Vegan risotto met shiitake en tijm

Een recept van Lenna Omrani
Foto: Lenna Omrani ©

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
275 gr risottorijst
300 gr shiitake
3 teentjes look
2 el olijfolie
2 takjes verse tijm
750 ml groentebouillon
100 ml kokosmelk
75 ml witte wijn
15 gr edelgistvlokken
1 el tamari
peper - zout
verse peterselie

Bereiden:

Snipper de ui en snijd de knoflook in kleine stukjes. Verhit wat olijfolie in een hapjespan bak hierin de ui en knoflook met wat zout en peper. Bak de ui en knoflook voor ongeveer 3 minuten, tot het glazig wordt.

Voeg nu de risotto rijst toe en bak het even mee met de ui en knoflook. Als ook de risotto rijst glazig begint te worden, voeg dan de witte wijn toe. Wacht tot de risottorijst de witte wijn opneemt.

Voeg vervolgens groentebouillon toe. Let op! Begin met een derde van de bouillon. Voeg daarna de rest beetje bij beetje toe. 

Kook de risotto in totaal voor 20 à 30 minuten op een laag vuur. Het is belangrijk om constant te blijven roeren. De risottorijst neemt de bouillon namelijk snel op. 

Voeg de laatste 5 minuten de kokosmelk toe. Vind je de risotto nog niet dik en romig genoeg? Voeg dan wat extra water of bouillon toe. 

Als de risotto de gewenste dikte en structuur heeft, voeg dan de edelgistvlokken toe. Roer alles weer goed door elkaar.

Bereid tijdens het koken de shiitake. Snijd ze in schijfjes of laat ze heel. Bak ze in wat olijfolie in de pan. Voeg ook een snufje zout en wat tamari toe. Bak de shiitake voor ongeveer 5 minuten, tot ze beetgaar zijn. Haal de pan van het vuur en houdt ze even apart. 

Serveren:

Verdeel de risotto over de borden en leg de shiitake er bovenop. Serveer de risotto met wat verse peterselie en zwarte peper. 

Inspiratie & blog