Varkenshaasje met Achelse Ambassadeurs

Gezien in Vlaanderen Kookt

Proef de zomer

Proef de zomer

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
+/- 200 g varkenshaasje
3 gedroogde abrikozen
50 g Achelse Blauwe Grevenbroecker schimmelkaas
2 el olijfolie
2 blaadjes salie
1 takje marjolein
1 takje verse tijm
0,5 blad laurier
2 blaadjes salie
1 wortel
1 sjalot
1 takje tijm
1 teentje look
1 tl balsamico
1 goed glas Achelse Trappist 9,5%
0,5 blokje rundbouillon
1 appel (boskoop)
50 g boter
1 el cassonade suiker
1 snuifje kaneel
2 grote aardappelen, in schijfjes
1 scheut room
1 kleine ui
1 teentje look
peper en zout
extra: keukentouw

Bereiden:

Maak de marinade door de olijfolie te mengen met de fijngehakte kruiden, peper en zout en kruid goed af.

Snijd onderaan een plak van de appel zodat hij niet omvalt en verwijder het klokhuis met een appelboor. Meng de boter, cassonade en kaneel en vul de appel hiermee op. Geef een volledige inkerving in de schil zodat de appel niet openspringt en zet gedurende 20 minuten in de oven op 180°.

Ontvlies en snijd het varkenshaasje bijna volledig in de lengte door zodat je een plat stuk vlees krijgt en bestrijk dit royaal met de marinade. Leg bovenop het vlees de doorgesneden abrikozen en de in plakjes gesneden Achelse Blauwe Grevenbroecker schimmelkaas. Rol het haasje op en bind vast met keukentouw, bak aan in de pan en plaats vervolgens bij de appel in de oven.

Stoof de sausgroenten en de kruiden aan en blus met Achelse donkere Trappist 9,5%. Laat een 15-tal min inkoken, zeef en laat verder inkoken terwijl je 1 koffielepel goede balsamico toevoegt.

Bereid de aardappelgratin door de aardappelschijfjes samen met de fijngesneden ui, een geperst lookteentje, wat nootmuskaat, peper en zout beetgaar te koken. Doe in een gratinschotel en laat gratineren in de oven.

Haal het varkenshaasje uit de pan, laat even rusten, giet het vet weg en deglaceer de pan met jus.

Serveren:

Zet de appel op het bord, giet er een beetje van de gesmolten boter over en doe de rest bij de saus. Snijd het varkenshaasje doormidden, schik naast de appel, giet er wat saus rond en serveer met de gratin.

Uit het boek "Vlaanderen kookt!"

Wekenlang trok sterrenchef Jan Buytaert doorheen het Vlaamse land. In het tv-programma ‘Vlaanderen Kookt’ piepte hij in de kookpotten van 30 kookgrage hobbychefs, op zoek naar de kookziel van de doorsnee Vlaming en de allerbeste recepten. Ze verklapten hem hun koestergerechten en vertelden hun verhaal. Geen standaardkost dus, wel karakterrecepten met een geschiedenis.

Van nostalgische Vlaamse gerechten die smaken naar de tijd van toen tot en met een collectie eigentijdse creaties. Kookkunsten die hun plaats in onze kookhistorie verdienen. Dit kook- en verhalenboek neemt u mee op een culinaire reis door Vlaanderen en serveert 30 unieke recepten. Recht uit hun hart in het uwe.

  • Titel: Vlaanderen kookt!
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-693-6
  • Pagina's: 200
  • Fotografie: Portretten en sfeer: Stefanie Faveere / Food: Luk Thys
Lees meer over Vlaanderen kookt!

Inspiratie & blog