Varkenstong

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in De Dagschotel

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 varkenstongen
1 bouquet marmite (wortel, selder, prei)
1 bouquet garni (tijm, laurier, peterseliestengels)
1 ui
250 gr varkensgehakt
2 el paneermeel
1 ei
250 gr champignons
2 el boter
2 el bloem
1 el fijngehakte peterselie
peper - zout
boter

Bereiden:

Leg de varkenstongen in gezouten water en laat ze een nachtje rusten in de koelkast. Spoel even af.

Breng een pot met water aan de kook en leg de varkenstongen erin. Laat ze gedurende tien  minuten koken. Haal de tongen uit de pot, spoel ze af onder koud, stromend water en breng ze in proper water terug aan de kook. Voeg een bouquet marmite van prei, selder en wortel, een bouquet garni van tijm, laurier en peterseliestengels en een ui toe. Kruid met peper en zout. Laat gedurende 2 uur en 30 minuten koken.

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Doe het varkensgehakt in een grote mengkom. Voeg het paneermeel en het ei toe, meng goed onder mekaar en draai er balletjes van. Kook de balletjes gaar in enkele soeplepels van de bouillon van de varkenstongen.

Zet een kookpot op het vuur met een klontje boter en een scheutje water in. Voeg er het sap van een halve citroen aan toe en doe de champignons erbij. Stoof ze gaar. 

Haal de varkenstongen uit de bouillon, verwijder het vliesje rond de tongen en haal de harde beentjes eruit. Snijd het vlees in kleine stukjes.

Maak een roux van boter, bloem en enkele lepels van de groentebouillon. Voeg eventueel ook wat vocht van de champignons toe. Breng op smaak met peper en zout. Meng de stukjes tong en de champignons onder de blanke roux. Serveer samen met de aardappelen en werk af met fijngehakte peterselie. 

Inspiratie & blog