Thaise visbouillon met coquilles

Een recept van Jan Buytaert

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
visgraten en garnaalkoppen
1 laurierblaadje
1 busseltje soepselder
1 ui
10 teentjes look
50 gr verse gember
0,5 kl maïzena
1 kl oestersaus
0,5 kl sambal oelek
1 rode paprika
1 bussel lente-ui
1 rijpe mango
4 coquilles, overlangs in twee gesneden
1 bussel verse koriander
1 limoen, de zeste
zout

Bereiden:

Snijd de soepselder in stukken. Snipper de ui. plet de lookteentjes. Trek een sterke visbouillon met de visgraten, de garnalenkoppen, het blaadje laurier, de soepselder, de ui, de look en de helft van de gemberknol. Laat deze heel zachtjes inkoken zodat hij helder blijft, totdat er een kleine liter overblijft.

Giet hem door een zeefje. Bind de bouillon lichtjes met een beetje in water opgeloste maïzena en breng hem op smaak met de oestersaus, de sambal en een beetje zout.

Snijd de overblijvende gember en de paprika in dunne repen en de lente-ui in kleine staafjes. Schil de mango en snijd er 8 dikke sneden uit.

Breng water aan de kook, zet een stoommandje op de pan en leg daar eerst de doorgesneden sint-jakobsnoten in. Voeg er dan ook de gember, de paprika en de lente-ui bij en laat ze alle 3 minuten krokant garen.

Serveren:

Verdeel de nootjes en de groenten over 4 soepborden, leg er de mangosneetjes en enkele korianderblaadjes bij, strooi er een beetje geraspte limoenschilletjes over en giet er tot slot de heel hete bouillon op.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog