2 el gedroogde veenbessen
2 el gezouten pistachenoten
1 snuifje kipkruiden
1 grote bloemkool
250 gr boerenkool
3 sjalotten
3 tenen look
690 gr Elvea passata
2 eieren
1 el paneermeel
1 el amandelschilfers
peper - zout
olijfolie
enkele takjes salie
enkele takjes rozemarijn

Bereiden:

Maak de gevulde bloemkool:

Snijd het loof van de bloemkool weg en spoel de bloemkool kort onder stromend water. Hol de bloemkool deels uit door de steel weg te snijden, zònder de roosjes los te snijden. Breng een pot water aan de kook, voeg een snuif zout toe en leg de uitgeholde bloemkool erin. Leg de uitgeholde kant naar boven. Plaats een bord bovenop de kool zodat ze niet gaat drijven in het kokende water. Gaar de bloemkool een 5-tal minuten. Schep de bloemkool nadien uit het kokend water en spoel ze onder koud stromend water (de bloemkool zal nog niet volledig gaar zijn). 

Pel tussendoor de looktenen en de sjalotten. Spoel ook de boerenkool schoon en snijd ze grof. Blancheer de boerenkool een minuut in het kookvocht van de bloemkool. Voeg tegelijk de looktenen en de sjalotten toe. Zeef de stukken boerenkool, de sjalotten en de look uit het kookvocht. Laat even uitlekken doe ze in de Kitchenaid hakmolen. Mix alles tot een fijne groentenpuree. Laat het mengsel wat afkoelen. Scheid de eieren en hou het eiwit apart. Voeg het eiwit toe samen met wat peper en zout. Mix een tweede keer. Schep het mengsel in een spuitzak en knip de tip weg. Vul de gekoelde bloemkool met het mengsel. Knijp een deel van de groene mix in elk hoekje en gaatje van de kool.

Maak het kip-kalkoenbrood:

Snijd het stuk kalkoenfilet in dobbelsteentjes. Strooi er een beetje kipkruiden over en meng. Doe het kippengehakt in de mengschaal van je KitchenAid keukenmachine. Plaats het K-hulpstuk om alles straks te mengen. Voeg het ei toe en rasp er wat zeste van citroen overheen. Gooi er de blokjes kalkoenfilet bij, de gedroogde veenbessen, de pistaches en de verkruimelde beschuiten. Schenk er de melk bij en kneed alles op een matige snelheid tot een egaal, kleverig vleesmengsel. Strooi een laagje paneermeel op je werkblad en schep er het vleesmengsel bovenop. Bol het mengsel op tot een broodje en strooi er extra paneermeel bovenop.

Bak het vleesbrood en de bloemkool:

Schenk een beetje (olijf)olie in een zeer ruime ovenschaal. Leg er de gevulde bloemkool én het vleesbroodje in. Schuif je bereiding in de oven en verwarm het toestel tot 185 °C. Reken op een gaartijd van ongeveer 45 tot 60 minuten. Schenk zo’n 10 minuten vòòr de gaartijd om is een royale portie passata in de ovenschotel. Wil je een extra korstje? Zet dan nog kort de ovengrill op.

Serveren:

Serveer het vleesbrood in dikke plakken, en snijd de bloemkool in partjes. Werk de borden af met wat warme tomatensaus en verse rozemarijn en salie.

Met dank aan

Elvea KitchenAid GreenPan Quooker

Inspiratie & blog