Tompoes met aardbeien

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Schrijf je hier in voor het njam! Weekmenu & wordt geïnspireerd door heerlijke recepten

Schrijf je hier in voor het njam! Weekmenu & wordt geïnspireerd door heerlijke recepten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 pakjes bladerdeeg van 20 x 20 cm
50 cl melk
10 cl room
200 g eidooiers
35 g roompoeder
125 g boter, op kamertemperatuur
200 g fondantsuiker
50 g pure chocolade
40 g aardbeienconfituur
500 g aardbeien

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het bladerdeeg uit. Leg het deeg tussen 2 vellen bakpapier en 2 bakplaten om het rijzen te voorkomen. Bak gedurende 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg mooi bruin is.

Pudding: Verwarm de melk, room, vanille met de kristalsuiker en cassonadesuiker. Meng ondertussen de eidooiers en het roompoeder. Giet een beetje van de kokende melk op het mengsel van eidooiers en roompoeder. Roer tot je een mooie, gladde massa krijgt. Giet dat mengsel terug in de pan bij de resterende melk. Laat opnieuw koken tot er een binding ontstaat. Laat vervolgens afkoelen tot 60°C. Knijp het geweekte gelatineblaadje goed uit en roer het er onder. Laat verder afkoelen tot 40°C. Meng er nu voorzichtig de boter onder.

Opbouw: Bedek een plak bladerdeeg met de fondantsuiker. Smelt de chocolade in de microgolfoven. Doe dat in korte stappen. Laat eerst gedurende 30 seconden op vol vermogen smelten. Roer de chocolade. Laat opnieuw gedurende 30 seconden smelten op vol vermogen. Roer opnieuw. Herhaal tot de chocolade zacht is. Op deze manier voorkom je dat de chocolade verbrandt. Giet de chocolade in een spuitzak. Spuit deze vervolgens in fijne, rechte lijntjes over de fondant. Trek meteen met een stokje fijne lijntjes tegen de richting in. Zo ontstaat een tekening zoals op de foto.

Smeer de tweede plak bladerdeeg in met aardbeienconfituur. Lepel er de crème op. Snij de aardbeien in twee en duw ze in de crème. Leg er tot slot de plak bladerdeeg met de fondant op.

Met dank aan

Hoogstraten Strawberries

Uit het boek "Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme"

Breng de zon in je keuken met het nieuwe njam!-boek: Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme!

In dit boek vind je niet alleen enkele van mijn meest eenvoudige gerechten die ik ooit heb gemaakt, maar het zijn ook één voor één oogstrelende bereidingen die zelfs op donkere dagen de zon in je keuken brengen. Mensen vragen me dikwijls wat ik met aardbeien heb. Wel, ze hebben mijn leven een belangrijke draai gegeven. Ik heb mijn vrouw Cindy voor het eerst ontmoet tijdens de aardbeienfeesten in Zundert. Ze werd mijn aardbeienprinses voor het leven. En aardbeien werden mijn lievelingsfruit. Ik wens je bij de bereiding van de recepten evenveel plezier als ik eraan had.”

Aardbeien uit Hoogstraten smaken lekker zoet en maken van elk dessert een feest. In dit boek presenteert Roger van Damme 40 kleurrijke recepten met aardbeien. Eenvoudige desserts, zoals een milkshake, een smoothie of een soep met aardbeien, maar ook een verrassende carpaccio, een pizza en zelfs gehaktbrood met aardbeien. Allemaal gerechtjes die weinig keukenkennis vragen en snel klaar zijn. Natuurlijk komen er ook enkele verrassende en meesterlijke aardbeiendesserts aan bod, zoals we van Roger gewend zijn. In dit boek kom je ook alles te weten over aardbeien. Over hun verrassende geschiedenis. Hoe ze in Hoogstraten groeien en gekweekt worden. Waar je op moet letten als je ze koopt en bewaart. Met welke ingrediënten je ze kunt combineren. Wat de favoriete bereidingen zijn in andere Europese landen. Met bovendien tal van keukentips en wetenswaardigheden. Een must have voor aardbeienliefhebbers.

Lees meer over Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme

Inspiratie & blog