Vietnamese lenterolletjes met kropsla, avocado en geroosterde pinda

Een recept van Philippe Van den Bulck

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 kleine kropsla
2 dikke wortelen
1 kleine komkommer
1 rijpe avocado
3 lente-uitjes
100 g gekookte rijstnoedels
8 vellen rijstpapier
8 + 2 takjes koriander
6 el vissaus
4 el sojasaus
1 kleine rode chilipeper, de zaadlijst verwijderd
1 teentje knoflook
sap van 1 limoen
0,5 limoen extra
3 el ongezouten pindanoten

Bereiden:

Neem de middelste bladeren van de kropsla. Spoel ze in lauw water met een snuifje zout, zodat ze iets zachter worden. Laat goed uitlekken op een keukendoek.

Snijd de wortelen in fijne reepjes van ongeveer 7 cm. Snijd met een groenteschaaf dunne plakjes van de komkommer tot aan de zaadlijsten. Snijd ze op gelijke grootte met de wortel. Snijd de lente-uitjes over de lengte in fijne reepjes, eveneens ter grootte van de wortel.

Snijd de avocado doormidden in de lengte, verwijder de pit en de schil en snijd het vruchtvlees in de breedte in plakjes van ongeveer 4 mm. Besprenkel ze met het sap van de halve limoen.

Week de vellen rijstpapier één voor één een 10-tal seconden in warm water tot ze zacht zijn, en dep droog op een keukendoek.

Rol acht mooie slabladen op. Schik de plakjes avocado op ongeveer 1/3 van het rijstvel naast elkaar in de lengte op ongeveer 7 cm. Schik er vervolgens de opgerolde salade, rijstnoedels, wortel, komkommer, lente-ui, koriander en twee muntblaadjes op en rol de onderste kant van het rijstvel over de groenten. Vouw nu de buitenste kanten naar binnen toe, zodat ze gelijklopen met de vulling en tol dan het rijstpapier stevig op. Schik  ze op een kleine afstand van elkaar.

Rooster de pindanoten in een droge pan en hak ze grof.

Meng de vissaus, sojasaus en het sap van één limoen door elkaar. Snipper de rode chilipeper, de knoflook en de twee resterende takjes koriander fijn en voeg ze bij de saus.

Snijd de lenterolletjes schuin doormidden en schik ze op de borden, besprenkel met de geroosterde pindanoten en serveer met de dipsaus.

TIP:

Maak deze lenterolletjes niet te lang op voorhand, ze zijn het lekkerst als ze vers gerold zijn. Eventueel kun je de tafelgasten ze zelf laten rollen, net zoals het in Vietnam gebeurt!

Inspiratie & blog